Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Novi članovi Izvršnog odbora HNV-a

Gospodarstvo – Vlatko Ćaćić 
Moramo nastupati zajedno
 
»U razdoblju tranzicije, kao i u razdoblju raspada Jugoslavije, hrvatski gospodarstvenici koji privređuju u Vojvodini nastupali su razjedinjeno, svatko za sebe. Tek ponetko je uspio napraviti ‘pravi’ posao. Svi mi gospodarstvenici na-dali smo se pomoći matice, tj. zastupanje i rad u tvrtkama iz Republike Hrvatske. Po mojim informacijama to se nije dogodilo, ili se dogodio tek poneki slučaj, iako je veliki broj hrvatskih tvrtki prisutan u Srbiji«, kaže Vlatko Ćaćić i ističe, kako je njegova zadaća, kao članu Izvršnog odbora HNV-a zaduženom za gospodarstvo, napraviti bazu podataka svih onih gospodarstvenika iz hrvatske zajednice, koji se žele organizirati radi postizanja napretka u poslovanju.
»Napraviti bazu podataka naših gospodarstvenika sigurno neće biti lak posao, ali vjerujem u uspjeh. Očekujem potporu svih članova HNV-a i cjelokupne zajednice, kao i mog prethodnika na ovoj dužnosti Joze Kolara, čije iskustvo iznimno cijenim. Po završetku evidentiranja gospodarstvenika objavit ćemo brošuru, gdje će biti prikazana djelatnost gospodarstvenika, a ako počnemo međusobno surađivati već smo u prednosti. Druga stvar je da tako organizirani možemo zajednički nastupiti prema Hrvatskoj gospodarskoj komori, Privrednoj komori Republike Srbije i drugim organizacijama. Imamo dobar primjer organiziranih nastupa gospodarstvenika iz mađarske manjinske zajednice«.
Vlatko Ćaćić kaže kako će se, osim zajedničkih nastupa na sajmovima u Srbiji, pokušati osigurati povoljni nastupi i prezentacije tvrtki ovdašnjih hrvatskih gospodarstvenika i na sajmovima u Republici Hrvatskoj, kako na velesajmu u Zagrebu, tako i na manjim sajmovima u Slavoniji. 
»Mislim da su nam upravo ti manji sajmovi važni, jer na njima možemo uspostaviti kontakte za regionalno gospodarsko povezivanje. Izvršni odbor HNV-a nastojat će omogućiti što više susreta ovdašnjih gospodarstvenika s predstavnicima županija, kako bi radili na zajedničkim projektima međugranične suradnje i konkurirali za sredstva iz predpristupnih fondova Europske Unije.
Sve su ovo razlozi za što bolju organiziranost naših gospodarstvenika, a samo zajednički i organizirano možemo ravnopravno sudjelovati u svim gospodarskim aktivnostima u Srbiji i regiji«.
Vlatko Ćaćić, diplomirani inženjer mehanizacije, radio je u vanjskoj trgovini, boraveći deset godina u Republici Mađarskoj kao predstavnik tvrtke »Lifam« iz Stare Pazove, nakon čega osniva privatne tvrtke u Baji i rodnim Golubincima. 
 
 
 
Kultura – Željko Pakledinac 
Udruge se trebaju povezivati
 
 
Na početku svog rada Željko Pakledinac planira susret s predstavnicima hrvatskih udruga i ističe kako udruge trebaju zajednički praviti plan manifestacija, kako ne bi dolazilo do preklapanja i naglašava da sve udruge trebaju biti blagovremeno informirane o natječajima putem kojih mogu dobiti sredstva za svoj rad.
»U dogovoru sa svojim suradnicima planiram do kraja ovoga mjeseca susresti se s predstavnicima svih hrvatskih udruga. Poznajem dobar dio aktivnosti i probleme naših udruga, jer i sam dolazim iz jedne udruge – HKUPD ‘Dukat’ Vajska-Bođani, no želim čuti njihova mišljenja i sugestije koje mogu pridonijeti poboljšanju rada udruga. Bez zajedničkog djelovanja i povjerenja teško se može kvalitetno raditi. Udruge se moraju povezivati, međusobno kontaktirati, praviti zajednički plan manifestacija, jer ne može se dogoditi da se manifestacije međusobno poklapaju ili da udruge jedne drugima međusobno konkuriraju. Važno je da sve udruge budu blagovremeno informirane o svim natječajima – od republičkih, preko pokrajinskih, pa do onih lokalnih. Znam kako ima udruga koje nisu ni tehnički, a isto tako ni u stručnom dijelu osposobljene za javljanje na natječaje i pripremanje i pisanje projekata. Omogućavanje edukacije i pomoći u pisanju projekata bit će jedan od mojih zadataka«.
Željko Pakledinac naglašava kako je formiranje Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata veoma značajno za hrvatsku manjinsku zajednicu. 
»To je veliki iskorak u ovdašnjoj hrvatskoj kulturi. Osnivanje ovakve institucije je upravo ono što je nedostajalo u relaciji između HNV-a i udruga. Mi dobivamo jednu profesionalnu ustanovu, koja točno zna što hoće i što joj je cilj, a ne treba zaboraviti da u udrugama rade volonteri entuzijasti. U suradnji sa Zavodom bit će organizirani sastanci, seminari, pisanje projekata, jer mi moramo doprijeti do svake udruge i svakog njenog člana. Od djelatnika Zavoda dobio sam popis manifestacija hrvatskih udruga za ovu godinu od lokalnog do međunarodnog značaja. Ako vam kažem da je taj broj preko stotinu, onda to sigurno govori s koliko odanosti i ljubavi naše udruge rade. Ovih dana svim udrugama bit će proslijeđen poziv za natječaj, koji je raspisalo Pokrajinsko tajništvo za upravu, propise i nacionalne manjine, i ujedno ćemo pozvati udruge da nam se obrate za eventualne nejasnoće i pomoć«. 
Željko Pakledinac iz Vajske, diplomirani pravnik, tajnik je Osnovne škole »Aleksa Šantić« u Vajskoj, a obnaša dužnost dopredsjednika HKUPD-a »Dukat« Vajska-Bođani.
 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika