Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Neka provre bujica novoga života

Krist uskrsnu treći dan! Raspetoga, mučenoga i pokopanoga, Bog uskrisi i dade mu da se očituje svjedocima (usp. Dj 11,40.41). Ukaza se Kefi, zatim dvanaestorici, potom braći, kojih bijaše više od pet stotina zajedno. Zatim se ukaza Jakovu, onda svim apostolima, te najposlije apostolu Pavlu (usp. 1 Kor 15,4-8). On je onaj koji je poslušan volji nebeskoga Oca. On je onaj koji je sišao s nebesa, postao čovjekom iz ljubavi prema nama i »prošao zemljom čineći dobro« (Dj 10,38). Isus Krist je pobijedio smrt, jer je On pravi, istinski Život. Petar vidje i povjerova da Božja ljubav, koja u Isusu Kristu sve obuhvaća, nikada ne prestaje (usp. 1 Kor 13, 8). Ljubav je dimenzija vječnosti, jer Bog je ljubav. Zato sve što je prožeto i zahvaćeno ljubavlju prelazi iz smrti u život. Sve što je dobro, što je u službi ljubavi, otrgnuto je smrti – za život. Sve što ljubav prepoznaje kao svoje, više se ne gubi, ne propada, uskrisava, vječno je.
Uskrs je dar koji je Gospodin ponudio ljudima kao plod novoga života ostvarenoga njegovim uskrsnućem. Novi život Krista uskrsloga jest snaga, jakost, izdržljivost i uspjeh u svim pothvatima ljudskoga i kršćanskoga života. Uskrsli nam pomaže da uspravimo »ruke klonule i ojačamo koljena klecava« (usp. Heb 12,12), obnavlja nam umorne i malaksale sile naše vjere, nade i ljubavi.
»Mir vama!« (Lk 24,36), pozdravljao je uskrsli Krist apostole. Mir se poistovjećuje s »novošću« koju je u ljudsku povijest unijelo Kristovo uskrsnuće. Ostavio je svoj mir, utisnuo je svoj mir u obnovljeno ljudsko srce. Mir nije, dakle, plod ljudskih napora niti se može postići samo zahvaljujući dogovorima između osoba i institucija. To je dar kojega treba velikodušno prihvatiti, brižno čuvati i učiniti da urodi plodovima zrelosti i odgovornosti. Kako god bile mučne prilike, kako god bile snažne napetosti i sukobi, ništa se ne može oduprijeti djelotvornoj obnovi koju je donio uskrsli Krist. On je naš mir.
Uskrsli Gospodin se nije obračunavao sa svojim osporavateljima, progoniteljima i mučiteljima, on im je oprostio jer nisu znali što čine. Svojim uskrsnućem otvorio je vidike i putove novoga života i svijeta i pozvao da ga životom i djelima slijedimo. U tome se prepoznaje kršćanska vjerodostojnost pred ovim svijetom i vremenom, ljudima i događajima. Zato mi kršćani ne strahujemo i ne zdvajamo, nego idemo puni nade radosno naprijed u svijet i naviještamo: »Doista uskrsnu Gospodin!« (Lk 24, 32).
Ovo je prvi Uskrs u ponovno uspostavljenoj Srijemskoj biskupiji. Poziva nas da ne klonemo duhom, da ostanemo vjerni svojim kršćanskim korijenima i istodobno budemo otvoreni zahtjevima sadašnjega trenutka i da svoju Srijemsku biskupiju izgrađujemo na trajnim vrijednostima, tako da iz kršćanskih korijena srijemskih mučenika provre bujica novoga života, koja će osigurati prosperitet svih njezinih članova.
Neka nas bogata baština svjedočanstva naših predaka kroz povijest Srijemske biskupije i drugih mjesnih crkava o uskrsnim blagdanima potakne na još snažnije subličenje Kristu, raspetom i uskrslom, i neka nas sve ispuni nutarnjim mirom, vedrinom srca i pogleda, te osnaži idealizmom i samoprijegornom velikodušnošću. S tom željom, svima vama draga braćo i sestre, dragi svećenici, redovnici i redovnice, dragi vjeroučitelji i svi ostali dragi suradnici, dragi vjernici, neka je milošću ispunjen i blagoslovljen Uskrs!
 
 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika