Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Vijesti

»Likovnjaci« u Đurđinu
 
Svoju drugu  zimsku mini-koloniju, članovi Likovnog odjela HKC »Bunjevačko kolo« iz Subotice održali su protekle subote u Đurđinu. Njihov domaćin bio je vlč. Lazar Novaković, župnik đurđinske župe sv. Josipa Radnika. 
Osim dvadesetak slikara Likovnog odjela, u radu kolonije sudjelovala je i akademska slikarica Marija Kovač iz Sombora. Prema riječima predsjednika Odjela Josipa Horvata, stvaralo se u ugodnom ambijentu etno-salaša, a dio nastalih djela ostavljen je na dar domaćinima. Slikare je ovom prigodom posjetila i Amalija Stipić, predstavnica HKPD »Đurđin«, s kojim je odjel »Bunjevačkog kola« dogovorio daljnju suradnju, a najavljeno je i njihovo ponovno gostovanje u Đurđinu, na jesen. 
 
Koncert Roberta G. Tillya
 
U povodu 30 godina glazbenog rada, u srijedu, 20. veljače, solistički koncert pod nazivom »30 godina u studiju i na sceni« održat će subotički kantautor Robert G. Tilly, poznat i po svojoj autentičnoj izvedbi američkog blues i folk repertoara. Ovo će inače biti oproštajni koncert kojim će Tilly obilježiti okončavanje javnih nastupa i prestanak aktivnog, koncertnog djelovanja. 
Koncert će se održati na sceni Kazališta »Dezső Kosztolányi«, s početkom u 19 sati i 30 minuta. Ulaznice se mogu rezervirati prije, ili kupiti na sam dan koncerta, na blagajni spomenutog kazališta.
 
Retrospektiva Maravićeve keramike 
u Somboru
 
U somborskoj galeriji »Likovna jesen« od 5. veljače može se vidjeti retrospektivna izložba keramičara i slikara Ðorđa Ðure Maravića iz Subotice, ostvarena u povodu 25 godina njegova kontinuiranog stvaralaštva na polju umjetničke keramike. Ova izložba je sužena verzija retrospektivne izložbe odžane u svibnju prošle godine u Modernoj galeriji Likovni susret u Subotici. 
Izložbu je otvorila povjesničarka umjetnosti Olga Šram, istaknuvši kako se u svijetu umjetničke keramike Maravić pojavljuje s potpuno novim i drugačijim predmetima, gdje izabira neobičnu i za keramičara prilično tešku formu panoa na kojem je teško prikazati određeni prizor koji bi imao svoju trodimenzionalnu formu i likovnost. »Maravić se u ovoj umjetnosti snalazi izuzetno dobro jer je pronašao put stilizacije formi koje usmjerava prema stilizaciji pejzaža, nečeg što je nama na ovom podneblju veoma blisko, i to rješava na potpuno originalan način«, rekla je Olga Šram. 
Maravićeva retrospektivna izložba u Somboru privukla je velik broj ljubitelja likovne umjetnosti, a otvorenju se, između ostalih, nazočili i gradonačelnik Sombora Jovan Slavković i somborski slikar Sava Stojkov.
Z. G.
Nastavljeno snimanje filma o slamarkama
 
Tijekom vikenda u Subotici je urađena i druga, od ukupno četiri predviđene sesije snimanja materijala za dokumentarni film »Od zrna do slike« redatelja Branka Ištvančića, podrijetlom iz Tavankuta. Tročlana ekipa iz Zagreba predvođena redateljem, obišla je više lokacija na području Tavankuta, prateći rad dviju umjetnica u tehnici slame, ujedno i protagonistica u filmu – Jozefine Skenderović i Ane Milodanović. Također, za potrebe filma u Subotici je snimljen razgovor s mons. dr. Andrijom Kopilovićem.
Podsjetimo, film »Od zrna do slike«, tematizira život i umijeće žena, popularno zvanih »slamarke«, koje pozornost privlače neobičnim slikanjem slika u tehnici slame. Producenti su Hrvatska radiotelevizija i kuća »Olimp« iz Zagreba, a finalizacija filma očekuje se krajem godine.  
 
Shakespearova djela 
u cijelosti na hrvatskome
 
Pola tisućljeća nakon što su napisana, sva djela Williama Shakespearea napokon su prevedena na hrvatski jezik, piše HRT. Sabrana Shakespeareova djela preveo je Mate Maras, a izdala Matica hrvatska. Prvi put u 200-godišnjoj povijesti prevođenja najvećeg svjetskog dramatičara, na hrvatskom je dostupno svih 38 Shakespeareovih tragedija, komedija i romanci, te 154 soneta. U jednom izdanju i u prijevodu jednog čovjeka – Mate Marasa, diplomiranog matematičara i fizičara, srednjoškolskog profesora, kulturnog atašea i prevoditelja s desetak jezika. 
Na predstavljanju u Matici hrvatskoj, Igor Zidić je Marasovo postig-nuće nazvao prevodilačkim veledjelom, jer »gotovo da je lakše bilo napisati ta djela nego pretočiti ih u drugi jezik«. 
 
Hrvatski pisci u Leipzigu
 
U utorak je objavljen program predstojećeg Sajma knjiga u Leipzigu, na kojem je Hrvatska zemlja u fokusu. Sajam se održava od 13. do 16. ožujka, a hrvatski autori sudjelovat će u pedesetak različitih događanja. 
Uvertira u nastup je čitanje u Berlinu najavljeno za utorak 11. ožujka. Štand se službeno otvara 13. ožujka nakon čega će biti održano kratko predavanje Matthiasa Jacoba o hrvatskoj književnosti, Renato Baretić vodit će kviz na temu »Poznavanje hrvatske književnosti«, a Robert Perišić, Jurica Pavičić i Svjetlan Lacko-Vidulić bit će neki od sudionika u raspravi na temu o partnerstvu Hrvatske i Leipziga. 
Osim spomenutih, u različitim programima nastupaju još i Edo Popović, Igor Štiks, Bora Ćosić, Boris Dežulović, Zoran Ferić, Drago Glamuzina, Ivana Sajko (nastupa na prestižnoj Plavoj sofi), Olja Savičević, Slavenka Drakulić, Roman Simić, Simo Mraović, Daša Drndić, Tatjana Gromača, Rujana Jeger, Delimir Rešicki, Irena Vrkljan, Nedjeljko Fabrio.
g
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika