Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Ponos nad oblacima

Jedan od giganata čije se besplatne dionice upravo dijele građanima Srbije jest i nekadašnji ponos jugoslavenske države, sada pod nešto izmijenjenim i stranom putniku prilagođenim nazivom – Jat Airways. Ova kompanija za prijevoz putnika i robe u redovitom i čarter prometu, osim osnovne djelatnosti, bavi se još i školovanjem letačkog i ostalog zrakoplovnog osoblja, najmom slobodnih kapaciteta, pružanjem usluga iz oblasti turizma, poljoprivrednom avijacijom i sličnim aktivnostima.
Jat Airways danas raspolaže flotom od 16 zrakoplova, i to Boingom 737-300 (10 komada), Boingom 737-400 (1 komad) i ATR-om 72-200 (5 komada). 
POSLOVANJE: Jat Airways je 2007. godine ostvario profit od 300 milijuna dinara (3,75 milijuna eura). Taj je poslovni rezultat uvjerljivo najbolji u posljednjih 17 godina (ne treba, naravno, smetnuti s uma da u tih 17 godina spadaju i teške godine ekonomskih sankcija Ujedinjenih naroda, gdje je srbijanski zračni prijevoznik bio jedna od većih žrtava). Prije toga, taj je zračni prijevoznik, tada pod imenom JAT, poslovao u puno drugačijem, povoljnijem gospodarskom i političkom okruženju, s tržištem od 20 milijuna stanovnika. 
Tijekom 2007. godine Jat Airways je prevezao 1.306.301 putnika, odnosno sto tisuća putnika više nego 2006., što je tada također bio najbolji rezultat od početka 90-ih. Kompanija je najbolje rezultate ostvarila na destinacijama za Zürih, Pariz, London, Moskvu, Beč i Frankfurt, kao i na destinacijama u regiji. 
OBNOVA FLOTE: Zrakoplovi iz flote Jat Airwaysa su u 2007. letjeli u prosjeku 9:07 sati dnevno. Najviše su letjeli zrakoplovi B-737-300, prosječno 9:39 sati dnevno, što je 8 posto više u usporedbi s prethodnom godinom. 
Financijski uspjeh zabilježen u posljednje dvije godine omogućio je Jatu da početkom 2008. godine izdvoji 7 milijuna dolara za revitalizaciju flote, a do kraja godine za ove namjene bit će izdvojeno ukupno 12 milijuna eura. 
Prema utvrđenom poslovnom planu, Jat bi ove godine trebao prevesti milijun i pol putnika i povećati ukupan broj letova. 
Jedan od prioriteta kompanije u 2008. je jačanje regionalnog prometa. Jat je prvi otvorio pitanje uspostavljanja prometa s Hrvatskom i u 2008. godini planira otvaranje novih linija, prvenstveno na relaciji za Pulu. Jedan od prioriteta je i uspostavljanje prometa s novim članicama Europske Unije – Rumunjskom i Bugarskom – zbog povećanog poslovanja srpskih kompanija na tim tržištima. 
Time bi Jat pokušao ostvariti jedan od strateških ciljeva, a to je vraćanje na pozicije regionalnog lidera u zračnom prometu.
MILIJUNITI PUTNIK: Miliju-nitog putnika u 2007. godini Jat Airways je prevezao 28. rujna, što je još jedan rekord u ovoj kompaniji. Naime, u 2006. godini milijuniti je putnik prevezen u listopadu, a godinu dana ranije – u prosincu. Inače, 2007. godina je već treća godina zaredom da kompanija prevozi više od milijun putnika. 
POVIJEST: Društvo za vazdušni saobraćaj Aeroput, čiji je nasljednik bio Jugoslovenski Aerotransport, a danas Jat Airways, osnovano je 17. lipnja 1927. godine. Ovo je i datum kojim se obilježavaju počeci civilnog zračnog prometa u Srbiji. Dvadeset godina kasnije, 1. travnja 1947. godine, poletjeli su zrakoplovi na prvim poslijeratnim linijama kompanije koja je dobila ime Jugoslovenski Aerotransport.
Početak šezdesetih godina uzima se kao prijeloman, zbog uvođenja prvih mlaznih zrakoplova, a sedamdesete su značajne zbog uključenja u flotu »velikog boinga« B-707. JAT iz tih zlatnih godina otvara mnoga predstavništva u svijetu, prevozi godišnje pet milijuna putnika, razvija i modernizira svoju tehničku djelatnost, ali istovremeno razvija i tercijarne djelatnosti i pokušava maksimalno uhvatiti priključak uz velike pružajući i ispunjavajući sve veće zahtjeve svojih putnika, ali i onih koji su koristili JAT-ove zrakoplove kako bi doživjeli tada već čuveni slogan kompanije – da je JAT i više od letenja. 
Jugoslovenski Aerotransport promijenio je svoje ime u Jat Airways 8. kolovoza 2003.
Godine 1987. JAT je bio na 31. mjestu u svijetu, među 112 tadašnjih članica IATA (International Air Transport Association), a na desetom mjestu u Europi. 
OPET RUSI: Natječaj za privatizaciju domaće zrakoplovne kompanije Jat Airways bit će objavljen najvjerojatnije u travnju ove godine. To je prvo veliko javno poduzeće koje će biti privatizirano. Najveće zanimanje za njegovu kupnju do sada je pokazao ruski Aeroflot, dok je Europska komisija preporučila Vladi da zrakoplovnu kompaniju proda nekoj od europskih zračnih kompanija zato što one mogu koristiti pogodnosti Sporazuma o slobodnom europskom nebu, što kod Aeroflota nije slučaj. Međutim, ruska tvrtka upravo preko Jat Airwaysa i Sporazuma pokušava doći do otvorenog europskog neba.
g
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika