Arhiv tekstova Arhiv tekstova

»Razlinkavi zec«

Premijernom izvedbom kazališne predstave »Razlinkavi zec«, po tekstu Balinta Vujkova, obilježen je Dan škole »Matija Gubec« u Tavankutu, u petak, 8 veljače. »Iznimno sam zadovoljna kako je protekla ovogodišnja proslava. Osobito mi je drago što su djeca dobro odigrala svoje uloge. Također, veseli me i to što smo uspjeli, nakon dužeg vremena, iznova ostvariti kontakt s OŠ ‚Matija Gubec‘ iz Gornje Stubice. Tako smo danas imali čast da nam u gostima bude ravnatelj škole Željko Popović, koji nam je na dar donio knjige, čime je obogatio našu knjižnicu, te nas pozvao da ih posjetimo u Gornjoj Stubici u 6. mjesecu«, kaže ravnateljica OŠ »Matija Gubec« iz Tavankuta Stanislava Stantić Prćić. 
Obilježavanje dana škole uveličali su ugledni gosti među kojima su bili i bivši ravnatelji OŠ »Matija Gubec« iz Tavankuta – Marko Radonjić, koji je svojevremeno i započeo suradnju s drugim istoimenim školama, te Zoltan Kujundžić, koji se sa sjetom prisjeća kako je Balint Vujkov, u ono vrijeme, dolazio kod učitelja u školu da ga povedu kod Tavankućana koji su znali »pripovijedati«.   
Redateljica predstave, koju su odigrali učenici odjela na hrvatskom jeziku skupa s učenicima koji pohađaju sate hrvatskog jezika s elementima nacionalne kulture, bila je Marica Skenderović, za glazbu i garderobu bila je zadužena Kristina Kovačić, a za scenografiju Kristijan Milanković.
Na sceni su, zahvaljujući dobro odigranim ulogama, veliki pljesak zasluženo dobili: Matija Merković u ulozi zeca / sina, Dajana Sloboda (patka / kćer), Tomislav Vojnić Mijatov (baćo / sluga), Bernardica Vojnić Mijatov (maćva), Ksenija Benčik (maćvina kćer), Ivan Benčik (kralj), Sanela Stantić (stara kraljica), Nataša Jakočević (keruša), Dragana Orčić (sluškinja), Nikola Stantić (neprijateljski kralj / pripovjedač), Marina Maksimović, Melanija Saulić, Marko Stantić (pripovjedači), Sandra Sedlak, Marina Crnković, Martina Crnković, Dajan Davčik, Saška Kopunović, Vedrana Kopilović (vile) te učenici VI. a razreda u ulozi statista.
Nakon kazališne predstave upriličena je izložba slika od slame u suradnji sa slamarkama HKPD »Matija Gubec« Tavankut. 
Julijana K.
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika