Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Izvorni likovni izražaj

Na Dječjem odjeljenju Gradske knjižnice Subotica 11. lipnja održan je okrugli stol na temu »Umjetnost u tehnici slame«. Mr. Lazar Ivan Krmpotić pozdravio je okupljene slamarke i sve nazočne, ističući kako će već skoro sedam desetljeća od kako se vještina rada sa slamom prenijela iz područja pučkog stvaralaštva na područje umjetničkog oblikovanja.
    Mr. Krmpotić nadalje je pozdravio likovnu kritičarku Višnju Slavicu Gabout koja se s ovom vrstom pučke umjetnosti nedavno susrela, prilikom predstavljanja knjige mr. Krmpotića »Umjetnost u tehnici slame« 22. travnja u Galeriji Fakulteta elektrotehnike i računalstva u Zagrebu, koje je bilo popraćeno i izložbom slika izvedenih u zahtjevnoj tehnici pletenjem i slikanjem slamom. Mr. Krmpotić također je pozdravio i prof. dr. sc. Marijana Đureka, koji vodi spomenutu Galeriju »FER«.
RADOVI SLAMARKI NA INTERNETU: O stvaralaštvu u tehnici slame prvo je govorila Višnja Slavica Gabout koja je istakla kako već sama povijest ove pučke umjetnosti pokazuje da je to jedinstven oblik likovnog stvaralaštva u kulturi bačkih Hrvata, koji je potpuno samosvojan. »Geneza ovoga stvaralaštva svoje korijene vuče iz anonimnoga pučkoga rukotvorstva vezanog uz žetvene običaje bačkih Hrvata pod nazivom ‘Dužijanca’. U ovom stvaralaštvu odlučujuću ulogu odigrao je snažan proboj kreativne autorske individualnosti i izvornosti«, rekla je među ostalim Višnja Slavica Gabout, dok je prof. dr. sc. Marijan Đurek rekao, kako su uz standardan katalog koji je pratio izložbu slamarki u Zagrebu, njihovi radovi postavljeni i na internet, jer već šest godina postoji web-stranica Galerije »Fer« (www. fer. hr/exhibition), koja uz vizualne, pruža i višejezične informacije.
SPOMEN-PLOČA KATI ROGIĆ: U Đurđinu je tijekom sljedeća dva dana, 12. i 13. lipnja, održan Prvi likovni susret »U moru klasova«. Slamarke su stvarale u prirodi i u Pastoralnom centru kraj đurđinske crkve. Prve večeri ovoga susreta nastupio je Komorni tamburaški orkestar »Musica chorda« pod ravnanjem Nele Skenderović, dok je idućeg dana otkrivena spomen-ploča na zgradi Pastoralnog centra u čast Kati Rogić, jednoj od rodonačelnica rada u tehnici slame. Mr. Lazar Ivan Krmpotić govorio je o radu Kate Rogić, a spomen-ploču su otkrili predsjednik pastoralnog vijeća Marko Dulić i prof. dr. sc. Marijan Đurek, nakon čega su posjetitelji mogli pogledati izložbu nastalih radova na Prvom likovnom susretu u Đurđinu.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika