Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Mir i radost, moje je duboko vjerničko iskustvo

Prije 25 godina sadašnji župnik crkve sv. Roka u Subotici preč. Andrija Anišić zaređen je za svećenika. Svoj jubilej proslavit će ovoga vikenda svečanom svetom misom u crkvi u kojoj je župnik i na taj način zahvaliti Bogu na daru života i svećeništva.   
Za svećenika ga je zaredio biskup mons. Matija Zvekanović 18. travnja 1984. godine u subotičkoj katedrali-bazilici sv. Terezije Avilske. Mladu misu proslavio je u rodnoj župi Presvetog Trojstva u Maloj Bosni 25. ožujka iste godine. 
Andrija Anišić rođen je 24. rujna 1957. godine na salašu, na Hrvatskom Majuru od oca Neste i majke Marge, rođ. Anišić. Djetinjstvo je proživio na salašima Hrvatskog Majura, te je ondje završio prva četiri razreda osnovne škole, a viša četiri razreda u Subotici, u Osnovnoj školi »Ivan Milutinović«. U Biskupijskoj klasičnoj gimnaziji »Paulinum« maturirao je 1976. godine. Teološki fakultet završio je 1984. godine u Zagrebu, na Filozofsko-teološkom institutu Družbe Isusove. 
Nakon svećeničkog ređenja nekoliko je mjeseci vršio službu pomoćnog arhivara Subotičke biskupije, a potom je nekoliko mjeseci bio privremeni upravitelj župe Presvetog Trojstva u Maloj Bosni. Prefekt sjemeništa »Paulinum« bio je od 1984 do 1989. godine, vršeći ujedno i službu pomoćnika u biskupskom uredu u Subotici. Od 1989. do 1994. godine bio je tajnik Subotičke biskupije i osobni tajnik sadašnjeg biskupa mons. dr. Ivana Penzeša. Župnikom župe sv. Roka imenovan je 1. kolovoza 1994. godine. Godine 2005. biskup Ivan Penzeš odlikovao ga je titulom naslovnog opata. Na Katoličkom bogoslovnom fakultetu 24. rujna 2007. godine postigao je znanstveni stupanj magistra iz područja moralne teologije i obranio magistarski rad pod naslovom: »Bračni i obiteljski moral u djelima Ivana Anutnovića – Bog s čovjekom i čovjek s Bogom«. Na istom fakultetu nastavio je doktorski studij. 
O svom sadašnjem angažmanu preč. Anišić za HR kaže: 
»Sada, uz župničku službu, predajem moralnu teologiju na našem Teološko-katehetskom institutu, na odjelima u Subotici i Novom Sadu, dekan sam subotičkog dekanata ‘Donji grad’, član sam više biskupijskih vijeća. Član sam uredničkog vijeća ‘Zvonika’ i ‘Subotičke Danice’, pročelnik sam Izdavačkog odjela Katoličkog instituta za kulturu, povijest i duhovnost ‘Ivan Antunović’, a aktivni sam član više hrvatskih udruga te dopisnik Informativne katoličke agencije u Zagrebu i katoličkog tjednika ‘Glas koncila’. Osim toga, kad stignem, učim i polažem ispite, te pišem doktorsku radnju.« 
Dvadeset pet godina svećeništva značajna je obljetnica, koja za sobom nosi bogato iskustvo, strpljenje i ustrajnost. Radost služenja Bogu i ljudima. Mir i radost! To su darovi Uskrslog Gospodina. 
»Bog je sve učinio za čovjeka. Isus je sve učinio za nas snagom Duha Svetoga. On je za nas platio otkupninu. Mi smo već spašeni. Isusovi darovi mira i radosti svakom su na dohvat ruke. Od nas se traži samo da ih primimo, da ih uzmemo. Mir i radost, to je moje duboko vjerničko i svećeničko iskustvo. Nastojao sam to iskustvo svjedočiti cijelim svojim bićem u proteklih 25 godina svoga svećeništva. Kršćanska vjera je veliki, neprocjenjivi dar. Kršćanin ne može biti nesretan čovjek. To je rečenica koju vrlo često ponavljam uvjeravajući druge u njezinu istinitost. Kršćanin koji slijedi put ljubavi svoga Učitelja ne može biti nesretan čovjek. Može biti, doduše, tužan i plakati, jer to je ljudska osobina, može doživljavati neuspjehe, može biti čovjek patnik, ali ne može nikada pasti i očaj i biti nesretan, jer sreća je stvar bića, ona je u njegovoj dubini i intimi i nikakve vanjske okolnosti ne mogu je narušiti, pa ni sama smrt, jer nam je On svojom mukom, smrću i uskrsnućem otvorio perspektivu vječnog života, gdje ćemo zauvijek uživati mir i radost, u zajedništvu s anđelima i svetima, pred Božjim licem. Uživat ćemo u milini Božje blizine i u zajedništvu svetih. To je naša budućnost.« 
 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika