Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Kap po kap – bazen

Dok je gotovo već svako selo u regiji uspjelo izgraditi bar po jedan bazen, Subotica svoj »kilavi« cijelih 14 godina. Od 1995. – kada je tadašnja Skupština općine zacrtala sebi izgradnju bazena kao prioritet od značaja za djecu i građane – mališani su odrasli, izmijenile se vlade, propadale države, ali za svaku novu vlast bazen je ostao prioritet. Neke računice kažu kako je do sada u ovu investiciju uloženo 1,7 milijuna eura, a ove godine kapnut će još 250 milijuna dinara iz Pokrajinskog fonda za kapitalna ulaganja. Do potpunog završetka trebat će još četiri milijuna eura.
Gradilište je poslije »Panongrada« povjereno drugom izvođaču, »Dijagonali« iz Novog Sada, s kojim je zaključen ugovor na oko 360 milijuna dinara. Prošle godine urađena je dopuna i izmjena građevinskog projekta Sportsko-rekreacijskog centra »Dudova šuma«, jer su u međuvremenu, za desetljeće i pol, uznapredovala tehničko-tehnološka rješenja, kvaliteta opreme, a i građevinski materijali su suvremeniji. Izmijenjeni projekt predviđa i novi prostor za fitnes kabinete, kuglanu i slično u podzemnom dijelu ispod bazenskih školjki, a komercijalni dio s buticima, frizerima, restoranima planiran je na gornjoj etaži. Tako će se u okviru skoro istih gabarita dobiti oko 500 četvornih metara komercijalnih sadržaja kroz čije bi se rentiranje osiguralo jeftinije održavanje objekta. 
»’Dijagonala’ treba za odobrena sredstva uraditi sve građevinske radove«, kaže Duško Guslov, pomoćnik subotičkog gradonačelnika. »Do sada je urađeno fundiranje objekta, armiran je betonski skelet, dio kotlarnice putem koje se griju Građevinski fakultet i voda u postojećem bazenu, te dijelovi čelične konstrukcije na velikom bazenu za pokrivanje. Sada predstoji izrada kompletne nosive čelične konstrukcije na svim dijelovima, betonski radovi na bazenskim školjkama, zidarski i armirački radovi, dakle, sve što je potrebno do zatvaranja objekta. Rok za završetak radova je 350 dana, dakle do travnja sljedeće godine«.
Koncem godine bit će raspisana javna nabava za sljedeću fazu završnih radova, te opreme za bazensku tehniku, klimatizaciju, rasvjetu, opremanje prostora, itd. Ovaj dio, čija je vrijednost oko četiri milijuna eura, također će financirati Pokrajina.
Na pitanje zašto Subotica nema već nekoliko bazena i je li bilo takvih ponuda, Guslov kaže kako su prije 5-6 godina vođeni razgovori s nekim austrijskim poduzećima o zajedničkom ulaganju:
»Bilo je riječi o sudjelovanju javnog i privatnog kapitala, ali kod nas takav oblik ulaganja još nije zakonski dovoljno definiran. Jako se puno o tome priča, ali je jako malo primjera da se to može realizirati. U Subotici se nitko nije javio reći – evo, mi ćemo graditi bazen. Lokacija ima po gradu, na Paliću, ali takvi objekti bez ostalih sadržaja veoma su skupi.
 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika