Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Izgradnja nije politička odluka

U Vojvodini problem upravljanja otpadom nije riješen na pravi način. Opasan, komunalni, medicinski i druge vrsta otpada završavaju na deponijima, koji su u pravom smislu »smetlišta«, jer ne zadovoljavaju sve potrebne ekološke uvjete koje ima jedan deponij. Rješenje problema bila bi izgradnja regionalnog deponija i to za općine – Kanjiža, Senta, Bačka Topola, Mali Iđoš i grad Subotica. 
 
Deponij na Bikovačkom
 putu?
 
Prije godinu dana zaposleni u d.o.o. »Regionalni deponij« rekli su kako je, prema pokrajinskoj studiji, najbolja lokacija u naselju Verušić, u blizini nekadašnje tvornice Azotara. Mještani Verušića mjesecima su vodili bitku da se deponij ne gradi u njihovoj blizini, jer su već jednom bili prevareni.
»Kada se gradila ‘Azotara’ nama je rečeno da će biti otvorena nova radna mjesta i da će nam selo prosperirati. Umjesto toga, zagađena nam je zemlja i većina djece ima problema s dišnim organima zbog zagađenja koje je tvornica proizvodila. Ne želimo sada u blizini regionalni deponij«, govorili su stanovnici Verušića na sastancima s čelnicima gradske uprave. 
Sada je, prema mišljenju stručnjaka, druga lokacija povoljnija. Ona se nalazi na Bikovačkom putu, prostoru koji je dva kilometra udaljen od Oroma. U d.o.o. »Regionalni deponij« kažu kako su oni još u prosincu prošle godine predali gradonačelniku Subotice prijedlog odluka o dvjema mogućim lokacijama za izgradnju deponija, ali da on još uvijek nije njihov prijedlog stavio na razmatranje Gradskom vijeću.
»Prostornim planom Subotice za izgradnju regionalnog deponija pogodne su bile tri lokacije, ali smo od prve odmah odustali. Sada su stručnjaci mišljenja da je najbolja lokacija za izgradnju deponija na  Bikovačkom putu, jer će svim općinama biti blizu. Čekamo da Gradsko vijeće usvoji ovaj prijedlog, a nakon toga će se naći pred vijećnicima Skupštine Grada i tek se onda može krenuti s izradom tehničke dokumentacije za izgradnju objekata i strateške procjene utjecaja na životni okoliš«, objašnjava direktorica poduzeća »Regionalni deponij« Andrea Kikić.
U skladu s Nacionalnom strategijom upravljanja otpadom da se veća količina otpada transportira na manju udaljenost, a manja količina otpada na veću udaljenost, regionalni deponij treba biti izgrađen na teritoriju Subotice. 
 
otpad je i sirovina
 
Prije više od godinu dana lokalni je parlament usvojio odluku da na teritoriju Subotice bude izgrađen objekt, ali do dan-danas nije određena lokacija budućeg deponija. S druge strane, gradonačelnik Subotice Saša Vučinić kaže kako određivanje lokacije nije najbitniji element u formiranju regionalnog deponija i ne može biti plod političke odluke.
»Trebamo razumjeti i shvatiti da je otpad sirovina koja se prerađuje i od koje se mogu dobiti razni proizvodi, poput električne i toplotne energije, plina i slično. Nije mi jasno zbog čega se forsira jedna po jedna lokacija. U početku su forsirali prostor u naselju Verušić, a sada na Bikovačkom putu. S druge strane, smatram bitnim da znamo kakav regionalni deponij želimo i onda da ga počnemo graditi. Zatim, imamo li dovoljno novca kao Grad za izgradnju jednog takvog projekta i kako ga financirati? Izboru lokacije treba pažljivo pristupiti, kako to ne bi bila još jedna investicija koja je započeta, a nije završena«, ističe Vučinić.
Investicija košta 12 milijuna eura i za pripremu i izradu potrebne dokumentacije potrebne su dvije godine. Izgradnjom objekta treba se riješiti problem s otpadom za 260.000 stanovnika, koliko živi u navedenim općinama. Godišnje se na ovim prostorima stvara oko 80.000 tona otpada. 
 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika