Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Vijesti

Manifestacija »Dani A. G. Matoša i 
dr. Josipa Andrića«
 
PLAVNA –  U subotu i nedjelju, 25. i 26. travnja, u Plavni će prvi put biti održana manifestacija »Dani A. G. Matoša i dr. Josipa Andrića«, koju organizira HKPD »Matoš« iz Plavne. Manifestacija će započeti u subotu, 25. travnja, u prostoriji OŠ »Ivo Lola Ribar« u 15:30 otvorenjem izložbe posvećene A. G. Matošu i dr. Josipu Andriću, za koju je materijal iz osobnog arhiva ustupio Ljudevit Vujković Lamić iz Subotice. 
Manifestacija se nastavlja kulturno-umjetničkim programom u kome će, među ostalim, sudjelovati: tamburaški orkestar Muzičke škole iz Subotice, združeni pjevački zbor »Zvony« -»Neven«, Selenča-Bač, tamburaški i pjevački sastav HKUPD-a »Matoš« iz Plavne, samičar iz KUD-a »A. G. Matoš« iz Tovarnika, recitatori HKUPD-a »Mostonga« iz Bača i pjesnik Josip Dumendžić Meštar iz Bođana.
Drugi dan manifestacije, u nedjelju 26. travnja, počinje sv. misom u 9:30, a zatim će o A. G. Matošu i dr. Josipu Andriću govoriti dr. sc. Sanja Vulić i prof. Julije Njikoš iz Zagreba. 
Z. P. 
 
Svjetska digitalna knjižnica 
 
PARIZ – UNESCO je u utorak otvorio Svjetsku digitalnu knjižnicu, koja će uz Google Book Search i Europeanu, europsku on-line knjižnicu, biti treća velika međunarodna digitalna knjižnica i pridonosit će očuvanju višejezičnosti, piše HRT.
Knjižnica djeluje preko internetske adrese www.wdl.org, na kojoj korisnici iz cijelog svijeta mogu dobiti besplatan pristup knjigama, rukopisima, zemljovidima, filmovima, snimkama iz nacionalnih knjižnica. Pretraživači će biti dostupni na engleskom, arapskom, kineskom, španjolskom, francuskom, portugalskom i ruskom, a predlagat će i brojne sadržaje na drugim jezicima.
UNESCO je angažirao svoje zemlje članice koje su surađivale dajući sadržaje iz vlastitih kulturnih baština te je najavio kako će pomoći državama kojima nedostaje novca i tehničkih sredstava da digitaliziraju vlastite nacionalne knjižnice. UN-ova agencija tim projektom, u suradnji s 32 partnerske ustanove, ujedno promiče vrijednosti koje zagovara, kao što su jezična raznolikost, razumijevanje među kulturama i smanjenje »digitalnog jaza« među narodima.
Međunarodni okrugli stol 
»Zemlja, šuma, Šokci i Bunjevci«
 
OSIJEK/SOMBOR – Međunarodni okrugli stol pod nazivom »Zemlja, šuma, Šokci i Bunjevci« bit će održan danas i sutra  (24. i 25. travnja) u dvama gradovima. Prvoga dana okrugli stol će biti održan u hotelu ZOO u Osijeku, početak je u 16 sati, a dan poslije u hotelu InterNacion u Somboru, početak u 10 sati. 
Sudionici okruglog stola u Osijeku bit će: književnik Vladimir Rem, muzikolog Julije Njikoš, publicist Alojzije Stantić, prof. arh. savj. Stevan Mačković, doc. dr. sc. Martin Bobinac, nastavnica Marija Šeremešić, prof. Vlasta Markasović, književnik Milovan Miković, dr. sc. Stjepan Blažetin, prof. dr. sc. Goran Rem, prof. Anđelo Mrkonjić i prof. Ružica Raković. 
Na dijelu okruglog stola u Somboru predavači će biti: dr. sc. Ante Sekulić, prof. dr. sc. Ivo Durok, mr. sc. Tibor Litvay, prof. Zvonko Tadijan, Ivica Ćosić, mr. sc. Ljubica Grigorijević, mr. sc. Jeca Ilić, dipl. ing. Boris Erg, prof. dr. sc. Helena Sablić-Tomić, mr. sc. Vera Erl, prof. dr. sc. Ljiljana Kolenić, mr. sc. Miroslava Hadžihusejnović i novinarka Milica Klaić-Tarađija. 
Četvrti je ovo okrugli stol u seriji »Urbani Šokci« kojega jedan puta godišnje organizira udruga »Šokačka grana« iz Osijeka. Ove godine po prvi put u organizaciji sudjeluje i UG »Urbani Šokci« iz Sombora, čijem je imenu kumovala upravo »Šokačka grana«.
Z. G.
 
Znanstveni kolokvij u ZKVH-u
 
SUBOTICA – »Arhivska građa o Hrvatima u Vojvodini, u postojećim arhivima i u nastajanju na terenu« naziv je znanstvenoga kolegija kojeg u utorak, 28. travnja, organizira Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata (ZKVH). Uvodno izlaganje imat će direktor Historijskog arhiva u Subotici prof. Stevan Mačković, a nakon toga očekuje se stručna rasprava koja bi trebala pomoći profilaciji pristupa Zavoda arhivskom gradivu na teritoriju AP Vojvodine. 
Znanstveni kolokvij će biti održan u sjedištu ZKVH-a u Subotici (Harambašićeva 14). Početak je u 11 sati. 
 
»Guitar Open Festival« u Subotici
 
SUBOTICA –  Treći po redu »Guitar Open Festival« bit će održan od 27. do 30. travnja na više lokacija u Subotici – sceni Jadran Narodnog kazališta, Velikoj vijećnici Gradske kuće te caffeu Sax.
Osim gitarista iz Srbije (Sabrina Vlaškalić, Zoran Anić, Dača Karamarković, Miloš Janjić, Branko Trijić, Bojana Brajović) nastupit će i inozemni izvođači – Artyom Dervoed (Rusija), Antal Pusztai (Mađarska) i Massimo Delle Cese (Italija), te jazz skupina »Konzilium« koju čine glazbenici iz Nizozemske i Srbije.
U okviru festivala najavljeni su i brojni jam-sessioni sudionika festivala kao i mnoge majstorske radionice.
 
FIT u Beogradu 
 
BEOGRAD – Ponovno okupljeni riječki bend FIT nastupit će u Beogradu u subotu, 25. travnja, u Domu omladine. Oni će ovom prigodom promovirati nedavno objavljeno povratničko izdanje, koncertni album »Live Uz Rijeku«. Karte su u prodaji na blagajni DOB-a i prodajnim mjestima Bilet servisa i Ticketline-a po cijeni od 800 dinara. Početak je u 21 sat. 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika