Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Poveznica svekolikog nacionalnog korpusa

U Hrvatskoj matici iseljenika u utorak, 24. veljače, svečano je predstavljen trojezični godišnjak »Hrvatski iseljenički zbornik 2009.«, koji u osam tematskih cjelina, kroz 44 samostalna autorska priloga donosi obilje zanimljivosti iz 20 zemalja svijeta. Priloge za ovaj, 54. po redu iseljenički zbornik (prvi broj je izašao daleke1955. godine) pisali su mahom mlađi stručnjaci te renomirani znanstvenici s područja hrvatskih migracija, čija su promišljanja na tragu oblikovanja modernog hrvatskog identiteta, koji će sve dijelove hrvatskog nacionalnog korpusa –iseljene i autohtone Hrvate, Hrvate iz Bosne i Hercegovine te Hrvate u matičnoj zemlji - kulturno integrirati, kako bi se očuvale i promicale njegove posebnosti u europskom i svjetskom kontekstu. 
Hrvatski iseljenički zbornik 2009. sa sažecima na engleskom i španjolskom jeziku nudi osam tematskih cjelina i uvid u fenomenologiju i bogatstvo hrvatskog iseljeništva od Aljaske do Urugvaja, Perua, Argentine i čileanske Ognjene zemlje, iseljeničkih zajednica iz Australije i Novog Zelanda, europskih zemalja te pripadnika autohtonih hrvatskih manjina.
Hrvatska nacionalna manjina u Srbiji, odnosno Vojvodini, zastupljena je u Zborniku kroz radove Denisa Derka (»Jasna Melvinger, pjesnikinja svijeta i Srijema«) i dr. Sanje Vulić (»Ljetopis hrvatskih zajednica na panonskom prostoru«). 
U ime izdavača, Hrvatske matice iseljenika, Zbornik je predstavila ravnateljica Danira Bilić, a o knjizi su još govorili: ravnatelj Instituta društvenih znanosti »Ivo Pilar« dr. sc. Vlado Šakić, komunikolog i predavač na Hrvatskim studijima, dr. sc. Danijel Labaš te urednica Zbornika i voditeljica nakladničkog odjela Hrvatske matice iseljenika Vesna Kukavica. 
 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika