Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Redak i red

Vjerujem da vam je netko, bar jednom u životu, rekao: »Čitajte između redova«. Poruku ste zasigurno razumjeli, no govornik je trebao reći »između redaka«, umjesto »između redova«. Po čemu se razlikuju imenice red i redak? Imaju li različito značenje?
U Anićevu je Rječniku imenica red (mn. redovi) višeznačna. Autor navodi čak devet značenja, a neka od njih su još podijeljena na a i b. Osnovno značenje imenice red je »skup onoga što dolazi jedno za drugim« ili »položaj onoga što se nalazi poredano jedno za drugim, jedno ispred drugog ili jednog pored drugog«.  Tako možemo govoriti o redovima stolaca u kazalištu ili kinu. Kada kupujemo kartu za neku predstavu ili film, tražimo sjedala u određenom redu. U redu možemo stajati pred bankovnim, poštanskim i drugim šalterima,  pred blagajnama trgovina i kinematografa. Nekoć se u redovima čekalo na pojedine namirnice; kavu, deterdžent ili crni kruh. U vrtu sijemo ili sadimo pojedino povrće u redove. I voćke su u voćnjacima posađene u redove. 
Red, kao što smo rekli, ima i druga značanje. Tada ne govorimo o nečemu što dolazi jedno za drugim. Imenicu red rabimo kada govorimo o crkvenom udruženju,  organizaciji ili svećenstvu. Kućnim redom nazivamo popis pravila ponašanja. Dnevni je red utvrđeni raspored onoga o čemu će se raspravljati na sastancima ili sjednicama. Vozni je red raspored polaska i dolaska sredstava javnog prometa.
Česta je uporaba imenice red u različitim izričajima. Kada je sve učinjeno prema dogovoru, reći ćemo kako je sve u redu. No, ukoliko se nešto odvija bez reda i propisa, reći ćemo: Bez ikakva reda. Ako nekoga pozivamo na odgovornost, možemo reći da smo ga pozvali na red. Jednako tako nešto možemo skinuti s dnevnoga reda, odnosno možemo prestati o tome raspravljati, razmišljati ili se time baviti. 
Imenica redak (mn.  redci) je jednoznačna. Rabimo ju samo za »niz pisanih ili tiskanih slova, odnosno riječi u jednoj crti«. Stoga ćemo reći da stranica ima trideset i osam redaka.  U Anićevu Rječniku, kao i u drugim rječnicima, u istom se značenju može rabiti i imenica red, a uz nju i izričaj s glagolom čitati u obje inačice: čitati između redova i čitati između redaka. Kako smo potvrdili višeznačnost imenice red i rekli da je imenica redak jednoznačna i odnosi se samo na red, niz slova, trebali bismo joj u ovakvim primjerima dati prednost. Stoga razlikujemo redak i red. U kinu, kazalištu, športskoj dvorani ili stadionu odaberimo red u koji ćemo sjesti, a na stranici novina ili knjige potražimo riječ u nekom redaka. I autori rječnika bi trebali biti jasniji te jedno od značenja imenice red uputiti na imenicu retku.  Tako bi pomogli općem prihvaćanju jednoznačne imenice redak za koju bi bila šteta da se dokraja ne terminologizira i ne postane dio svijesti svih govornika hrvatskoga jezika.
 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika