Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Vijesti

Srbijansko gospodarstvo iz dana u dan posustaje
Sve više blokiranih poduzeća
 
Guverner Narodne banke Srbije Radovan Jelašić upozorio je da se iz dana u dan u Srbiji povećava broj poduzeća s blokiranim računima i da njih trenutačno ima skoro 60.000. »Financije i gospodarstvo Srbije morat će pričekati svibanj kako bi dobili očekivanu potporu Međunarodnog monetarnog fonda«, rekao je guverner. On je članovima skupštinskog Odbora za financije objasnio kako će kredit MMF-a Srbiji omogućiti povoljnije zaduživanje u inozemstvu. 
Iznos koji srpska preduzeća duguju dostigao je 234 milijarde dinara, zbog čega su im računi blokirani, što je u odnosu na kraj 2008. godine povećanje za 13,6 posto. »Da budem otvoren, od 1. siječnja do danas nema dana da se broj blokiranih poduzeća i broj iznosa nije povećao«, upozorio je Jelašić. 
 
Demokratska zajednica Hrvata proziva srbijanske vlasti
Zaštitite pripadnike manjina
 
Demokratska zajednica Hrvata oštro prosvjeduje i poziva mjerodavna tijela u Ministarstvu  unutarnjih poslova Republike Srbije da poduzmu odgovarajuće mjere glede učestalih i nemilih događanja prema pripadnicima manjinskih zajednica u Srbiji.
Nemila događanja ispred Veleposlanstva Hrvatske u Beogradu i skrnavljenje rimokatoličkog križa ispred zavičajne kuće u Temerinu, te ispisivanje šovinističkih poruka protiv Hrvata i Mađara u Novom Sadu i Temerinu predstavljaju kršenje temeljnih ljudskih i manjinskih prava u Republici Srbiji, kaže se među ostalim u priopćenju DZH.
 
Međunarodna strukovna suradnja vojvođanskih 
i estonskih novinara
Jačanje profesionalnih kapaciteta
 
Desetak novinara vojvođanskih elektroničkih i tiskanih medija, među kojima i predstavnik NIU »Hrvatska riječ«, borave u sedmodnevnom posjetu Estoniji. Cilj posjeta je povećavanje profesionalnih kapaciteta i upoznavanje s iskustvima estonskih kolega i medija, osobito onih iz razdoblja pridruživanja ove pribaltičke zemlje Europskoj Uniji.  
Ekipa iz Vojvodine je dosad, među ostalim, imala priliku posjetiti estonski parlament i sjedište vlade kao i nacionalnu televizijsku kuću ETV. Uzvratni posjet estonskih novinara Vojvodini najavljen je za svibanj.
Organizator projekta je Centar za politiku i euroatlansko partnerstvo iz Novog Sada, a projekt su poduprli East East program Fonda za otvoreno društvo, Skupština AP Vojvodine i  Pokrajinsko tajništvo za regionalnu i međunarodnu suradnju. 
H. R.
 
Pomoć za natječaje iz fondova EU
»Otvorena vrata Srijema«
 
Nakon uspješno završene akcije pod nazivom »Otvorena vrata Banata«, koja je realizirana tijekom veljače i ožujka ove godine, Ured za europske poslove otpočeo je novi program pomoći institucijama s područja Srijema kroz inicijativu »Otvorena vrata Srijema«. 
Održavanje susreta planirano je za 21. i 27. travnja. Tijekom ovih dana u Uredu za europske poslove, u odjelu za prekograničnu suradnju, planirano je pružiti pomoć pojedincima i organizacijama koji se žele natjecati za sredstva iz fondova EU. 
 
Dani Vojvodine u Istri 
Nastavak plodne suradnje
 
Osamdesetak umjetnika, gospodarstvenika, znanstvenika i političara iz Vojvodine predstavili su se jučer i danas (16. i 17. travnja) u Istri u sklopu Dana Vojvodine u Istri. Po riječima županijskoga pročelnika za kulturu Vladimira Torbice, riječ je o dvodnevnoj priredbi koja se svake druge godine održava u Istri, a u okviru koje će ove godine biti potpisan protokol o suradnji sveučilišta u Puli i Novome Sadu.
Suradnja između tih dviju regija počela je još 2001. te je jedna od najobuhvatnijih i najkvalitetnijih koju ima Istarska županija. Za danas je najavljen okrugli stol na temu »Perspektive regionalnog povezivanja i uloga regija« na kojem sudjeluju voditelj izaslanstva Europske komisije u Republici Hrvatskoj Vincent Degert, predsjednik Skupštine Autonomne Pokrajine Vojvodine Sándor Egeresi te istarski župan Ivan Jakovčić.
Najavljeno je i izlaganje i prezentacija o gospodarskim mogućnostima Istarske županije te sastanci i razgovori poduzetnika dviju regija, a bit će održani i kulturni program, degustacija vojvođanskih proizvoda te izložba predmeta od kože vojvođanske kreatorice Svetlane Horvat.
 
Policija uhitila trojicu maloljetnika osumnjičenih za 
incident u Beogradu
Skinuta zastava 
s hrvatskog veleposlanstva
 
Zbog sumnje da su s rezidencije hrvatskog veleposlanika u Beogradu skinuli zastavu Republike Hrvatske, beogradska je policija uhitila trojicu šesnaestogodišnjaka. Uhićeni tinejdžeri sumnjiče se da su u noći 7. travnja ušli u dvorište rezidencije hrvatskog veleposlanika i s jarbola skinuli hrvatsku zastavu. Policija će u dogovoru sa sucem i s tužiteljem za maloljetne osobe nastaviti rad na daljnjem rasvjetljavanju toga slučaja, kaže se u policijskom priopćenju.
Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Beogradu izrazilo je prosvjed Ministarstvu vanjskih poslova Republike Srbije, zatraživši od vlasti da žurno reagiraju kako bi se primjereno zaštitili diplomatski objekti Republike Hrvatske u glavnom gradu Srbije.
Incident su najoštrije osudili naviši srbijanski dužnosnici, među njima i predsjednik Republike Srbije Boris Tadić, koji je istaknuo da Srbija neće tolerirati incidente koji ugrožavaju integritet susjedne države. On je ocijenio kako ekstremisti postoje na objema stranama, ali da su i Srbija i Hrvatska odlučne sprječavati takve incidente, što su, kako je rekao, i srbijanski i hrvatski državnici potvrdili prilikom nedavna posjeta hrvatskog premijera Beogradu. 
»Nikom nije u interesu, niti Srbiji niti Hrvatskoj, da se podižu nacionalističke tenzije, koje mogu izazvati pogoršavanje sigurnosti Srba u Hrvatskoj«, rekao je Tadić.
 
Razbijanje mita o bogatoj pokrajini 
Stopa siromaštva 
najviša u Vojvodini 
 
Predsjednik Skupštine AP Vojvodine Sándor Egeresi ocijenio je da je posljedica centralizirane Srbije velika disproporcija mjerena stopama siromaštva Beograda i ostatka zemlje. 
»Cijenu centralizacije plaća Vojvodina činjenicom da je mit o najbogatijoj pokrajini razbijen«, rekao je Egeresi na okruglom stolu »Vojvođansko pitanje i Statut Vojvodine« u Novom Sadu. »Stopa siromaštva u Vojvodini je najviša u Srbiji i iznosi 9,2 posto, kako govore posljednji podaci Nacionalne strategije o suzbijanju siromaštva.« On je naglasio kako poruka koju želi poslati jest da Vojvodina i Srbija trebaju nove političke odgovore, nove politike koje su kompetentne i dorasle izazovima vremena.
Predsjednik Vojvođanskog kluba, koji je i organizao ovaj okrugli stol u Skupštini AP Vojvodine, Đorđe Subotić rekao je kako vojvođansko pitanje nije riješeno Ustavom Srbije navodeći, između ostalih, činjenice da građani Vojvodine na referendumu nisu prihvatili Ustav, da Ustav vojvođansku autonomiju definira kao nesuštinsku, te da su Pokrajini uskraćena prava na izvršnu, sudsku i zakonodavnu vlast, izvorne prihode i imovinu.
Čestitka beogradskog nadbiskupa Stanislava Hočevara 
pravoslavnim vjernicima
Povijest nas upućuje 
na zajedništvo i suživot
 
Beogradski nadbiskup Stanislav Hočevar na uskrsnoj je misi, održanoj u beogradskoj crkvi sv. Antuna, čestitao Uskrs i pravoslavnim vjernicima. Vjernicima Srpske pravoslavne crkve uputio je tradicionalni pozdrav »Hristos vaskrse - vaistinu vaskrse« i podsjetio na povijest koja sve kršćane u Srbiji upućuje »na zajedništvo i suživot«. 
Beogradski nadbiskup ranije je razmijenio uskrsne čestitke s patrijarhom Srpske pravoslavne crkve Pavlom. Uskrsnoj misi su prisustvovali i predsjednik Srbije Boris Tadić te ministar za ljudska i manjinska prava Svetozar Čiplić. Hočevar je rekao da u ova krizna vremena moramo jedni drugima otvarati nove perspektive i mogućnosti preobraženja i u zajedništvu slijediti vječne vrijednosti Uskrsa, najvećeg kršćanskog blagdana. 
B92
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika