Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Kako sačuvati svježinu rezanog cvijeća?

Dnevno se u raznim cvjećarnicama za razne prigode napravi i proda na stotine buketa. Mnogi se toj gesti pažnje obraduju i razvesele, ali, kako sačuvati cvijeće koje smo dobili od drage osobe ili ga sami kupili? Činjenica je da je pravi užitak dobiti lijep buket cvijeća, ali se često dogodi da on prerano uvene, točnije već za neki dan. 
Stručnjaci tvrde kako rezano cvijeće ne treba odmah stavljati u vazu i vodu. Tvrde stabljike prije stavljanja u vodu treba koso rezati, a mekane ravno. Svakako, prije stavljanja u vodu listove, koji bi bili u vodi, treba ukloniti, jer se oni prvi raspadaju. Vaza s rezanim cvijećem ne smije stajati niti na suncu niti na propuhu. Isto tako ne smije stajati niti u blizini voća, osobito ne blizu jabuka, jer one stvaraju plin etilen od kojeg cvijeće brže vene. 
U cvjećarnicama se mogu kupiti razne tečnosti za produžetak svježine cvijeća, ali s nekoliko domaćih, isprobanih savjeta možemo isto tako sačuvati svježinu našeg cvijeća. 
U vazu prije stavljanja cvijeća možete staviti malo šećera ili kovanicu od 1 ili 2 dinara, jer čestice bakra ubijaju bakterije i alge. Ako nemate kovanice pri ruci, isti učinak ćete dobiti i ako stavite tabletu aspirina. 
Sobno cvijeće – iz sobe u vrt
 
Biljke koje planiramo prenositi iz sobe u vrt, treba nekoliko dana prije zajedno s crijepom staviti u prozirnu plastičnu vrećicu. Sitne biljke u malom crijepu, ako su preko noći vani, treba sačuvati od hladnoće tako da se na njih stavi plastična boca od soka ili mineralne vode. Trebalo bi je staviti i preko biljke i crijepa, ukoliko je moguće. 
Biljku ne treba pomicati ako se na određenom mjestu dobro razvije, samo je potrebno okretati je prema suncu u jednakim vremenskim razmacima, kako bi se sa svih strana mogla ravnomjerno razvijati. Ljubica (foklandska) voli sunce, a ako ste u stanu i nemate dovoljno svjetla, voli i pod stolnom lampom, ali je treba ostaviti uključenu i preko noći. 
 
 
 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika