Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Sla­von­ski čoba­nac i som­bor­ski sir

BILJE – Članovi HKUD »Vladimir Nazor« iz Sombora gostovali su na dvodnevnim »Etno susretima« koji su se peti put za redom održavali u slavonskom gradiću Bilju 11. i 12. lipnja ove godine, pod nazivom »Etno susreti – zajednička baština«. Organizator ovih susreta je Hrvatsko-mađarski kulturni centar i općina Bilje. Ovogodišnji susreti održavali su se pod pokroviteljstvom predsjednika RH gospodina Stjepana Mesića koji je i bio nazočan drugog dana, na zatvaranju Susreta.
    Bogati program susreta odvijao se na više različitih lokacija u Bilju.
STARI ZANATI: Tijekom cijele manifestacije, u prolazu u dvorac Eugena Savojskog održavale su se radionice starih zanata. Tako su posjetitelji mogli vidjeti kako su se nekada plele ribarske mreže, kako se tkalo na tkalačkom stanu, vidjeti raznorazna grnčarska umijeća i druge zanate od kojih su neki gotovo i nestali, kao kovački zanat ili predenje vune. Svi ovi zanati i danas se ovdje njeguju. U samom dvorcu upriličena je izložba etno predmeta Vedrana Strmečkog, izložba dječjih radova na temu meda i pčelinjih proizvoda uz degustaciju meda u prirodnom obliku i u raznim pripremljenim koktelima, a oni sportski orijentirani posjetitelji mogli su pratiti veslačko natjecanje u kajacima i kanuima na rijeci Dravi ili sudjelovati u natjecanju ribiča, dok su najhrabriji mogli pješačiti ili u boljem slučaju voziti bicikl od Osijeka do Bilja.
PROGRAM: U kulturno-umjetničkom programu nastupila su kulturno-umjetnička društva iz Luga, Vardarca, Bilja, Belog Manastira, društvo »Branko Radičević« iz Darde, društvo »Čardaš« iz Suze i Plesna skupina »Tornado« iz Mađarske. Osim ovih kulturnih društava iz okolice i HKUD »Vladimir Nazor« iz Sombora, svojim programom predstavili su se i gosti iz Splita i Polače kraj Zadra. Goste su zabavljali i tamburaški sastav Slavonski bećari, te estradni umjetnici: Kićo Slabinac, Stjepan Jeršek – Štef, Željko Lončarić – Žec, Viktorija Kulišić – Đenka i Valentina Gyerek.
    Somborci su se predstavili dramskom predstavom A. Jakočevića »Albin bircuz« u režiji Marije Šeremešić, prvog dana, a idućeg reprezentativnim folklornim nastupom u kome su izvedene bunjevačke igre i dio običaja »Kraljica«. Za potrebe javnog snimanja za slavonsku televiziju nastupio je i somborski tamburaški sastav iz redova somborskog hrvatskog društva s izborom svojih najboljih kompozicija.
    Slavonci, veseli domaćini i poznati gastronomi predstavili su slavonski kulen i domaću slavonsku rakiju, a u vrtu caffe bara »Strauss« obje večeri održavale su se vrtne veselice uz živu glazbu i nadaleko poznati slavonski čobanac u kotliću.
    Somborsku delegaciju predvodili su Šima Raič, predsjednik Društva i Stipan Pekanović, dopredsjednik. Osim razgovora s domaćinima, koji obećavaju uzvratna gostovanja i čvršću suradnju, somborska delegacija se imala prilike susresti i s predsjednikom Republike Hrvatske Stjepanom Mesićem.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika