Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Na­stav­ni pro­gra­mi pre­ma no­vom Za­ko­nu

Budući da nedavno donijet Zakon o obrazovanju predviđa izradu novih programa umjesto dosadašnjih »reformiranih«, na zajedničkom sastanku Odjela i Odbora za obrazovanje Hrvatskog nacionalnog vijeća predsjednik Odjela za obrazovanje Ivica Stipić predočio je prisutnima izrađene planove i programe za I i II razred osnovne škole za predmete Hrvatski jezik i književnost te Hrvatski jezik s elementima nacionalne kulture. Planovi su na sjednici i prihvaćeni.
    Sjednica je održana 17. lipnja u Uredu HNV-a, a prisustvovali su joj pokraj članova odjela i odbora i predsjednik HNV-a mr. sc. Josip Ivanović, predsjednik Izvršnog odbora HNV-a Lazo Vojnić Hajduk, te član IO HNV-a zadužen za obrazovanje Dujo Runje. Istaknuto je kako se očekuje usvajanje novih planova i programa uskoro, kao i odobrenje za korištenje izabranih kompleta udžbenika koji se koriste prema ovom programu, te da bi trebalo pokrenuti i pitanje prijevoda i tiskanja školskih dnevnika na hrvatskom jeziku.
    Druga točka dnevnog reda odnosila se na inicijativu za osnivanje Učiteljskog fakulteta u Subotici. Ivanović je obrazložio potrebu osnivanja jednog ovakvog fakulteta prije svega zbog školovanja učitelja na jezicima manjina i istaknuo, kako će se o ovoj inicijativi raspravljati i na sjednici Izvršnog odbora HNV-a te samog Vijeća na sjednici koja će se održati 3. srpnja. Lazo Vojnić Hajduk je rekao, kako su stvoreni svi preduvjeti za koncipiranje strategije očuvanja našeg nacionalnog identiteta i to prije svega aktivnim sudjelovanjem u sferi obrazovanja i kulture i založio se da Odbor podrži inicijativu za formiranje ove institucije.
    Iznijeto je da će ove godine 18 učiteljica i učitelja, koji rade u nastavi na hrvatskom jeziku, pohađati seminar za učitelje koji će se održati u Puli. Financiranje sudjelovanja na seminaru te prijevoza od Zagreba do Pule osigurano je uz pomoć Hrvatske matice iseljenika, jedino ostaje otvoreno pitanje financiranja putnih troškova do Zagreba.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika