Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Vijesti

Novi svezak Klasja naših ravni
 
SUBOTICA – U najnovijem svesku »Klasja naših ravni« (dvobroj 3-4 za 2009. godinu) objavljeni su stihovi Tomislava Ketiga (»Snoviđenje«) i Ljubice Kolarić-Dumić (»Samo san«). Nadalje, izbor iz pripovjedaka Ljubice Kolarić-Dumić pod naslovom: »Uz baku je raslo moje djetinjstvo« te priča Dražena Prćića: »U potrazi za Mihaelom Alburgom Ledenskim«. Tiskani su, također, zadnji nastavak romana Vladimira Bošnjaka »Šesta grana« i drama Stjepana Bartoša »Na putu za Saint Tropez«. Ante Sekulić piše o hrvatskim pjesnicima Aleksi Kokiću i Ivu Lendiću, dok Đuro Vidmarović o hrvatskim pjesničkim biserima na obalama Vardara, a Nevenka Nekić o knjizi Nele Eržišnik. Objavljen je, potom, dio teksta Antonije Čote-Reketye pod naslovom »Lemeš u osimu plemenitog ravničarskog drača«. Alojzije Stantić piše o golubovima i golupčarima, Milovan Miković o subotičkom kazalištu, Stevan Mačković o dr. Matiji Evetoviću kao paradigmi položaja Bunjevaca Hrvata u Subotici, a prikazan je, također, stvaralački učinak višestruko darovitoga izvođača, skladatelja, književnika, prevoditelja i likovnog umjetnika Matije Molcera. 
 
Međunarodni festival proze 
u Novom Sadu
 
NOVI SAD – Treći međunarodni festival proznog stvaralaštva u Novom Sadu - Prosefest ove će godine od 15. do 17. travnja okupiti devet pisaca iz zemlje i svijeta. Na Festivalu će sudjelovati György Konrád iz Mađarske, Aleksandar Genis, ruski pisac koji živi u Americi, Christopher Houp iz Engleske, Aleksandar Prokopiev, makedonski pisac, kao i Vida Ognjenović, Milica Mićić Dimovska, László Végel, Goran Petrović i Svetislav Basara iz Srbije.
Tijekom tri festivalska dana pisci će čitati svoje prozne tekstove i razgovarati s učenicima gimnazija »Jovan Jovanović-Zmaj« i »Laza Kostić« te Karlovačke gimnazije. Večernji program odvijat će se na Trgu galerija, točnije u Galeriji Matice srpske (15. travnja), Spomen-zbirci Pavla Beljanskog (16. travnja) i Poklon zbirci Rajka Mamuzića (17. travnja). Prvog festivalskog dana, nakon otvorenja, bit će uručena Nagrada »Milovan Vidaković«. 
 
Kompletiran program Trenchtowna
 
SUBOTICA – Festival Trenchtown, deveti po redu, bit će održan od 30. travnja do 2. svibnja u Etno kampu kod Palića. Festival će u tri dana ugostiti domaće i glazbene izvođače iz regije.  
Na glavnoj bini prvoga dana, 30. travnja, nastupit će Belga (Mađarska), Edo Maajka (BiH/Hrvatska) i beogradski bend Kanda, Kodža i Nebojša.
Glavne zvijezde 1. svibnja bit će Laibach (Slovenija) i beogradski bendovi S.A.R.S. i Petrol, dok će posljednjeg festivalskog dana na glavnoj bini nastupiti hrvatski glazbenik Darko Rundek i njegov internacionalni Cargo Orkestra, kao i beogradski bend Sajsi i subotički Pionir 10. 
Najavljen je zanimljiv program na ostalim dvjema binama. Na terasi će se smenjivati DJ-evi iz regije: Siniša Tamamović (BiH), Zero (Hrvatska), Vladimir Aćić (Novi Sad), Max Demand (Mađarska), Jan Nemeček (Beograd), Arszenik (Hrvatska). 
Prateći program čine projekcije filmova, performansi, promocije, radionice, debate…
Festival i ove godine organizira Fokus fondacija iz Subotice. Opširinije informacije možete naći na www.trenchtown.org. 
 
Objavljena knjiga pjesama Antuna Kovača
 
SUBOTICA – Nakladom NIU »Hrvatska riječ« tiskana je knjiga pjesama Antuna Kovača (1945.) »Na dvoru Pašinog Tune«, koji je do sada objavljivao svoje stihove u »Miroljubu«, »Hrvatskoj riječi«, »Zvoniku«, »Klasju naših ravni«, »Subotičkoj  Danici« i drugdje, a za svoje je pjesničke ostvaraje dobio više nagrada i priznanja (Drugu nagradu na natječaju za »najlipču preljsku pismu Velikog prela 2007. godine« u Subotici, s pjesmom: »Iđe niko, nosi ništa« i Prva nagrada na tradicionalnoj manifestaciji »Šokačko veče 2008. godine« u Sonti, na natječaju za »najlipšu pismu pisanu šokačkom ikavicom«, s pjesmom »Salaš na spratu«). Knjigu je likovno opremila akademska slikarica Marija Kovač.
 
Ambush music festival 
u »Baš kući«
 
SUBOTICA – Drugi po redu, Ambush festival – festival new age glazbe, bit će održan od  23. do 26. travnja u Subotici. U četiri dana nastupit će izvođači iz zemlje i regije za koje je zajednički imenitelj alternativno tretiranje suvremene glazbe. 
Osim domaćih bendova (Hton, Emanuil, Went, Ana Never) nastupit će i tri eminentna benda/izvođača iz Austrije (Lars Stigler, Dirac, Slon) i definitivno glavne zvijezde festivala, sastav Port-royal iz Genove, Italija. 
Koncerti će biti održavani u caffe-galeriji »Baš kuća« na početku Radijalca.
Pokrovitelji festivala su Fokus fondacija i Pokrajinsko tajništvo za kulturu, a organizator je udruga Ambush Music.
 
Manifestacija »Dani A. G. Matoša i 
dr. Josipa Andrića«
 
PLAVNA –  U subotu i nedjelju, 25. i 26. travnja, u Plavni će prvi put biti održana manifestacija »Dani A. G. Matoša i dr. Josipa Andrića«, koju organizira HKPD »Matoš« iz Plavne. Manifestacija će započeti u subotu, 25. travnja, u prostoriji OŠ »Ivo Lola Ribar« u 15:30 otvorenjem izložbe posvećene A. G. Matošu i dr. Josipu Andriću, za koju je materijal iz osobnog arhiva ustupio Ljudevit Vujković Lamić iz Subotice.
Manifestacija se nastavlja kulturno-umjetničkim programnom u kome će, među ostalim, sudjelovati: tamburaški orkestar Muzičke škole iz Subotice, združeni pjevački zbor »Zvony«-»Neven«, Selenča-Bač, tamburaški i pjevački sastav HKUPD-a »Matoš« iz Plavne, samičar iz KUD-a »A. G. Matoš« iz Tovarnika, recitatori HKUPD-a »Mostonga« iz Bača i pjesnik Josip Dumendžić Meštar iz Bođana.
Drugi dan manifestacije, u nedjelju 26. travnja, počinje sv. misom u 9:30, a potom će o A. G. Matošu i dr. Josipu Andriću govoriti dr. sc. Sanja Vulić i prof. Julije Njikoš iz Zagreba. 
Z. P. 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika