Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Okri­lje za som­bor­ske Hr­va­te

U protekle dvije godine jedino hrvatsko kulturno-umjetničko društvo u Somboru, HKUD »Vladimir Nazor«, uspješno je organiziralo brojne manifestacije i gostovanja, a svoj je svakodnevni rad uljepšalo vidnom rekonstrukcijom Hrvatskog doma koju je prošle godine samo hrvatska Vlada pomogla s 300.000 kuna.
    Na Godišnjem saboru, koji je održan u nedjelju, 20. lipnja, kroz iscrpni izvještaj tajnika HKUD »Vladimir Nazor« Zorana Čote mogle su se čuti sve aktivnosti Društva u protekle dvije godine, opširnije o radu folklornog, dramskog, tamburaškog, likovnog odjela, te odjela za njegovanje kulture Hrvata (Bunjevaca i Šokaca). Čulo se kako je s radom prestala ritmička sekcija, te kako je u osnivanju informatička koja će biti osobito zanimljiva mlađim članovima Društva. Uređivački odbor lista »Miroljub« u redovitom tiskanju ovoga lista sputavaju financijska sredstva, zbog kojih je u nekoliko slučajeva izlazio dvobroj. List najopširnije prati rad jedine hrvatske institucije u Somboru, te događaje vezane uz svetkovine Katoličke crkve.
    Kako je na Saboru predsjednik HKUD »Vladimir Nazor« Šima Raič informirao okupljene članove i goste, poslije uspješno završene prve faze rekonstrukcije Doma, očekuje se nastavak radova, no, oni ovise isključivo od dotacija, budući da KUD za to nije u mogućnosti na drugi način osigurati sredstva. Ocijenio je kako je suradnja s matičnom domovinom preko Generalnog konzulata, Veleposlanstva, Hrvatske matice iseljenika i Grada Zagreba na dobroj razini, te da je vidna i sve bolja suradnja među samim hrvatskim institucijama.
    Prema financijskom izvješću blagajnika Društva Pere Krajningera ukupni prihodi protekle godine iznosili su oko 3.300.000 dinara, a u tekućoj se godini očekuju sredstva u iznosu od oko 1.000.000 dinara.
    U najvećem dijelu rasprave po iznošenju izvješća govorilo se o velikom značaju nedavno tiskanog prvog sveska Leksikona podunavskih Hrvata-Bunjevaca i Šokaca, kojom je prigodom istaknuto kako bi on trebao biti u domu svake hrvatske obitelji. Rečeno je i kako bi se trebala uspostaviti čvršća i intenzivnija suradnja s NIU »Hrvatska riječ«, odnosno aktivirati više osoba koje bi redovito surađivale s tjednikom, dostavljajući im aktualne tekstove iz života hrvatske zajednice u Somboru. Na prijedlog starijih članova Društva dogovoreno je, kako će se ponovno na vidno mjesto staviti ploča s popisom od 14 osoba, članova Društva, koji su svoje živote izgubili na bitci za Batinu.
    Od aktivnih članova društva i ravnatelja pojedinih odjela čulo se i kako je, zbog obimnih poslova oko organiziranja brojnih manifestacija i gostovanja, te dežurstava pri rekonstrukciji Hrvatskog doma, došlo do zamora pojedinih članova, te kako bi trebalo za mlade okupljene u »Nazoru« osmisliti nove sadržaje i programe koji bi odgovorili novim, suvremenim potrebama mladih koji su prevazišli isključivi rad po odjelima koji se prakticirao u proteklim desetljećima.
    Predsjednik Izvršnog odbora Hrvatskog nacionalnog vijeća Lazo Vojnić Hajduk je, govoreći o aktualnom položaju Hrvata i područjima djelatnosti HNV-a, pohvalio vrlo zapažen rad »Vladimira Nazora« iako se on temelji na amaterskoj radu, te je istaknuo kako HNV potiče autonomnost hrvatskih institucija, ali da se mora uspostaviti i bolja međuinstitucionalna komunikacija.
    Godišnjem Saboru Hrvatskog kulturno-umjetničkog društva »Vladimir Nazor«, na kojem je u Upravni odbor umjesto Jelice Nikolić većinom glasova izabran Željko Kolar, osim već spomenutih, prisustvovali su i zastupnica Demokratske stranke u Republičkoj skupštini Anita Beretić, potpredsjednik SO Sombor Danilej Koril, te predstavnici nekoliko hrvatskih institucija iz Vojvodine.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika