Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Vijesti

Sportski vremeplov
Prije trideset godina Split je bio domaćin dotad najvećih Mediteranskih igara u povijesti. Osme po redu, igre koje okupljaju države iz ovog primorskog regija, okupile su 14 sudionica koje su se natjecale u rekordnih 26 sportova. Za potrebe MIS, kako je glasio službeni naziv jednog od najvećih natjecanja organiziranih na prostoru nekadašnje zajedničke države, izgrađen je velebni stadion u Poljudu (danas stadion NK Hajduka) na kome su se održavala sva atletska natjecanja, te svečano otvorenje i zatvaranje igara. Tadašnja zajednička država Jugoslavija bila je najuspješnija po broju osvojenih zlatnih medalja (56), a ukupno je osvojeno 127 odličja. Službena maskota Mediteranskih igara bila je sredozemna morska medvjedica Adrijana. 
 
Champions league
Barcelona i Chelsea 
prvi polufinalni par
 
Nakon prvih uzvratnih susreta četvrtfinala Lige prvaka, Barcelona i Chelsea izborili su plasman u polufinale. Španjolci su protiv Bayerna rutinirano odigrali neodlučenih 1-1, sigurno čuvajući golemu prednost iz prvog susreta (4-0), ali je zato Chelsea poslije velike drame u Londonu uspio izboriti 4-4 protiv Liverpoola i sačuvati dva gola prednosti iz prvog susreta na gostovanju u Liverpoolu.
 
1.HNL 
Dinamo čuva vrh
 
Minimalnom pobjedom protiv Intera (1-0), Dinamo je sačuvao bod prednosti na vrhu tablice Prve hrvatske nogometne lige. Prvi pratitelj Hajduk svladao je Cibaliu (2-0) na svom travnjaku i ostao u utrci za naslov prvaka. U sljedećem, 26. kolu u nedjelju 19. travnja, Dinamo gostuje momčadi Croatie Sesvete, dok će zaprešićki Inter ugostiti Hajduka. 
ATP Monte Carlo
Uspješan start 
hrvatskih tenisača
 
Marin Čilić, Ivan Ljubičić i Ivo Karlović startali su pobjedama na turniru iz Masters serije koji se igra u kneževini Monte Carlo. Čilić je u prvom nastupu slavio protiv Talijana  Cippole, Ljubičić je bio bolji od Belgijca Vliegena, dok je Karlović svladao Francuza Serru. I srbijanski tenisači su imali uspješan start, Novak Đoković je svladao Hernandeza, dok je Janko Tipsarević napravio veliko iznenađenje svladavši Monfilsa.
 
Svjetska liga
Četvrta pobjeda »barakuda«
 
Hrvatska vaterpolska reprezentacija zabilježila je i četvrtu uzastopnu pobjedu u ovogodišnjoj sezoni Svjetske lige. Na gostovanju u Moskvi, izabranici Ratka Rudića bili su bolji od domaće selekcije Rusije (15-12) i nastavili stopostotni niz uspješnosti. Hrvatska u skupini 3 ima maksimalnih 12 bodova, druga je Španjolska s 8, treća Njemačka s 3 i posljednja Rusija sa samo 1 bodom.
 
WTA Marbella
Jubilarni naslov za 
JelenuJanković
 
Poslije nekoliko razočaravajućih nastupa ove sezone, nekada prva igračica svijeta Jelena Janković odlično je odigrala WTA turnir u Marbelli (Španjolska) i osvojila jubilarnu desetu titulu u profesionalnoj karijeri. U finalnom susretu pobijedila je domaću igračicu Suarez Navarro (6-3, 3-6, 6-3) i navijestila povratak u šampionsku formu.
 
Formula 1
Utrka u Kini
 
Karavana formule 1 seli se ovoga vikenda u Šangaj, gdje će u nedjelju 19. travnja biti vožena utrka za veliku nagradu Kine. U trenutčanom poretku vrh tablice vozača zauzima Britanac Jenson Button s 15 bodova ispred Brazilca Rubensa Barrichella koji je osvojio 10 bodova u prve dvije utrke sezone (VN Australije i Malezije). U konkurenciji konstruktora vodi momčad Brawn GP (25 poena), ispred Toyote koja ima 16,5 poena.
 
 
Nogomet
Remi Bačke
 
Neiskorišteni jedanaesterac u samom finišu susreta koštao je Bačku pobjede u Novom Kneževcu i susret protiv Obilića završio je neodlučenim rezultatom (1-1). Jedini pogodak za subotičku momčad postigao je u prvom poluvremenu Radulović, također s jedanaest metara. Ni na trećem gostovanju u nastavku sezone Bačka nije uspjela zabilježiti pobjedu i slijedi joj vrlo neizvjesna borba za prvo ili drugo mjesto na tablici Vojvođanske lige. 
 
Bačka 1901: Miković (Milanović), Ilkić, Maslovara (Vučković), Ilovac, Vilotić, Klačar, Nađ, Lazić (Petrović), Radulović, Davidović i Perdović.
 
Poraz Spartaka ZV
 
Momčad Ranka Popovića doživjela je na gostovanju u Sevojnu svoj prvi poraz (0-3) u proljetnom dijelu prvenstva Prve lige. Istoimena domaća momčad, koja se bori za ostanak zaustavila je uspješni rezultatski niz Subotičana, ali je Spartak Zlatibor voda i pokraj neuspjeha zadržao petu poziciju na prvenstvenoj tablici koja vodi u viši rang natjecanja. U sljedećem kolu, u subotu 18. travnja, Spartak ZV dočekuje momčad Bežanije na svom terenu.
 
Spartak Zlatibor voda: Tumbas, Dašić (Rajkovača), Šarac, Lazić, Veselinov, Popović, Mijić (Ubiparip), Torbica, Janjuš, Marinković, Nosković (Fabinjo).
 
Tenis
Četvrtfinale za Šimića i Vukasa
 
Na prvom teniskom turniru nove sezone, Otvorenom prvenstvu Subotice za tenisače do 12 godina, Stefan Šimić (TK 1878) i Saša Vukas (TK Spartak), u konkurenciji 64 natjecatelja, izborili su plasman među osam najboljih. Šimić je u četvrtfinalu zaustavljen od Aleksandra Nedeljkovića (TK Spens), dok je Vukas poražen od  Stefana Aćimovića (TK Polet). Prvenstvo je odigrano u organizaciji TK Spartak iz Subotice.
 
Odbojka
Sara Klisura najbolji server EP-a
 
Odbojkašica Spartaka i ženske kadetske reprezentacije Srbije Sara Klisura proglašena je za najboljeg servera na nedavno završenom Europskom kadetskom prvenstvu u Rotterdamu (Nizozemska). U velikoj mjeri i zahvaljujući njezinim servisima osvojena je srebrna medalja i izboren plasman na Svjetsko prvenstvo, koje će se u srpnju igrati na Tajlandu.
 
Pikado
Antonijević i Mikulić 
u reprezentaciji Srbije 
 
Na izbornom turniru u Novom Sadu, održanom 11. travnja u Sportskom centru na Klisi,  Draško Antonijević i Otilija Mikulić iz Subotice izborili su mjesto u pikado reprezentaciji Srbije, koja će nastupiti na Svjetskom prvenstvu u Zadru (Hrvatska). SP će se igrati od 20. do 27. lipnja ove godine.
 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika