Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Ve~er Zemunaca

Poznato je kako na Valentinovo – Dan zaljubljenih, oni koji vole iskazuju ljubav onima koje vole, jer se na taj dan tradicionalno slavi romantična ljubav, ona koju su mnogi u dugogodišnjoj vezi odavno zaboravili. Ali, blještava čarolija romantične ljubavi koja ispočetka puni mnoga srca samo je ulaznica za predsoblje bliskosti, za vrijeme kada zaljubljenost počinje blijedjeti i pretvara se u pravu istinsku ljubav – ljubav »u dobru i zlu«. 
Dva dana nakon Valentinova, sukladno svojoj dugogodišnjoj tradiciji, jezikom vječne ljubavi za svoj grad progovorili si i naši hrvatski Zemunci, okupivši se po šesti put u Zagrebu, kako bi ponovno prošetali stazama svog djetinjstva i svoje mladosti.
ZBORNIK RADOVA: Ovogodiš-nja »Večer Zemunaca« održana je u prostorijama Hrvatske matice iseljenika, a bila je podijeljena u tri dijela. U prvom je dijelu održano predstavljanje Zbornika radova s drugog znanstvenog skupa »Dani Ilije Okrugića«, održanog 25. i 26. svibnja prošle godine u Zemunu. Predstavljanje je vodio Naco Zelić, a o knjizi su govorili dr. Marko Samardžija, mr. Đuro Vidmarović i dr. Vlatko Rukavina. »Poslužit ću se riječima brojnih putopisaca, pjesnika i književnika koji su inspirirani našim gradom napisali kako je Zemun drevni grad na Dunavu koji se voli. Njegove čari uvijek su bile prisutne Zemuncima i ostalima koji su u njemu živjeli ili ga posjećivali. Prije svega milenijska kula Janka Sibinjanina na brdu Gardošu, po čemu je prepoznatljiv, ali tu je i stari park s romantičkim i baroknim crkvama, Kalvarija, Kej s Venecijom i ratnim otokom Lidom, a u centru crkva Uznesenja Blažene Djevice Marije i franjevački samostan Sestara milosrdnica«, ukratko je svoj grad predstavio dr. Rukavina i dodao kako se broj Hrvata u Zemunu, poslije svih ratova koji su se vodili u prošlom stoljeću, sa 70 posto sveo na oko 5 posto stanovništva, što dovoljno govori o tragediji Zemunaca.
Dr. Marko Samardžija pohvalio je organizaciju simpozija »Dani Ilije Okrugića« i nedavno izašli Zbornik kao njegov pisani trag i ustvrdio kako »Hrvati nisu veliki narod, ali ostavština i kulturna baština naših autora nije mala. Ona je rasuta po cijelom svijetu, pa su i u Zemunu mnogi stvaraoci ostavili svoja vrijedna djela koje je potrebno identificirati, sakupiti i objediniti s maticom domovinom, kao što je to učinio i ovaj Zbornik, te ih sačuvati za budući naraštaj«. Na kraju je mr. Đuro Vidmarović, i sam sudionik simpozija, ukratko predstavio Zbornik ustvrdivši kako je to hvale vrijedan projekt te da se sastoji iz triju cjelina. »U prvom dijelu tiskani su radovi o Iliji Okrugiću Srijemcu, u povodu 180 godina od rođenja i 110 godina od smrti ovog velikog književnika, pjesnika, glazbenika i svećenika, u drugom dijelu nalaze se radovi o drugim znamenitim Zemuncima i Srijemcima: Živku Bertiću, Mati Iviću, Milošu Bandiću, Isidoru – Isi Velikanoviću, Gustavu Krklecu i  Rudolfu Mađeru, koji su također dio bogate kulturne baštine zemunskih i srijemskih Hrvata, dok su u trećem dijelu Zbornika, pod naslovom ‘Zemun i Zemunci u riječi i slici’ objavljeni tekstovi iz tiska i publikacija o radu udruge«, rekao je mr. Vidmarović izražavajući nadu da će Zbornik biti prihvaćen i naići na širu zainteresiranost, kako stručne javnosti, tako i Zemunaca i ostalih Srijemaca.  
IZBORNA SKUPŠTINA: U drugom dijelu »Večeri Zemunaca« održana je Izborna skupština Udruge Zemunaca u Republici Hrvatskoj koju je otvorio i godišnje izvješće podnio predsjednik dr. Vlatko Rukavina. »Tijekom ovih pet godina organizirali smo i održali u Zemunu dva znanstvena simpozija o Iliji Okrugiću i poznatim Zemuncima i Srijemcima pod nazivom ‘Dani Ilije Okrugića’, tiskali smo i promovirali dva Zbornika radova s navedena dva simpozija, organizirali dva izleta u Zemun, Petrovaradin i Ilok, te organizirali šest zajedničkih večeri – druženja Zemunaca za Valentinovo«, posebno je iz izvješća o radu izdvojio dr. Rukavina i podsjetio kako je Udruga Zemunaca u Republici Hrvatskoj osnovana i registrirana 2003. godine te da je uz njenu pomoć osnovana i Zajednica Hrvata Zemuna – Knjižnica i čitaonica »Ilija Okrugić« u Zemunu, s ciljem čuvanja svoje nacionalne kulture i identiteta.
Skupština je jednoglasno izabrala Damira Milata, Stjepana Marojevića, Zvonka Rukavinu, Miroslava Rupa, Ljiljanu Filipović, Vesnu Jozić i Kseniju Ivančić u novi Upravni odbor, Lazu Ivku, Radoslava Karleušu i Miroslava Dubravčića u Nadzorni odbor, dopredsjednici su voljom Zemunaca postali Stjepan Marojević – Braco i Zvonko Rukavina, dok je za novog predsjednika izabran Damir Milat. Za počasnog predsjednika izabran je dosadašnji predsjednik i osnivač Udruge Zemunaca u Republici Hrvatskoj i Zajednice Hrvata Zemuna dr. Vlatko Rukavina. Ostatak »Večeri  Zemunaca« protekao je u druženju i zajedništvu ovih vječitih zaljubljenika u svoj rodni grad kroz pjesmu, ples i, naravno, srijemske specijalitete, za što su se pobrinule vrijedne i lijepe Zemunke.
Zlatko Žužić
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika