Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Najstarije orgulje u Vojvodini ~eka restauracija

Građani Srijemskih Karlo-vaca i ne znaju da osim mnogih znamenitosti koje se nalaze u njihovom mjestu, ovaj srijemski gradić na obali Dunava krase i jedne od najstarijih orgulja na teritoriju Vojvodine. U samom centru grada, na Trgu Branka Radičevića, nalazi se katolička crkva Presvetog Trojstva izgrađena na mjestu gdje se nekada nalazila benediktinska bazilika koju su porušili Turci, povlačeći se iz ovih krajeva. U ovoj crkvi, iza monumentalnih baroknih vrata, kriju se orgulje koje se spominju još u zapisniku iz 1763. godine. Njih uskoro očekuje kompletna restauracija i osposobljavanje za ponovnu uporabu. 
Ministarstvo vjera Republike Srbije izdvojilo je 10.000 eura za taj posao. Prema riječima župnika crkve Presvetog Trojstva, vlč. Ivice Čatića, prije oko godinu dana tadašnji ministar vjera Milan Radulović posjetio je Karlovce. Tom je prigodom ostvarena suradnja koja je rezultirala ovim projektom. S obzirom da ovaj iznos nije dovoljan za obnovu glazbala, karlovačka je općina izašla u susret i svojim će sredstvima nadoplatiti razliku od 2000 eura kako bi ovako zahtjevan posao bio u potpunosti realiziran. 
POČETAK NA PROLJEĆE: Prema istraživanjima, orgulje u Vojvodini datiraju iz 19. i 20. stoljeća. Postoji nekoliko primjeraka iz 18. stoljeća, među kojima su i ove orgulje u Karlovcima. Na njihovoj rekonstrukciji i obnovi radit će orguljar i istraživač orgulja iz Novog Sada Đerđ Mandić. Svoj istraživački rad na području orguljarstva pretočio je u knjigu pod nazivom »Orgulje u Vojvodini«. S restauracijom, prema procjenama najstarijih orgulja u Vojvodini, započet će se na proljeće, s obzirom da su za određene operacije na njima potrebne više temperature. Kako vlč. Čatić ističe, očekuje se da će taj rad potrajati oko mjesec dana.
Orguljaška glazba kod nas izvodi se samo u rimokatoličkim, protestantskim i evangelističkim crkvama. U svijetu je običaj da i velike koncertne dvorane imaju ovaj glazbeni instrument.
ORGULJE U VOJVODINI: U Vojvodini danas ima između 150 i 200 orgulja. Zbog nedostatka novca za obnovu, neke orgulje se ne upotrebljavaju tijekom službi. Na njihovo propadanje najviše su utjecali nemar, nedostatak novca za rekonstrukciju i nestručne popravke. Isti je slučaj i s karlovačkim. 
Na novosadskoj Akademiji umjetnosti postoji katedra za orgulje, ali se nigdje u Srbiji ne može izučavati njihova restauracija zbog čega je teško pronaći pravog stručnjaka.
Bitno je istaknuti da su svake orgulje unikatno djelo, stvoreno posebno za određeni crkveni prostor kako bi zvuk bio što bolji. Svaki instrument je priča za sebe, ima drugačiji zvuk, svoju posebnu ljepotu, akustiku, estetiku. Još je Wolfgang Amadeus Mozart rekao: »U mojim su očima i ušima orgulje kraljica svih glazbala«. I to zaista nije pretjerivanje, jer orgulje mogu oponašati sve boje orkestarskih instrumenata i ljudskih glasova. Uz to, one su i najsloženiji instrument, pa imaju, ovisno o veličini, i do pet-šest klavijatura. Upravo iz tih razloga, njihova je restauracija iznimno skupa i komplicirana.   g
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika