Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Vijesti

 »I propostivši četrdeset dana i četrdeset noći, napokon ogladnje« (Mt 4, 2)
Molitva, milostinja i post
 
 
 
Draga braćo i sestre!
 
Na početku ove korizme, koja predstavlja intenzivniju duhovnu pripravu, liturgija nam ponovno predlaže tri pokorničke vježbe vrlo drage biblijskoj i kršćanskoj tradiciji – molitvu, milostinju i post – kako bi nas pripremila bolje proslaviti Uskrs i tako iskusiti Božju moć koja, kako ćemo slušati na vazmenom bdjenju, »goni zločine, pere krivice i nevinost vraća palima, a radost tužnima. Goni mržnje, uspostavlja slogu i sagiba vlasti« (Vazmeni hvalospjev)...
...Možemo se zapitati koju vrijednost i smisao ima za nas kršćane lišavati se nečega što je po sebi dobro i korisno za naše uzdržavanje. Sveto pismo i čitava kršćanska tradicija uče da je post od velike pomoći za izbjegavanje grijeha i svega što navodi na grijeh. Zato se u povijesti spasenja više puta ponavlja poziv na post. Već na prvim stranicama Svetog pisma Gospodin zapovijeda čovjeku da se uzdrži od konzumiranja zabranjenog voća... U Novome zavjetu Isus objašnjava duboki razlog posta, stigmatizirajući držanja farizeja, koji su strogo obdržavali propise nametnute zakonom, ali im je srce bilo daleko od Boga. Pravi post, ponavlja i na drugome mjestu božanski Učitelj, je vršiti volju Oca nebeskog, koji »vidi u skrovitosti, uzvratit će ti«. On sam daje primjer za to odgovarajući đavlu, po završetku 40 dana provedenih u pustinji, da »ne živi čovjek samo o kruhu, nego o svakoj riječi što izlazi iz Božjih usta«...
...Istodobno, post nam pomaže da postanemo svjesni situacije u kojoj žive mnoga naša braća. U svojoj Prvoj poslanici sveti Ivan upozorava: »Tko ima dobra ovoga svijeta i vidi brata svoga u potrebi pa zatvori pred njim srce – kako ljubav Božja ostaje u njemu?« (3,17). Dragovoljni post nam pomaže ugledati se na milosrdnog Samaritanca, koji se saginje i pritječe u pomoć bratu koji trpi. Kada slobodno odlučimo odreći se nečega kako bismo pomogli drugima, pokazujemo na konkretan način da nam bližnji u nevolji nije tuđinac. Upravo da bi se održao živim taj stav prihvaćanja i pažnje prema braći, potičem župe i sve druge zajednice da osnaže u korizmi praksu osobnog i zajedničkog posta, njegujući također slušanje Božje riječi, molitvu i milostinju. To je, od samih početaka, bilo nešto uobičajeno u kršćanskim zajednicama, u kojoj su organizirane posebne kolekte i vjernici su pozivani dati siromašnima ono što su, zahvaljujući postu, stavili na stranu. Danas tu praksu treba ponovno otkriti i na nju poticati, posebno tijekom korizmenog liturgijskog vremena...
... S tom željom, dok jamčim svoju molitvu da ovo vrijeme korizme bude plodonosno za svakog vjernika i svaku crkvenu zajednicu, od srca svima udjeljujem apostolski blagoslov.
Dio poruke pape Benedikta XVI. 
za korizmu 2009.
 
 
 
Zaručnički tečaj 
 
Zaručnički tečaj, koji je namijenjen svima koji se planiraju vjenčati ove godine i svima koji su zainteresirani, a stariji su od 18 godina, počinje 2. i trajat će do 6. ožujka. Tečaj će se održavati u vjeronaučnoj dvorani katedrale sv. Terezije Avilske u Harambašićevoj ulici br. 7. Početak je svakoga dana u 19:30 sati.  
 
Poštanske marke sv. Tripuna 
u Kotoru 
 
Hrvatska pošta je, zajedno s poštom Crne Gore, u prigodi proslave 1200 godina prisutnosti moći sv. Tripuna u Kotoru izdala dvije poštanske markice.
Motiv na prvoj marki je lik sv. Tripuna iz Statuta i zakona Grada Kotora, Venecija, 1616., koji se čuva u Povijesnom arhivu Kotora, a na drugoj je fotografija lik sv. Tripuna sa središnje oltarne pale kotorske prvostolnice, 1440., majstor Hans iz Basela. Autor fotografije je kotorski fotograf Stefan Kordić. 
Nominalna vrijednost svake marke ponaosob je 3,50 kuna, a izdane su u nakladi od po 100.000 primjeraka. U Crnoj Gori marke su izdane u 40.000 serija nominalne vrijednosti jedan euro. 
U planu redovitog izdanja poštanskih maraka Hrvatske pošte d.d. 2009. godine naći će se i marka u povodu Uskrsa (izlazi 10. travnja). U seriji »Znameniti Hrvati« izdat će se marke posvećene Juraju Šižgoriću (oko 1420. -1509.) i Juraju Habdeliću (1609.-1678.). U povodu proslave »350 godina franjevaca u Čakovcu« marka izlazi 20. svibnja. Marka posvećena 800. obljetnici kapele sv. Martina u Podsusedu izlazi 29. listopada, te naposljetku dvije božićne marke 24. studenoga. 
(prenosi IKA)
Slušajte nas! 
Pitajte nas!
 
Mladi aktivisti pozivaju vjernike i slušatelje Radio Marije da sudjeluju u njihovoj radio emisiji, koja je duhovnog karaktera, a prvenstveno je namijenjena mladima. Emisiju možete slušati svake nedjelje od 14:45 sati na 90,70 Mhz. 
 
 Klanjanje u bolničkoj kapelici 
 
Svakog posljednjeg petka u mjesecu u bolničkoj kapeli sv. Elizabete organizira se klanjanje, koje se prikazuje za bolesnike, bolničko osoblje i spas nerođene djece. Sv. misa počinje u 19 sati, a nakon toga je klanjanje do 21 sat.
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika