Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Zagreba~ka premijera »Sprovoda u Theresienburgu«

Nakon pečuške praizvedbe u prosincu prošle godine, predstava »Sprovod u Theresienburgu«  Miroslava Krleže, u režiji Tomislava Pavkovića, doživjela je svoju zagrebačku premijeru. Prema najavama, ovo koprodukcijsko ostvarenje Hrvatskog narodnog kazališta iz Zagreba i Hrvatskog kazališta iz Pečuha publika u hrvatskoj prijestolnci mogla je vidjeti u srijedu 13. veljače, u Maloj dvorani Vatroslava Lisinskog, odnosno na novoj Sceni Habunek HNK. Također, dan ranije predstava je igrana u Karlovcu.
Nastala po istoimenoj Krležinoj noveli iz glembajevskoga ciklusa, predstava dočarava svijet Austro-Ugarske Monarhije u raspadanju. »U Theresienburgu (negdašnji naziv za Pečuh) u Mađarskoj, odigrava se sprovod Ramnoga Gejze, mladog austrougarskog natporučnika koji je počinio samoubojstvo. U strogoj vojničkoj hijerarhiji takav čin je neprihvatljiv. No, oni koji su okupljeni oko tijela samoubojice itekako dobro znaju razloge pa se uz svojevrsno putovanje kroz vrijeme prisustvuje otkrivanju krhotina života neprilagođenog čovjeka kojeg je smrvila vojnička stega i malograđanština«, stoji se u najavi predstave.
Za ovaj kazališni projekt, kako piše Vesna Kukavica iz Hrvatske matice iseljenika, od osobite je važnosti kulturološki kontekst koji se može iščitati iz dodirnih točaka kulturne sadašnjosti i povijesti dviju susjednih zemalja i činjenice da u Hrvatskoj živi brojna mađarska manjina, a u Mađarskoj brojna hrvatska manjina. Osmostoljetni hrvatsko-mađarski suživot u okvirima iste državne zajednice, karakterizira i čvrsto prožimanje dviju kultura.
U predstavi »Sprovod u Theresienburgu« igraju: Božidar Orešković, Marinko Leš, Dušan Bućan, Vlasta Ramljak, Barbara Vicković, Slaven Vidaković i Stipan Đurić. Dramaturgiju potpisuje Sanja Ivić. 
D. B. P.
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika