Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Vijesti

Zimski susret 
u Bačkom Monoštoru
 
U okviru manifestacije »Zimski susreti u vojvođanskom selu« u petak, 22. veljače, u Bačkom Monoštoru održat će se gostovanje profesionalnih kazališnih i likovnih umjetnika iz Novoga Sada. 
Manifestacija će biti otvorena  u 17 sati predstavom za djecu »Legenda o knedlama« u produkciji Teatra »Brod«. Nakon predstave, u 17 sati i 45 minuta, bit će otvorena izložba slika akademskog slikara Tadije Janičića iz Novog Sada. Gostovanje umjetnika u Bačkom Monoštoru bit će završeno predstavom »Otvarač« u režiji Radivoja Čupića, a u izvedbi novosadskog Pozorišta mladih. U okviru manifestacije predstavit će se i članovi KUDH »Bodrog« iz Bačkog Monoštora. Ulaz na sve programe je slobodan. 
»Zimski susreti u vojvođanskom selu« održavaju se pod pokroviteljstvom Izvršnog vijeća AP Vojvodine i Pokrajinskog tajništva za obrazovanje i kulturu, a cilj im je dati impuls kulturnoj ponudi sela u Vojvodini, te potaknuti adaptaciju postojećih domova kulture diljem pokrajine. Ovim projektom u veljači i ožujku bit će obuhvaćeno 12  vojvođanskih sela. 
 
Novi svezak »Klasja«
 
U novom svesku časopisa »Klasje naših ravni«, dvobroju 1.-2. za 2008. godinu, Alojzije Stantić piše o narodnim običajima bunjevačkih Hrvata, a Sanja Vulić o dijalektnom u nedijalektnom u Ivana Petreša. U rubrici posvećenoj proznom stvaralaštvu objavljene su priče: Đurđice Stuhlreiter, Dražena Prćića i Milivoja Prćića, te ulomci iz romana Vladimira Bošnjaka i  Željke Zelić. Đuro Franković piše o djelovanju Ilirske čitaonice u Pečuhu, János Bányai i Milovan Miković prikazuju roman »Duga senka svitanja« Tomislava Ketiga, David Kecman Dako prikazuje zbirku pjesama Zvonka Sarića »Neonski zavrtanj«, Jasna Melvinger piše o dramskom opusu Ilije Okrugića Srijemca s tematikom iz 19. stoljeća, Petko Vojnić Purčar daje pregled dramskog stvaralaštva, Đuro Rajković piše o djelu Franje Štefanovića, skladatelja, tvorca dječje opere, a Olga Kovačev Ninkov prikazuje stvaralaštva kiparice Ane Bešlić (1912.–2008.). 
 
Slike iz Bača na izložbi 
u Osijeku
 
U osječkoj Galeriji likovnih umjetnosti jučer je, prema najavama, otvorena velika izložba s djelima prvog baroknog slikara u Osijeku Paulusa Antoniusa Sensera (oko 1716. – 1758.) i njegova slikarskog kruga u Osijeku i Pečuhu. Radovi koji će biti predstavljeni javnosti dopremljeni su iz triju država: iz Bosne i Hercegovine, odnosno iz franjevačkih samostana u Visokom i Kraljevoj Sutjesci, iz franjevačkog samostana u Baču i iz Apatina u Vojvodini, iz Pečuha i Šikloša u Mađarskoj te iz – Slavonskog Broda, Vukovara, Požege, Varaždina i Osijeka u Hrvatskoj, rekla je za »Glas Slavonije«, najavljujući izložbu, njezina autorica Mirjana Repanić Braun, čiji je istraživački rad usredotočen je na štafelajno i zidno slikarstvo baroknog razdoblja u kontinentalnoj Hrvatskoj.
Predavanje o suvremenoj umjetničkoj sceni u Srbiji
 
Predavanje na temu »Srbijanska suvremena umjetnička scena – stanje i perspektive – Remont jedno iskustvo«, održat će se u petak, 22. veljače, u Galeriji »Dr. Vinko Perčić«, s početkom u 19 sati. 
Predavanje i predstavljanje dokumentacije sadrži teme koje se odnose na bazu podataka Galerije Remont – neovisne umjetničke asocijacije iz Beograda, o tržištu umjetnina, gradskom otkupu i suradnji s Telenorom, za koju je galerija pripremila i realizirala kolekciju, potom o iskustvima na sajmovima, i općenito – priči o suvremenoj umjetnosti u Srbiji. 
Predavanje će održati kustosi Galerije Remont Saša Janjić i Miroslav Karić.
Izložba slika Ladislava Kelča 
u Segedinu
 
Izložba slika Ladislava Kelča pod nazivom »Boje Jadrana II« bit će otvorena večeras, u petak 22. veljače, u 18 sati u prostorijama na bulevaru Tisa Lajoš br. 63. u Segedinu. Izložbu će otvoriti Joso Ostrogonac, predsjednik Saveza Hrvata u Mađarskoj. 
Organizatori izložbe su Hrvatska manjinska samouprava Segedina i Hrvatsko-mađarska kulturna udruga »Andras Dugonics« iz Segedina.
 
»Bez svlaka mraka« 
prevedena na njemački
 
Poema »Bez svlaka mraka« književnika i publicista Tomislava Žigmanova objavljena je ovih dana u prijevodu na njemački jezik. Spomenutu poemu, koja je u originalu objavljena 2005. u izdanju Hrvatskog akademskog društva iz Subotice, s hrvatskog na njemački jezik prepjevao je Matija Molcer. 
 
Tribina u organizaciji 
ZHB »Tin Ujević«
 
Zajednica Hrvata Beograda zajedno s župnim uredom crkve sv. Petra, u dvorani »Bartol Kašić«, organizirala je javnu tribinu posvećenu 90. obljetnici od izbijanja najveće pobune mornara u povijesti pomorstva, u Boki Kotorskoj. Cilj je bio  evocirati uspomene na herojsko djelo mornara, Mate Brničevića iz Splita i Jerka Šišgorića iz Šibenika, koji su bili u najužem rukovodstvu  pobunjenika, te nakon propasti pobune, streljani sa još dvojicom suboraca, Františekom Rašom iz Češke, i Antonom Grabarom, Slovencem iz Poreča.
Nazočnima se na početku obratio predsjednik ZHB »Tin Ujević«, Stipe Ercegović, istaknuvši da je cilj udruge promovirati i njegovati kulturne tradicije i običaje Hrvata ovog podneblja, kroz razne tribine, književne večeri, priredbe, susrete.
»Želja svih koji su sudjelovali u formiranju ove zajednice, jest da pronađemo način kako da se nadvladaju loše stvari koje su se događale proteklih godina te da se nastavi sa prekinutim i da se ponovo uspostave veze među ljudima dobre volje i čistog srca«, rekao je Ercegović.
U okviru tribine prikazan je dokumentarni film »Tko je bio Mate Brničević«, redatelja Stipe Ercegovića, a u produkciji HRT-a iz Zagreba.  Nakon filma, ispred zajednice Čeha, svoje izlaganje imao je prof. Dušan Kvapil. Tema njegovog referata bio je Čeh, František Raš koji je zapravo bio glavni predvodnik u dobro organiziranom komitetu pobunjenika.
Psihijatar, dr. Petar Bokun, kazivao je izvode iz svoje knjige »Frojd u Kotoru«. Povjesničar, prof Ljubomir Janković, pročitao je vrlo zanimljive zapise don Nike Lukovića, ondašnjeg vojnog svećenika, koji je proveo zadnje trenutke sa osuđenicima.
Održavanje tribine pomogli su HNV-u  i sponzori.
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika