Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Pod pojmom pomoćnih ljekovitih sredstava u najširem smislu podrazumijevaju se razni pripravci od bil

Pod pojmom pomoćnih ljekovitih sredstava u najširem smislu podrazumijevaju se razni pripravci od biljaka, koji imaju određeni stupanj ljekovitog djelovanja. Smatra se kako je uporaba lijekova od bilja, odnosno ljekovitih biljaka, opća forma tradicionalne medicine. Većina zdravstvenih tegoba može se liječiti kod kuće nizom jednostavnih biljnih pripravaka. Ljekovite biljke svuda su oko nas. Treba ih samo uzeti – ali nikada u prevelikim količinama, jer pogrešna uporaba može biti vrlo štetna. Svakako, neophodan je velik oprez prilikom svakog korištenja biljnih proizvoda koji se naveliko reklamiraju, što na televizijskim programima što u ljekarnama, zbog njihova ipak mogućeg štetnog djelovanja.
Znate li da:
povijest liječenja biljem datira od prije 16.000 godina, od plemena lovaca-skupljača, koja su znanja o bilju skupljala na temelju pokušaja i pogrešaka?
je Kina zemlja s najdužom neprekinutom tradicijom biljne medicine?
su stari Babilonci 3000. godine prije Krista izrađivali biljne tablete s glinom?
je Pitagora u 6. st. prije Krista osnovao školu, koja je podučavala i liječenje biljem?
su biljke moćni lijekovi, a njihove aktivne tvari, izolirane i sintetizirane, čine osnovu mnogih suvremenih lijekova, od aspirina do morfija?
kozmetička uporaba bilja datira od prije 7000 godina, od ranih plemena oko Nila, koja su bojila svoje mrtve biljnim bojama kako bi sačuvala tijelo i učinila ga privlačnijim za podzemni svijet?
je u 2. st. naše ere rimski liječnik Galen zapisao recept prve biljne kreme za lice, a recept čini osnovu svih današnjih dnevnih krema?
većina industrijski proizvedene »prirodne kozmetike« sadrži sintetičke konzervanse, koji se smatraju krivcima za trećinu svih alergija na kozmetička sredstva?
uporaba bilja u kuhinji datira od prije 50.000 godina, kada se neko bilje, smatraju arheolozi, upotrebljavalo kao začin?
Ipak, treba biti posebno oprezan s uporabom nekih pripravaka, a mi ćemo navesti samo najpoznatije: 
Uporaba pripravaka na bazi kantariona može dovesti do opasnih i neželjenih komplikacija. Naime, poznata efikasnost nekog lijeka može izostati ako se on upotrebljava zajedno s kantarionom u obliku komercijalno izrađenih npr. kapsula ili tableta, a i s čajem. Posljedice mogu biti i fatalne, zbog smanjenja koncentracije u krvi npr. digoksina, ciklosporina ili varfarina, ili bilo kog drugog lijeka. 
I sama uporaba preparata koji sadrže kofein može izazvati razna neželjena dejstva. Svima je dobro poznato kako mnogi dobro poznati preparati sadrže veće količine kofeina, a to su npr. čaj, kafa, čokolada i neka popularna bezalkoholna pića, ali i određen broj lijekova koji se izdaju na recept, kao i oni koji se izdaju bez recepta, mogu sadržavati visoke koncentracije kofeina. Simptomi »kofeinizma« mogu se izraziti u obliku: mučnine, proljeva, omaglice, slabijeg varenja, preskakanja srca, poremećaja disanja, treperenja i čestog mokrenja. 
Grejpfrut ili njegov sok može dovesti do povećanih razina lijekova u krvi s ozbiljnim, pa čak i po život opasnim neželjenim reakcijama. To se odnosi uglavnom na lijekove koji se koriste u terapiji stanja kao što su: angina, anksioznost, kancer, konvulzije, depresija, erektilna disfunkcija, gastrointestinalni refluks, visoki krvni tlak, visoke razine lipidnog kolesterola, HIV/AIDS, infekcije, srčane aritmije, odbacivanje organskih transplantata i psihotičnih problema.
U idućim brojevima opisat ćemo neka ljekovita svojstva biljaka, koja su dobro poznata i raširena u svakodnevnoj uporabi. Bit će riječi o kamilici, nani, uvi, brusnici, ginko bilobi i sličnim.
 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika