Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Otvorenje sezone

Nova kasačka sezona na subotičkom hipodromu započinje prvim trkačkim danom zakazanim za nedjelju, 19. travnja. U organizaciji Konjičkog kluba Bačka na programu će biti osam točaka otvorenja sezone, a očekuju se nastup natjecatelja koji su rangirani prema bodovima iz prošle sezone.
»Prema najavama trebali bismo vidjeti i nekoliko novih uvoznih grla, koja će se po prvi put pojaviti na stazi, a utrke će biti puštane iz gume, te planiramo i jednu brzu partiju koja će biti puštena iz autostarta. Pozivamo sve ljubitelje konjičkog sporta na otvorenje nove sezone, jer će imati priliku vidjeti i nekoliko domaćih mladih grla pred kojima je lijepa natjecateljska budućnost«, najavljuje predsjednik Konjičkog kluba Bačka Bela Vojnić Rogić.
 
Nova sezona
 
Nakon duge zimske stanke ponovno će oživjeti subotički hipodrom i ljubitelji tradicionalnog sporta sa sjevera Bačke imat će priliku bodriti svoje ljubimce i uživati u majstorskim vožnjama domaćih i inozemnih sulkaša.
»Nekoliko mladih grla, poput Gajtsova ili Arola, prošlogodišnjih najboljih dvogodaca, ove bi sezone trebali pokazati svoju kvalitetu. Njihovo trenutačno najbolje vrijeme je 1,20,2 i ono bi se vjerojatno moglo i popraviti u novoj sezoni. Od starijih konja tu su Fantastic Lobel i Dimitrije iz domaćeg odgoja, a od uvoznih grla tu su konji koje je uvezao Bjelogrlić iz Beograda, te nekoliko talijanskih grla kod nas u Subotici.
Prema riječima Bele Vojnića Rogića natjecateljki fokus utrka na teritoriju Srbije poglavito je usmjeren na Suboticu i Beograd, dva najrazvijenija centra odgoja konja, a značajnih utrka trebalo bi biti u Srbobranu i Despotovu, dok situacija s organizacijom utrka u Adi još uvijek nije izvjesna.
 
Subotički hipodrom
 
»Ove godine planiramo organizirati deset natjecateljskih dana na našem hipodromu, naravno ukoliko sve bude išlo prema ranije utvrđenom planu. Hipodrom smo, u skladu s našim financijskim mogućnostima, pripremili za novu natjecateljsku sezonu. Jamačno, ukoliko bude mogućnosti željeli bismo još više poboljšati infrastrukturu, prije svega tribine, na čemu će se raditi u predstojećem razdoblju.«
Na pitanje – odražava li se utjecaj svjetske krize i na konjički sport, Bela Vojnić Rogić odgovara:
»Zasada još uvijek ne u većoj mjeri, jer ljudi koji su u ovoj branši i poslu dobro su upoznati s potrebnim ulaganjima u natjecateljski konjički sport. Istina, sada je to malo problematičnije, ali i dalje se ulaže.«
 
Međunarodna suradnja 
 
»I ove sezone nastavljamo tradicionalnu suradnju s našim susjedima iz Mađarske. Planirani su trkački dani u Oroshazi i Budimpešti, a oni će obvezno biti naši gosti na Dužijanci, te na nekoliko drugih utrka tijekom sezone na našem hipodromu. Mi ćemo, s druge strane, ići s nekoliko grla kada bude glasovita utrka ‘Szabadkai dij’ (Subotička nagrada) u glavnom gradu Mađarske. Također, uspostavili smo suradnju i sa Slovencima, pa će oni doći u Suboticu s nekoliko grla, a mi ćemo uzvratno sudjelovati na nekim utrkama kod njih. Pokraj toga, već godinama na našim utrkama sudjeluje i nekoliko štala iz Hrvatske, ponajviše iz Zagreba i Osijeka.«
Prema kazivanju našeg sugovornika najveću barijeru većoj međunarodnoj suradnji i razmjeni predstavlja činjenica da se jedina međugranična veterinarska kontrola nalazi na državnom prijelazu Batrovci, pa ovdašnji konjari moraju prijeći i preko 400 km za odlazak na utrku koja se nalazi na upola manjoj udaljenosti. Dokle se god to ne riješi, postojat će problem masovnijeg sudjelovanja grla s obiju strana srpsko-hrvatske granice.
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika