Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Prekogranična suradnja u Euroregiji Dunav-Drava-Sava

Agencija lokalne demokracije, nevladina udruga iz Osijeka, organizirala je jednodnevni posjet Subotici, 16. lipnja 2004. u sklopu projekta »Prekogranična suradnja u Euroregiji Dunav-Drava-Sava«.
    Euroregija »Dunav– Drava-Sava« postoji nešto više od pet godina i kao takva registrirana je u Vijeću Europe, te su uspostavljene osnovne strukture i relacije za njeno funkcioniranje, što je utjecalo da se u međuvremenu znatno proširi.
    U cilju oživljavanja Euroregije Dunav-Drava-Sava intenzivirane su aktivnosti na relaciji raznih organizacija, grupa, institucija i pojedinačnih građana. Iskustva upućuju, da se tek kroz izgrađene mreže relacija može očekivati i veći broj zajedničkih projekata s ciljem bilo rješavanja konkretnih potreba građana, ili pokretanja razvojnih ideja na području Euroregije.
    Nedjeljivi dio ovog procesa je i stalno informiranje i proširivanje znanja svih koji su uključeni u aktivnosti prekogranične i euroregionalne suradnje, a sve u cilju razvojnih procesa i korištenja resursa i potencijala spomenute regije.
    Sudionici ekskurzije bili su predstavnica grada Osijeka Margit Zorić, zadužena za suradnju s nevladinim organizacijama, predstavnici nevladinih organizacija s kojima ALD iz Osijeka već dugi niz godina vrlo uspješno surađuje kroz razne projekte, Centar za mir, nenasilje i ljudska prava Osijek, PRONI Centar za socijalno podučavanje, »Albert E«, Udruga građana za tranziciju, Zeleni Osijek, Agencija za informiranje, Europejci, Osječki zeleni, zatim predstavnici političkih stranaka i to SDP-a, Libre te predstavnici medija, odnosno vlasnik i novinar lokalnih novina »Osječki dom«.
    U sadržaj ekskurzije bio je uključen posjet Otvorenom sveučilištu, Subotica, zatim prijam kod gradonačelnika Subotice Géze Kucsere, razgledavanje grada s posjetom muzeju i sinagogi, posjet vinskom dvoru, i turistički obilazak jezera Palić.
    »Namjera nam je bila pokazati da su unutar Euroregije ˝Dunav– Drava-Sava˝ mnoge ljepote neotkrivene, a ovom ekskurzijom indirektno smo željeli pomoći i promociji kontinentalnog turizma« zaključili su predstavnici ALD-a iz Osijeka.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika