Arhiv tekstova Arhiv tekstova

O putovanjima Humorabijeve družine

Roman za djecu i odrasle Ivana Balenovića (1938.) »Princ Humorabi od Plusopotamije«, napisan u dvadeset i četiri poglavlja, djelo je koje bi po svemu sudeći trebalo pronaći put do svoga čitatelja – mladoga po godinama, a također i onoga duhom još uvijek mladoga. Povijest je to o Vladimiru, dječaku s ovoga našega podneblja, koji s ocem graditeljem dospijeva na jedno daleko radilište, nekamo u pustinjske i egzotične predjele Bliskoga Istoka, gdje postaje svjedokom arheološkog iskapanja i otkrića čudesnoga, krilatoga prozora izrađenoga od bronce s figurom zmaja, o čemu govore predaje u Kini, Japanu, Indiji, Šri Lanki i dr. Tragom njegovim, dok slijedi dogodovštine dječaka Vladimira, princa Humorabija od Plusopotamije i njihovih prijatelja i protivnika, pred čitateljem se zameće i postupno raspleće burna pripovijest u kojoj se spajaju temeljne vrijednosti što ih je čovječanstvo namrlo tijekom svoga uljudbenoga hoda mjerenoga tisućama godinu, od neprozirne tame davno minulih razdoblja do vremena današnjega. Uz taj do kraja zagonetni prozor od bronce, dječaci traže još i čudotvornu namirnicu; šareni grah s tigrovim prugama, koji moraju vratiti puku, bez čega mu, također, nema budućnosti, preplećući sveopću mudrost naroda i svakojake luckaste izmišljotine. 
Glavni junak djela je dječak koji na rođenju nije zaplakao već se nasmijao i premda potječe od običnih ljudi – on je poseban i predodređen za velike naume. Ovo se da naslutiti već iz njegova imena – Humorabi. Humor i rabi (učitelj). Njegovi su život i poslanje sretan susret i spoj vedrine i mudrosti, tako potrebnih u razdoblju najezde tiranina Džumbus-kana i zemaljskog razdora dviju pokrajina – Tigropotamije i Leopotamije, kada kralj Grah-banipal, žudeći za izgubljenom slogom nesebično nudi i svoje prijestolje onomu tko pronađe izgubljene dragocjenosti … 
Premda ponire u duboku prošlost, crpeći iskustvo iz predaje, drevnih mitova, pa i Biblije, Ivan Balenović, pisac romana »Princ Humorabi od Plusopotamije«, stvara nadahnuto i zanimljivo djelo dok nas vodi kroz bajkoviti krajolik, a njegov je rukopis prožet rijetko viđenom radošću pripovijedanja i stvaranja, s naglašenim osjećanjem za humor, gdjekada i karikaturalni zahvat, zahvaljujući čemu čitatelju zna izmamiti ushit, osmijeh, pa i pravu provalu ljekovita smijeha na mnogim stranica toga romana, koji zaprema 474 stranice (formata B5). Slijedeći piščevu nakanu i Humorabijevu družinu čitatelj će i sâm proputovati mnoge predjele od Piramidije preko Hohonije, Urlikije i Oštrookije do Leopotamije, prostranstva (naglašeno asocijativnoga nazivlja) oivičena Gornjim i Donjim morem, pregazit će planinske vijence Tubra i Em-em, broditi Blatnom, Šarenom i rijekama Tigar i Leopard, postajući svjedokom kako se pustolovni doživljaji malih junaka ovoga romansiranoga djela postupno uobličuju u sraz cjelokupne povijesti ljudskoga roda. 
»Princ Humorabi od Plusopo-tamije« Ivana Balenovića spada među ona ostvarenja za djecu i odrasle za koja možemo reći da će trajati kroz više naraštaja. Njime je hrvatska književnost zasigurno dobila roman s kojim može ravnopravno stati uz bok sličnih europskih i svjetskih ostvarenja. Ova se knjiga, opremljena maštovitim ilustracijama Nenada Pantića i uspjelim grafičkim oblikovanjem Tomislava Stanojevića, može dobiti po cijeni od 120 kuna (meki uvez) i 150 kuna (tvrdi uvez).
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika