Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Vijesti

Hrvatski književnik Zoran Ferić večeras 
u Subotici
 
SUBOTICA – U okviru Književnog festivala »Pisci u fokusu« večeras, petak 27. veljače, u 18 sati publici će se predstaviti Zoran Ferić, koji spada među najčitanije hrvatske pisce mlađe generacije.  Prvi roman »Smrt djevojčice sa žigicama« Ferić je objavio 2002. godine. Pokraj toga objavio je knjige: »Mišolovka Walta Disneya«, zbirka priča, »Quattro stagioni«, izbor priča, »Djeca Patrasa«, roman, »Otpusno pismo«, kolumne, »Simetrije čuda«, sabrana proza. Za zbirku priča »Anđeo u ofsajdu« dobiva »Nagradu Jutarnjeg lista« za najbolje prozno djelo 2000. godine i nagradu za prozu »Ksaver Šandor Gjalski«. 
Na trodnevnom književnom festivalu, koji je u srijedu počeo u Subotici, predstavit će se pisci iz zemlje i inozemstva (Mađarska, Crna Gora, Hrvatska), a u popratnom programu organizirani su rock koncerti i likovna izložba somborskog umjetnika Milana Zulića. Organizator festivala je Fondacija za omladinsku kulturu i stvaralaštvo »Fokus«.
 
Međunarodni proljetni sajam knjiga
 
NOVI SAD – Međunarodni proljetni sajam knjiga u Novom Sadu otvorit će danas (petak, 27. veljače) glazbenik Momčilo Bajagić Bajaga, koji će tom prilikom dobiti povelju »Ambasador knjige« i time preuzeti istoimenu funkciju od svog prethodnika Koje iz »Discipline kičme«, najavio je direktor Udruženja izdavača i knjižara Vojvodine (UIKV) Roman Vehovec, a bilježi Tanjug. 
Manifestacija knjige okupit će do 7. ožujka u SPC-u »Vojvodina« oko 70 domaćih i gostujućih izdavača iz – Mađarske, Rumunjske, Slovačke, Hrvatske i BiH, kao i mnogobrojne pisce i druge goste.
Radno vrijeme sajma bit će od 10 do 21 sat, a ulaz je besplatan. 
 
Osječka umjetnička akademija 
predstavila se u Zrenjaninu
 
ZRENJANIN – Umjetnička akademija iz Osijeka (UAOS) predstavila se prošloga vikenda zrenjaninskoj publici, temeljem suradnje s tamošnjim Narodnim pozorištem »Toša Jovanović«. Naime, u subotu, 21. veljače, zrenjaninska je publika u Gradskom muzeju mogla vidjeti interdisciplinarni projekt studenata akademije pod nazivom »Pretapanja – morerijeka« a u režiji profesora glume Roberta Raponje. Projekt je obuhvaćao scensko-glazbenu predstavu i likovnu izložbu.  
Dan ranije, u petak 20. veljače, u Gradskoj knjižnici predstavljene su dvije knjige: »Dnevnik nevidljivoga« i »Hrvatska autobiografska proza«, čija je autorica književna teoretičarka i dekanica osječke akademije Helena Sablić-Tomić. O spomenutim knjigama govorili su Goran Ibrajter, ravnatelj zranjaninskog Narodnog pozorišta, i Snežana Ilić, germanistica.
 
Zdenko Samaržija autor HTV-ovih emisija  
 
ZAGREB – Hrvatska televizija započela je emitiranje serijala o srednjovjekovnim crkvama i utvrdama u Slavoniji, Baranji i Srijemu, čiji je scenarist Zdenko Samaržija, profesor povijesti i suradnik »Hrvatske riječi« iz Osijeka. Prva emisija emitirana je prošle subote na Prvom programu.
»Predložio sam Eddi Dubravec, urednici Znanstvenoga programa HRT-a, da snimimo serijal o srednjovjekovnim crkvama i utvrdama u Slavoniji, Baranji i Srijemu, što je ona, nakon pregledanih materijala koje sam prikupio u istraživanjima, prihvatila«, kaže za HR Zdenko Samaržija. »Dogovorili smo se da Slavoniju, Baranju i Srijem podijelimo u regije (Papuk i Krndija, crkve i utvrde u porječju Vuke, srednjovjekovno graditeljstvo na obalama Bosuta, mistika Dilja,…) te da za početak snimimo dvije emisije – jednu o utvrdama, drugu o crkvama. Napisao sam okvirni scenarij, hodogram snimanja, a Edda Dubravec je to uobličila u televizijsku formu. Snimili smo Utvrde na Dunavu, koje su emitirane, i Srednjovjekovne crkve-stražarnice, emisiju o crkvama-utvrdama na obroncima Požeške gore i Dilja, iz kojih se nadzirala sigurnost plovidbe rijekom Orljavom. Sljedećih mjeseci snimat ćemo crkve i utvrde u drugim slavonsko-srijemskim regijama te nekoliko emisija posvetiti baranjskom srednjovjekovlju.«
Z. P.
 
Susret slikara i sponzora
 
SUBOTICA – Po deseti puta Likovni odjel HKC-a »Bunjevačko kolo« iz Subotice organizirao je večer druženja sa svojim sponzorima, zahvalivši im se tako na pruženoj potpori. Kako je tom prigodom istaknuo predsjednik Likovnog odjela Josip Horvat, slikari su u protekloj godini, zahvaljujući pomoći, održali 14 jednodnevnih mini-kolonija, a odjel je organizirao još jedan saziv međunarodne likovne kolonije »Bunarić«. »Rezultat ovog zajedništva slikara i sponzora su nova umjetnička djela nastala dijelom zbog vaše pomoći«, rekao je Horvat. 
Između ostalih, večeri je bila nazočna i Justina Šabić, supruga pokojnog likovnog pedagoga Stipana Šabića, osnivača Likovnog odjela pri HKC »Bunjevačko kolo« i likovne kolonije »Bunarić«.
 
Branimir Bošnjak dobitnik 
»Goranova vijenca« 
 
ZAGREB – Pjesnik Branimir Bošnjak dobitnik je nagrade »Goranov vijenac« za ukupan doprinos pjesničkoj umjetnosti, a nagrade »Goran« za mlade pjesnike Irma Velić za rukopis »Iza tuge«, izvijestilo je 19. veljače SKUD »Ivan Goran Kovačić«, piše Hina.
Nagrade će im biti uručene 21. ožujka u Lukovdolu, na svečanosti otvorenja 46. po redu Goranova proljeća. 
Od prve zbirke pjesama »Sve što nam prilazi« iz 1969. do najnovije »Svrhe malih stvari« iz 2008., te od prve knjige eseja »Pisanje i moć« iz 1977. do najnovije »Žanrovske prakse hrvatske proze« iz 2007., Branimir Bošnjak je u istinskom smislu predstavnik svoje »pitanjaške« grupacije, okupljene oko časopisa »Pitanja«, stoji u obrazloženju nagrade.
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika