Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Vijesti

Svečana akademija u povodu dana grada Sombora
Priznanje HKUD-u »Vladimir Nazor«
Svečana akademija u povodu dana grada Sombora
Priznanje HKUD-u »Vladimir Nazor«
 
SOMBOR –  U prošlu nedjelju 17. veljače, u Velikoj dvorani SO Sombor održana je svečana akademija u povodu dana grada. Prije 259 godina Sombor je izborio status slobodne i kraljevske varoši. Austrougarska carica Marija Terezija je 1749. godine potpisala pismo koje je Sombor podiglo u rang slobodnih i kraljevskih gradova. Predsjednik Općine Sombor dr. Jovan Slavković je, govoreći na svečanosti, podsjetio kako je Sombor ponovno dobio status grada koji je izgubljen u previranjima između dvaju svjetskih ratova. 
Na ovoj svečanosti pročitani su stihovi Laze Kostića, Veljka Petrovića i drugih poznatih pjesnika koji su svoj život ili bar dio života proveli u Somboru. U povodu dana Sombora uručene su zahvalnice istaknutim građanima i institucijama koji su tijekom prošle godine u različitim područjima pridonijeli afirmaciji i razvoju somborske općine. Između ostalih, zahvalnica je uručena i HKUD-u »Vladimir Nazor« iz Sombora za suradnju na razini grada, kao i za suradnju na međunarodnoj razini. Uime HKUD-a »Vladimir Nazor«, dr. Jovan Slavković je uručio priznanje predsjedniku »Nazora« Šimi Raiču, koji je zahvalio na ovom visokom priznanju i izrazio zadovoljstvo što je priznanje uručeno na Dan grada. Šima Raič je istaknuo kako HKUD »Vladimir Nazor« ima odličnu suradnju sa SO Sombor i  i moralnu i financijsku potporu grada.
Z. Gorjanac
 
[okadija dodaje gas
[okadija dodaje gas
 
SONTA – Kulturno-prosvjetna zajednica Hrvata »Šokadija« iz Sonte u punom je pogonu. Na nedavnoj godišnjoj skupštini dopunjeno je Predsjedništvo s dvoje novih članova. Umjesto dotadašnjeg dopredsjednika Dejana Bukovca koji je odstupio zbog osobnih razloga, u Predsjedništvo je izabran Zlatko Krstin, a po funkciji, umjesto Damira Zeca, novoimenovana predsjednica Umjetničkog odbora je Božana Vidaković. Na sjednici Predsjedništva održanoj nakon skupštine verificirane su ove promjene, a za dopredsjednika je jednoglasno izabran Mata Zec. Nakon kratke stanke oživio je i rad u svima odjelima. Etnološka i likovna sekcija rade tematski, pripremajući se za uskršnju izložbu. U koordinaciji voditeljica ovih sekcija, Ljiljane Zlatar i Svetlane Zec, zajednička izložba ovih dviju sekcija bit će postavljena za Uskrs u prostorijama OŠ »Ivan Goran Kovačić«. Pjevački zbor, s novom voditeljicom, Božanom Vidaković, već dva tjedna uvježbava repertoar za Uskršnji koncert. Članovi literarne i dramske sekcije, koje vode Josip Brdarić i Ivan Andrašić, pripremaju se za organizaciju promocije zbornika drame »Teška vrimena«, koja će biti održana 7. ožujka u velikoj dvorani Doma kulture i za ovogodišnju »Liru naivu«, kojoj će Sonćani biti domaćini. Dramska sekcija priprema ovosezonsku predstavu »I knez je pofalijo«, autora Ivana Andrašića, čija je premijera zakazana za 29. ožujka, u velikoj dvoranii Doma kulture u Sonti. Predsjedništvo poduzima i korake za formiranje i uvježbavanje novog tamburaškog orkestra, s voditeljem Stipanom Lukićem, kako bi »Šokadija« riješila svoj trenutačno najveći problem. S dječjom folklornom sekcijom radi Agica Prelić, uz pomoć Marije Tolarić. Na scenu je prva zakoračila folklorna sekcija, s voditeljicom Ljiljanom Tadijan. U četvrtak, 14. ožujka, u velikoj dvorani Doma kulture u Apatinu održana je priredba u povodu Dana državnosti Srbije, a uz sudjelovanje svih amaterskih institucija kulture koje djeluju u općini.  »Šokadija« je nastupila sa spletom šokačkih pjesama i plesova, što je od publike, koja je ispunila dvoranu, izmamilo veliki pljesak.
Ivan Andrašić
 
Novoosnovana udruga u Plavni pokrenula
Povijesno-istra`iva~ki odjel HKUPD »Mato{«
PLAVNA – Nakon osnivanja folklorne sekcije i tamburaškog sastava, u okviru HKUPD »Matoš« formiran je i odjel koji će se baviti povijesno-istraživačkim radom u Plavni. Glavni cilj ovoga odjela je prikupljanje povijesne građe za arhiv i izdanje monografije o Plavni i kulturnoj baštini ovoga mjesta, koje je gotovo nepoznato u našoj zajednici. A to je, valjda, jedino selo koje je još davne 1956. godine dobilo i izvelo operetu »Na vrbi svirala« dr. Josipa Andrića, čija je majka rođena u Plavni, a on sam ostavio je neizbrisiv trag o ovom mjestu. Zahvaljujući vlč. Josipu Štefkoviću, bez kojega ni bista dr. Andrića još ne bi bila vraćena na staro mjesto, pronašli smo materijal o narodnim običajima i nošnji kod Šokaca u Plavni, prema kazivanju Kuzme Mišića, nekadašnjega zvonara naše župne crkve. On je, na svoj način, opisao žetvene običaje, svinjokolju, božićne običaje, momčenje, te narodnu nošnju Šokaca u Plavni.
Za tamburaški orkestar i folklornu sekciju veliki značaj imaju pronađene kompozicije dr. Andrića: »Pod zaštitu tvoju« za mezzosopran i orgulje, kod koje je skladatelj vlastoručno napisao: »Pod zaštitu Božju i Majke Božje preporučam dragu Plavnu, da bude sačuvana od nesreće: poplave Dunava (1. lipnja 1965.)«, »Oči moje« za glas i tamburaški orkestar, »Kolo kraj bunara«, »Pačja škola«, »Pleternica« i fragmenti iz opere »Dužijanca« i operete »Na vrbi svirala«.
Ove aktivnosti i prvi uspjesi odjela vrlo su poticajni za rad nove udruge, a moramo istaknuti kako tome pridonosi i potpora naših institucija.
Zvonimir Pelajić
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika