Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Hodočasnici iz Zadarske biskupije u Srijemu .

SRIJEMSKA MITROVICA – U subotu 19. lipnja u večernjim satima u Srijem su pristigli hodočasnici iz Zadarske biskupije. Hodočasnici su pristigli u povodu obilježavanja 1700 godina od pogubljenja srijemskih mučenika koji su svoje živote dali za kršćansku vjeru za vrijeme cara Dioklecijana. Katedralna crkva sv. Stošije u Zadru također ove godine proslavlja ovaj jubilej jer je sv. Stošija jedna od srijemskih mučenica a pogubljena je u Sirmiju, današnjoj Srijemskoj Mitrovici, 304. godine. Upravo je to i razlog dolaska velikog broja katoličkih vjernika iz Zadra.
    Pristiglo je 13 autobusa Zadrana. Ovo je prvi ovako veliki organizirani skup u Srijemu nakon puno godina a na kojemu se okupio veliki broj Hrvata iz Hrvatske. Jedan autobus hodočasnika je ostao u Šidu a ostali su nastavili put Srijemske Mitrovice, Rume, Hrtkovaca… Hodočasnici su smješteni po obiteljima koje su se prethodno za to prijavile kod župnika.
    Sutradan su svi hodočasnici išli na glavno euharistijsko slavlje u Srijemsku Mitrovicu. Rastanak je bio uistinu dirljiv. Kako dosta Šiđana ljetuje u Dalmaciji, obećali su uzvratiti posjet svojim gostima tijekom ljeta, a potom su svi krenuli prema Mitrovici.
    Misno slavlje u Srijemskoj Mitrovici je predvodio zadarski biskup uz nazočnost biskupa Đakovačkog i Srijemskog Marina Srakića i pomoćnog biskupa Đure Gašparovića. Na misi je osim župnika iz Srijemske Mitrovice Eduarda Španovića bio nazočan i veliki broj župnika iz Zadarske biskupije ali i župnika iz Srijemskog vikarijata. Biskup Zadarski je istaknuo kako je sv. Stošija na ovaj način poslije 1700. godina povezala vjernike iz Srijema i Zadra. Također je istaknuto da ostanemo svi vjerni vjeri svojih otaca i da budemo ponosni zbog toga. Zadarski se biskup zahvalio svim Srijemcima na prekrasnom gostoprimstvu i pozvao Srijemce na uzvratni posjet Zadru koncem rujna, što su nazočni i prihvatili. Na koncu mise se mitrovački župnik vlč. Eduard Španović zahvalio hodočasnicima koji su došli a također i svim domaćinima koji su primili hodočasnike u svoje domove.     Na kraju, svi su suglasni da je ovaj susret i misno slavlje bio veliki poticaj na očuvanju katoličke vjere ali i hrvatskog duha na prostorima Srijema, jer je dao dodatnu snagu i ohrabrenje svim katoličkim vjernicima koji su bili nazočni proslavi.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika