Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Potrebna doza ironije

Nakon Berlina, Londona, Stuttgarta i Pečuha, izložba pod nazivom »Hrvatski karikaturisti« stigla je i u Suboticu, gdje se od četvrtka 14. veljače može pogledati u Modernoj galeriji »Likovni susret«.
 »Karikatura u Hrvatskoj bila je odraz naših dnevnih želja i potreba, potreba za ironijom, kritikom vlasti, ona je to i danas«, rekla je otvarajući izložbu konzulica gerant Republike Hrvatske u Subotici Ljerka Alajbeg.
 Ovom su prigodom predstavljeni radovi petnaest autora, članova Hrvatskog društva karikaturista (HDK): Otona Reisingera, Srećka Puntarića – Felixa, Davora Štambuka, Željka Cerića, Miroslava Gerenčera, Nikole Listeša, Darka Pavića, Tomislava Ožanića, Mojmira Mihatova, Zdenka Puhina, Nika Titanika, Nikole Plečko, Davora Trgovčevića, Ivana Šarića i Ice Voljevice.
Hrvatsko društvo karikaturista je osnovano 1985. godine, a od početka svog postojanja, kako je istaknula konzulica, sudjelovalo je u aktivnostima Međunarodne zajednice karikaturista. Sa svojim kolegama iz Belgije i Engleske, hrvatski su i makedonski karikaturisti bili suorganizatori te međunarodne asocijacije. »To je sve naša tradicija i mislimo da život nama u Hrvatskoj, a možda i na širem prostoru, ne bi bio tako zabavan da nije hrvatskih karikaturista koji uvijek odražavaju trenutak u društvu, a zapravo nam daju potrebnu dozu ironije«, rekla je Ljerka Alajbeg. 
Organizatori izložbe su Hrvatsko društvo karikaturista i Generalni konzulat Republike Hrvatske u Subotici. Kako je istaknuto, izložba je jedan od kulturnih programa koji su ove godine, uz potporu Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija Republike Hrvatske, ponuđeni Subotici. 
Izložba hrvatskih karikaturista u Subotici može se pogledati do sredine idućeg mjeseca.
 
D. B. P.
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika