Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Kako, molim?

Po­bje­gao eu­rop­ski vlak

»Europski vlak nam je pobjegao, ali naša prednost je što možemo trčati brže nego vlak, pa ćemo ga iznenaditi. Također ćemo ‘ugodno’ iznenaditi i Brisel, ukoliko se ne dogodi nešto drugo u samoj Srbiji koja je pred predsjedničkim izborima i ukoliko se Srbija ne vrati u prošlost« – kaže ministar vanjskih poslova Vuk Drašković.

Sre­tan rođen­dan!

U plaćenom oglasu na dvije stranice banjalučkih Nezavisnih novina SFOR je uputio »čestitku« najtraženijem haškome optuženiku Radovanu Karadžiću u povodu njegova rođendana (19. lipnja ) objavivši kako mu je kao poklon namijenio avionsku kartu za Den Haag.
Naslov oglasa glasi »Radovane, nismo zaboravili«, a ispod toga je uz popratni tekst Jedini poklon otisnut preslik avionske karte s pečatom SFOR-a za let Sarajevo-Den Haag kao i fotografija svijeće koja dogorijeva. U zadnjem redu oglasa napisano je Uskoro.

Bez pom­pe, mo­lim

Proslavu što ju je priredio premijer Ivo Sanader u povodu promocije Hrvatske u kandidata za Europsku uniju obilježio je vrlo slab odaziv oporbenih političara. Novinari su komentirali da se očito radi o svojevrsnom oporbenom bojkotu.
»To nije bio bojkot s naše strane, uostalom, neki članovi SDP-a su bili u Banskim dvorima. No, ja nisam jer mi se nije svidio taj Sanaderov pompozni stil slavlja. Sve je stvar ukusa i ne želim nikome braniti da organizira proslave kakve hoće, ali ja ne moram sudjelovati u tome. U idućim etapama priključivanja Hrvatske EU sudjelovat ću jer je to, naravno, moja obveza i spremni smo pomoći Vladi u tome – rekao je predsjednik SDP-a Ivica Račan, koji je za Hrvatsku značajan datum u subotu obilježio »s društvom i čašom vina«. (Glas Slavonije, 21. lipnja 2004)

Eu­ro­po, a kršćan­ski ko­ri­je­ni?

Vatikan je u subotu službeno izrazio ‘žaljenje’ što ‘zbog protivljenja nekih vlada’ u novom europskom ustavu nisu spomenuti ‘kršćanski korijeni’ Europske unije.
‘Sveta Stolica je zadovoljna zbog tog novog i velikog koraka u procesu europske integracije, koju papa oduvijek priželjkuje i potiče’, stoji u priopćenju službenog predstavnika Vatikana, Joaquina Navarra-Vallsa.
‘Sveta Stolica ne može a da ne izrazi žaljenje zbog odbijanja nekih vlada da izrijekom priznaju kršćanske korijene Europe’, dodao je službeni predstavnik.
‘Riječ je o odbacivanju povijesne činjenice i kršćanskog identiteta europskih naroda’, kaže se u priopćenju.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika