Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Duhovnost među mladima

Najstariji festival hrvatske popularne kršćanske glazbe »Uskrs fest« održan je na Bijelu nedjelju 19. travnja i time je ujedno obilježena i 30. obljetnica njegovog postojanja. Festival je održan u Zagrebu u dvorani »Lisinski« u organizaciji Odbora za mlade Hrvatske biskupske konferencije i Hrvatskog katoličkoga radija, pod pokroviteljstvom predsjednika HBK, đakovačko-osječkog nadbiskupa Marina Srakića. 
Ove su godine, po drugi put, Subotičku biskupiju predstavljali članovi Vokalno-instrumentalnog sastava »Proroci«, koji su izveli pjesmu »U Tvojim rukama«, a za koju je tekst napisala Josipa Dević, dok je glazbu i aranžman napisao Viktor Kesler. Za ovu je pjesmu nagradu za najbolji tekst, koju tradicionalno dodjeljuje Glas Koncila, ove godine osvojila Josipa Dević, koja je sada već treći put zaredom nastupila na festivalu kao tekstopisac. U najavi njihovog nastupa spomenuto je kako su to mladi predstavnici Subotičke biskupije koji njeguju hrvatski jezik, hrvatsku i duhovnu kulturu, te da i sami žive vjeru. Također je spomenuto kako mladi u Subotici imaju svoj festival duhovne glazbe »HosanaFest«. 
Josipa Dević već nekoliko godina piše tekstove duhovnog karaktera, namijenjene za izvođenje Vokalno-instrumentalnog sastava »Proroci«. 
»Dugo je ovaj tekst čekao pravo vrijeme, koje je očito bilo sada. Dobili smo puno pohvala za nastup mladih i doista bili lijepo primljeni. Trudili smo se na najljepši način predstaviti Subotičku biskupiju i mislim da smo u tome i uspjeli. Imamo izuzetno dobre mlade ljude koje treba usmjeriti i voditi, te im pomoći da otkriju svoje talente. Mislim da i ja sama imam talent koji mi je dan, da bih ga i ja davala drugima. Tako su moje pjesme moje, samo dok ih pišem, a dalje su za dobrobit svih«, kaže Josipa Dević, koja je ujedno i voditeljica VIS »Proroci«.  
Mladi su prije polaska za Zagreb imali jednodnevnu duhovnu obnovu na Bunariću, gdje im je duhovnik bio mons. Andrija Kopilović. Svi izvođači Uskrs festa okupili su se dan ranije, u prostorima Nadbiskupijskog pastoralnog instituta u Zagrebu. U radionicama su sudionici Uskrs festa imali zadatak uglazbiti pojedine poslanice sv. Pavla, a susret je završio misnim slavljem i druženjem. 
Na samom nastupu, ove godine po prvi put izvođači nisu pjevali na matricu, nego je oformljen Uskrs fest band kojeg su činili glazbenici iz poznatih sastava u Hrvatskoj.  
Dodijeljene su nagrade glazbenim sastavima koji su prije 40 godina započeli djelovati na hrvatskoj duhovnoj sceni. Nagrada je uručena glazbenom sastavu »Sperantes«, koji djeluje pri samostanu franjevaca konventualaca sv. Frane u Splitu, te VIS-u »Jukić«, koji djeluje pri franjevačkoj teologiji u Sarajevu. Nagrada je dodijeljena i skupini »Prijatelji«, koju su pokrenuli franjevački studenti na Trsatu, a aktivno je djelovala do 1975. godine, kao i glazbenoj skupini »Žeteoci«, koja je utemeljena 1965. godine. 
Mladi iz VIS-a »Proroci« već se pripremaju za sljedeći nastup. Sljedeći festival duhovne glazbe bit će održan 8. svibnja u Vukovaru pod nazivom »Bonofest«. Ove godine na ovome festivalu predstavnici Subotičke biskupije će se predstaviti pjesmom »Anđeli čuvari«, za koju je tekst napisala Marija Vidaković, koja je ujedno i članica ovog sastava. Glazbu i aranžman je i ovoga puta napisao Viktor Kesler. Ove godine bit će to treće sudjelovanje na Bonofestu. 
 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika