Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Vijesti

Osma godina hodočašća do Jurićevog križa na Bikovu
^astimo te, kri`u sveti
Od 2000. godine, godine jubileja kršćanstva, na Bikovu se hodočasti do Jurićevog križa. Tako se i ove godine hodočastilo na čistu srijedu, 6. veljače. Bikovački župnik vlč. Julije Bašić godinama predvodi ovo hodočašće koje, osim domaćih vjernika, pohode i vjernici iz subotičkih župa pod vodstvom obnovitelja križa Marije i Lazara Brejar. Nakon križnoga puta u crkvi i svete mise pod kojom je bila korizmena propovijed, kao i obred pepeljenja, okupljeni vjernici su autobusom otišli do željezničke postaje odakle su hodočastili dva i pol kilometra do Jurićevog križa, moleći krunicu usput. »Kod križa smo blagoslovili križ te otpjevali pjesmu ‘Častimo te, križu sveti’, nakon čega se častio križ poljupcem. Pročitana je i prigodna recitacija, koju uglavnom piše obnovitelj križa ili netko drugi tko osjeća nadahnuće za takvo što«, pojašnjava vlč. Julije Bašić. Ove godine je prigodnu pjesmu napisao Lazar, a pročitala je njegova supruga Marija Brejar. 
Hodočasnika je svake godine sve više, radosno dodaje bikovački župnik. Ove godine sudjelovalo je oko 250 vjernika u crkvi te oko 180 hodočasnika kod križa. Nakon svega, hodočasnici su se okrijepili u dvorani na salašu Gabrijele i Grge Tikvicki uz suhu pogaču i kokice.                                J. K.
 
Devetnica u ~ast Gospe Lurdske 
Na dan posvećenog života redovnika i redovnica u subotu, 2. veljače, započela je devetnica u čast Gospe Lurdske, koja se završila na blagdan Alojzija Stepinca u nedjelju, 10. veljače. Voditelj ovogodišnje devetnice bio je pater Gracijan Biršić iz Osijeka. Posljednjeg dana devetnice okupljeni vjernici mogli su nakon mise iskazati štovanje moćima blaženog Alojzija Stepinca, zahvaljujući mons. dr. Andriji Kopiloviću. Već tradicionalno, misno slavlje prvog i posljednjeg dana devetnice predvodio je subotički biskup mons. dr. Ivan Penzes, dok je na sam blagdan Gospe Lurdske u ponedjeljak, 11. veljače, misno slavlje predvodio te propovijedao voditelj ovogodišnje devetnice pater Gracijan Biršić. Na kraju misu bila je procesija sa svijećama. 
J. K.
 
Bla`eni Alojzije Stepinac (1898.-1960.)
Alojzije Stepinac rođen je 8. svibnja 1898. Bogoslovni nauk završio je u Rimu, gdje je zaređen za svećenika 26. listopada 1930. Papa Pio XI imenovao ga je 28. svibnja 1934. nadbiskupom koadjutorom. Biskupsko služenje proživio je pod geslom: »U Tebe se, Gospodine, pouzdajem!« (Ps 31,1).
Za njegovu hrabrost i svjedočko trpljenje Papa Pio XII. uvrstio ga je 12. siječnja 1953. u Zbor kardinala.
Umro je na glasu svetosti i mučeništva u Krašiću, 10. veljače 1960. i pokopan je u zagrebačkoj katedrali. Njegov je grob mjesto neprekidne molitve i vrelo uslišanja.
Godine 1981. u Rimu je službeno otpočeo kanonski postupak za njegovo proglašenje blaženim i svetim. U listopadu 1998. u hrvatskome nacionalnom svetištu Majke Božje Bistričke papa Ivan Pavao II. proglasio je Alojzija Stepinca blaženikom Katoličke crkve.
 
U Hrvatskom domu u Somboru održana kršćanska tribina na temu
Objava molitve u Starom zavjetu
SOMBOR -  Duhovni centar o. Gerarda u Somboru i HKUD »Vladimir Nazor« su i ove godine organizatori kršćanskih tribina koje se održavaju svakog ponedjeljka kroz cijelu korizmu u Hrvatskom domu. Tema tribina je : »Molitva u kršćanskom životu«, a predavači su: mr. Srećko Rimac,OCD, dr., OCD, dr. Antonio-Mario Čirko, OCD, dr. Jure Zečević, OCD i dr. Marinko Stantić.  
U ponedjeljak 11.veljače na temu »Objava molitve u Starom Zavjetu« je govorio velečasni mr. Andrija Anišić iz Subotice. Nazočne je pozdravio predsjednik HKUD-a »Vladimir Nazor« Šima Raič i pozvao vjernike da se i ove godine kao i nekoliko prošlih godina sastaju svakog ponedjeljka u Hrvatskom domu i druže uz kršćanske teme.
Velečasni Anišić je pokušao okupljenim vjernicima približiti temu »Objava molitve u Starom Zavjetu« odgovarajući na pitanja iz vrijednog sažetka Katekizma Katoličke Crkve - Kompendija. Nazočni vjernici su imali prigodu postavljati pitanja koja su bila o obiteljskoj molitvi, traženju mirnog kutka za molitvu, šutnji kao molitvi, problemu neznanja vjernika o kršćanskim vrijednostima i o odnosu molitve i posta.
 Z. Gorjanac 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika