Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Proučavati i tumačiti vlastitu povijest

Knjiga svećenika i publicista Josipa Temunovića »Bilježnica za povijest bunjevačkih i šokačkih Hrvata« predstavljena je u župnom dvoru u Đurđinu u nedjelju, 19. travnja.
Ovaj događaj upriličen je na poticaj vlč. Lazara Novakovića, koji je bio lični prijatelj autora i koji je na ovom predstavljanju govorio o njegovom životu i radu, te o inspiracijama koje je Temunović za života, objavljujući svojih pet knjiga, pronalazio u Božjoj riječi. O samom djelu i njegovom značaju književnik Tomislav Žigmanov je rekao: »Autor knjige Josip Temunović je čovjek iz Crkve u užem smislu vjersko-pastoralnih djelovanja. Time je nastavljena nit od franjevačkih pisaca XVIII. stoljeća, pa do današnjih autora (Stjepan Beretić, Andrija Anišić...). Knjiga Temunovićeva ne sadrži ni jedan novum – ne donosi nove povijesne činjenice, već tumači određene procese i smisao pojava. To je i dio njegovog temeljnog uvjerenja da iz povijesti Bunjevaca i Šokaca jasno proistječe da su dio hrvatskog naroda i da tu činjenicu ne treba dokazivati, ali zbog prijepora i nijekanja tih činjenica u zadnjih dvadesetak godina važno je proučavati vlastitu povijest i istu nanovo tumačiti. Jedna je od velikih vrijednosti ovog štiva i korisnost, jer na tržištu knjiga je postoji gotovo ni jedan čitateljima dostupan pregled povijesti bunjevačkih i šokačkih Hrvata, poslije čega se nanovo postavlja pitanje – tko će, ako mi nećemo pisati o sebi samima? Ovo je djelo znanstveno utemeljeno, a popularno i sažeto napisano, pa se nakladnici NIU ‘Hrvatska riječ’ i Hrvatsko akademsko društvo nadaju da će naći put do čitatelja.«
Marica Stantić, voditeljica tribine, pročitala je dio iz Temunovićeve knjige »Salašarske skice« i pjesmu »Otkupitelj«, a pri kraju se i publika uključila u razgovor postavljajući pitanja predstavljačima.
 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika