Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Vijesti

Nogomet
Start 1. HNL 24. srp­nja

Nova sezona 1. HNL 2004-05 startat će 24. srpnja prvim kolom u kojem se sastaju:
Hajduk – Pula 1856, Zadar – Dinamo, Međimurje – Rijeka, Zagreb – Inter, Kamen I. – Varteks, Slaven B. – Osijek

Re­mi sa Švi­car­ci­ma

Hrvatska nogometna reprezentacija odigrala je neodlučeno prvu utakmicu na Europskom prvenstvu u Portugalu, ne uspjevši pobijediti momčad Švicarske unatoč okolnosti da su »vatreni« imali, nakon isključenja Vogela, četrdeset minuta igrača više. U tvrdoj utakmici, kojom je najviše dominirala destrukcija nogometa, uz premalo izglednih prilika za gol, Švicarci su uspjeli izdržati i posve zasluženo izborili bod. S obzirom na pobjedu Francuske, Hrvatska prolaz u drugi krug natjecanja mora tražiti u izravnom susretu s reprezentacijom Engleske.

Košarka
De­tro­it šam­pion NBA

Košarkaši Detroit Pistonsa novi su prvaci NBA lige, a laskavu titulu najbolje klupske momčadi na svijetu ostvarili su pobjedom (100:87) na svom parketu u petoj utakmici finalnog doigravanja, s ukupnim rezultatom od 4:1. Najbolji u redovima novih šampiona bili su, standardno, Hamilton s 21 postignutim košem, Wallace (18), te Chauncey Billups najbolji igrač cijele finalne serije sa 14 poena. U redovima vice šampiona LA Lakersa najefikasniji su bili Bryant (24) i Shaq O’Neal s dvadeset poena. Igrač Detroita Darko Miličić postao je prvi igrač iz SiCG koji se okitio šampionskim prstenom pobjednika NBA.
Tenis
Rod­dick i Fe­de­rer
»po­ko­si­li« tra­vu

Na prvim turnirima »travnate« sezone, koji su igrani u Londonu (Queens 761.750 Eura) i Halleu (791.750 Eura), Amerikanac Andy Roddick pobijedio je Francuza Grosjeana (7:6, 6:4), dok je Švicarac Roger Federer svladao Amerikanca Fisha (6:0, 6:3). Uvjerljivim i sigurnim igrama Roddick i Federer, koji brani prošlogodišnji naslov, najavili su najozbiljniju kandidaturu za najprestižniji naslov u teniskom svijetu, wimbledonski pokal.

Formula 1
Fer­ra­ri­jev dvo­jac na tro­nu

Na 8. utrci sezone, voženoj prošlog vikenda za VN Kanade, Ferrarijev dvojac Michael Schumacher i Rubens Barrichello podijelio je prva dva mjesta na pobjedničkom tronu. »Schumi« prvi je prošao ciljem u vremenu (1:28:24, 803), drugi je stigao Rubens Barrichello potvrdivši ovosezonsku dominaciju Ferrarija, dok je treće mjesto osvojio Jenson Button. U generalnom poretku vodi M. Schumacher sa 70 bodova, slijede R. Barrichello 54, J. Button 44, J. Trulli 36… 

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika