Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Neobi~ne umjetnice osvojile publiku

U okviru manifestacije »Istrijanke u Vojvodini« tri vojvođanska grada –Novi Sad, Subotica i Zrenjanin, protek-log su vikenda bili domaćini žena iz Istre, koje dolaze iz svijeta umjetnosti, politike i kulture. Suradnja između ovih dviju regija odvija se od 2001. godine kroz političku, kulturnu i gospodarsku suradnju. Autonomna pokrajina Vojvodina i Istarska županija, kao dvije članice Skupštine europskih regija, u prosincu 2006. godine potpisale su i službeni protokol o suradnji, te je ova manifestacija (poznatija kao »Dani Istre u Vojvodini« i obratno) pokrenula izravne kontakte gospodarskih i kulturnih institucija, te nevladinih organizacija. Kultura je bila prva spona u suradnji, a iz godine u godinu program se širio i obogaćivao novim sadržajima. 
Ove godine dogovoreno je da susreti dobiju i temu, pa je akcent stavljen na sudjelovanje žena u politici. Iz tih razloga desetak žena – upraviteljica kulturnih institucija, zajedno sa zastupnicama istarskog Županijskog parlamenta, dočekale su žene iz Izvršnog vijeća i Skupštine Vojvodine, te direktori Muzeja Vojvodine, Pozorišta mladih i Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu.
U organizaciji Zavoda za kulturu Vojvodine, našoj su se publici predstavile tri eminentne »Istrijanke« umjetnice: Tamara Obrovac, Elis Lovrić i Roberta Razzi. 
ELIS LOVRIĆ: U novosadskom kazališnom klubu »Trema« jazz pjevačica i glumica Elis Lovrić oduševila je publiku svojim zavidnim glasovnim mogućnostima. Svoje autorske tekstove ona piše na jedinstvenom labinskom narječju. Objašnjavajući karakteristike ovog posebnog narječja, Elis za naš list ističe da je on specifičan i za samu Istru. »U tom govoru prepliću se glasovi t, č, ć, i c«. Upravo ta specifičnost, kojom je skrenula pozornost na posebnost i različitost dijelova Istre, bila je razlog njezinog gostovanja. »Ne brinite ako me ne budete razumjeli, i u Istri nas smatraju Kinezima«, rekla je, uz osmijeh, Elis na početku svog nastupa, te nastavila: »Imala sam malu sobicu u kojoj sam vježbajući uvijek tiho svirala gitaru. Jako je lijep osjećaj kada slobodno mogu pustiti svoj glas, kao ovdje večeras«. Elis Lovrić, koju nazivaju i istarskom Norah Jones, ekskluzivno za naš list ističe da je počastvovana što na svoj način, svojim jedinstvenim pjesmama, može vojvođanskoj publici prezentirati Istru iz koje dolazi. Publika je bila vidno iznenađenja njenim prodornim glasom, a najvećim pljeskom nagradila je pjesmu, koju je Elis posvetila mjestu u kojem je odrasla. Zatečena publika glasno je komentirala da njezin specifičan jezik jako »vuče« na talijanski, a da je njezin glas toliko kvalitetan da je jedna gitara kao pratnja sasvim dovoljna. 
Prvu je pjesmu otpjevala sama, dok joj se kasnije pridružio njezin prateći bend: Amir Hodžić, gitarist koji je ujedno i producent grupe, i Jenny Bajlo. Na kraju, Elis nam je najavila svoj novi album koji se uskoro očekuje. 
ROBERTA RAZZI: Nakon Novog Sada i Zrenjanina, svoju »ekspresnu« vojvođansku turneju pjesnikinja Roberta Razzi okončala je nastupom u subotičkom Klubu »Mladost« pri Kazalištu »Dézső Kosztolányi«. Publici mahom navikloj na klasične književne večeri, katkad ispunjenim i kilometarskim referatima kritičara, nastup istarske pjesnikinje zasigurno je promijenio pogled na mogućnosti prezentiranja pisane riječi. »Nadam se da niste očekivali frustriranu sredovječnu feministicu koja priča o ženskim pravima«, obratila se izravna i šarmantna Istranka subotičkoj publici, aludiraju na svoj nimalo književni »outfit«. Nakon uvodnog dijela koji je obuhvaćao fotografsko-slideshow upoznavanje publike s gošćom, Razzijeva je čitala i kazivala svoje pjesme, u kojima dominira ljubavna tematika, nerijetko prepuštena čulnim strastima. Svjesna specifičnosti narječja na kojima ih piše – a to je labinska cakavica – Roberta je svoje pjesme uredno prevodila, ali i komentirala, otkrivajući nam tako više o sebi i svojem životu u malom istarskom selu. U duhu cabareta, za finale jednosatnog nastupa priredila nam je izvedbu popularnog songa »Mein Her« iz kultnog filma »Cabaret«, kojega je prepjevala na svoju cakavicu.
U Istri je katkad nazivaju »crnom kraljicom«, zbog, kako nam je u razgovoru objasnila, načina na koji prezentira svoju poeziju. Naime, forma cabaret-showa je ona u kojom se osjeća slobodnom, jer ono što u danom trenutku misli – u što smo se uvjerili – može podijeliti s publikom. Time, kako kaže, čini da poezija bude dostupnija i prijemčivija, budući da na književnim večerima publici nakon 20 minuta »zna biti dosta«, bez obzira na kvalitetu djela koje se promovira. 
TAMARA OBROVAC: Što se tiče Tamare Obrovac, svjetski poznate glazbene zvijezde, ona je svoj programski udio u »Danima Istre« završila koncertom u prepunom »Studiju M« Radiotelevizije Vojvodine. Koncertu je, uime organizatora i domaćina, uz veliku zainteresiranost medija, bio nazočan i sam predsjednik Skupštine AP Vojvodine Bojan Kostreš. Ova čuvena Istranka nastup je započela pjesmom »Pišem pismo, tinta mi se proli«, iz filma »Što je muškarac bez brkova?«. Zanimljivim nastupom, uz prateći »multietnički« orkestar, koji je dobrom glazbom i šaljivim opaskama na svoj račun dodatno dizao atmosferu, Tamara je pokazala da je i ovdje prepoznatljiva i rado slušana. Iako je cijelu koreografiju činila samo jedna barska stolica, ona je svojim karakterističnim pokretima i intrigantnim plesom, te već poznatim glasovnim mogućnostima, uspjela održavati potpunu pozornost gledališta do samog kraja, jer je i publika bila aktivno uključena time što je birala pjesme. »Pjevam tužne pjesme, radosne nisu zanimljive. Umjetnost je tuga«, rekla je Obrovac. Pri kraju koncerta, nakon što je drugi put na poziv publike izašla na bis, uz veliki naklon vojvođanskoj publici, zahvalila je »političkoj strukturi, lokalnim političarima« koji su omogućili ovo gostovanje. 
Sudeći prema publici, koja je tražila mjesto više i toplo prihvatila goste, ovo tematsko predstavljanje Istre u Vojvodini prošlo je vrlo zapaženo, a vjerujemo da će se sljedeće godine Vojvođanke s istim uspjehom predstaviti Istri.
 
g
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika