Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Političku scenu Srbije i sudbinu Vlade vrlo vjerojatno odredit će izbor predsjednika

Već na samom početku kampanje za predsjedničku fotelju počele su kalkulacije o eventualnoj rekonstrukciji Vlade, a u noći, nakon što su objavljeni rezultati prvog kruga predsjedničkih izbora, opstanak sadašnje manjinske Vlade u srbijanskom parlamentu ozbiljno je doveden u pitanje.
IZGUBLJENI LEGITIMITET: Da bi Vlada donosila odluke važne za državu i budućnost Srbije, mora imati stabilnu većinu i mora imati legitimitet, koji je izgubila porazom svog kandidata, čulo se od političara. Da se to postigne, dvije su opcije u opticaju: prijevremeni izbori ili rekonstrukcija Vlade jer, premda, predsjednički izbori nisu bili i glasovanje o povjerenju Vladi, loš rezultat Maršićanina je ipak protumačen kao nepovjerenje u ovu Vladu da postojeće velike probleme u zemlji kao što su – stabilnost, kriminal, korupcija, siromaštvo, nezaposlenost, može riješiti. Dopredsjednik Vlade, čija stranka ujedno drži i državnu kasu, najavio je neophodnost rekonstrukcije Vlade ili potrebu prijevremenih izbora, imajući na umu da su njihovi glasači, po procjenama stručnjaka, uglavnom glasali za Tadića.
    U nedjelju, to jest poslije objavljivanja zvaničnih rezultata, ako ništa ne pođe naopako, imat ćemo konačno novog predsjednika, te će se tako institucija predsjednika države poslije nekoliko godina neizvjesnosti, napokon stabilizirati, ali i nadalje ostaje otvoreno pitanje stabilne većine u Skupštini što i podrazumijeva stabilnu Vladu.
REKONSTRUKCIJA ILI IZBORI: U vrijeme između dva kruga izbora ponovno je otvoreno pitanje ulaska Demokratske stranke u Vladu i formiranje stabilne većinske Vlade. Tadić je rekao da to nije tema dok se predsjednički izbori ne završe i ne izabere predsjednik, a predstavnici Srpske radikalne stranke i sam Nikolić zagovaraju prijevremene parlamentarne izbore, iako su na predsjedničkim izborima dobili manji broj glasova nego što su očekivali.
    Stav Europske unije je jasan, poštovat će izbornu pobjedu bilo kojeg kandidata, ali bi oni ipak željeli da pobjedi jedna, po njihovom mišljenju, »demokratskija« opcija.
    U međuvremenu Vlada se trudi svim silama da djeluje kao »ozbiljna i stabilna« dugoročna Vlada. Naprimjer pokrenut je program za registraciju poljoprivrednika, ali bez jasnijeg programa za financiranje poljoprivrede, po ne znamo koji put napravljen je novi školski sistem i program, u pripremi su mnogi neophodni zakonski prijedlozi, vodi se kampanja za što veću potrošnju domaće robe uz sva zalaganja za dizanje kvalitete te iste robe itd.
DAMOKLOV MAČ: Ali, Damoklov mač, koji se zove Kosovo i Haški tribunal, stalno visi nad glavama čelnika ove države i to su dvije točke koji se ne mogu ignorirati. Ne treba biti euforični optimista i povjerovati, da će poslije uspostavljanja institucije predsjednika Republike Srbije odmah početi teći med i mlijeko. Pred nama je dugačak i mukotrpan put. Kineska poslovica kaže da i najduži put počinje prvim korakom, tako da će se glasovanjem u nedjelju načiniti samo jedan korak. U kom pravcu, odredit će sami glasači. Kako stvari sada stoje, to je za sada jedino efikasno sredstvo da se nešto promijeni u državi. Zato ne treba brinuti brigu o Vladi, (već će se naći neko rješenje), nego u nedjelju otići i glasovati po svojoj savjesti i željama, poručuje se građanima, jer svojim glasovima odlučuju o pravcu kojim će krenuti zemlja u sljedećoj dekadi.                                 

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika