Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Zahvala za potporu

 
Prošloga je petka, 13. veljače, izaslanstvo Zavičajne udruge Gibarčana imalo prijam kod  župana Vukovarsko-srijemske županije Bože Galića, kako bi zahvalilo za dosadašnju potporu aktivnostima njihove udruge i doprinos očuvanju sjećanja na Gibarac i zavičaj, kojega su nepovratno napustili.
Još u srednjem vijeku, Gibarac je pripadao moćnoj Vukovskoj županiji, a nakon progonstva Turaka i novoga ustrojstva našao se u Srijemskoj županiji sa sjedištem u Vukovaru. Nemirne političke prilike tih vremena različito su utjecale na zemljovide, pa je jedno vrijeme i Gibarac, baš kao i Vukovar, Vinkovci i Županja, pripadao čak Drinskoj županiji sa sjedištem u Sarajevu, na sreću vrlo kratko, no, sve je ispravljeno uspostavom Banovine Hrvatske, nažalost opet kratko.
Daljnji tijek događaja poznat je, pa i uspostava najmlađe hrvatske granice s Republikom Srbijom, kada se Gibarac po prvi puta našao pod jurisdikcijom srbijanske, odnosno vojvođanske uprave, no neki aspekti i dalje ukazuju na drugačije povijesne činjenice. Naime, Gibarčani i dan-danas čuvaju i promiču svoje narodno ruho, koje je do u detalje slično narodnim nošnjama koje još uvijek odijevaju žitelji – Bapske, Berka, Ilače, Lovasa, Tompojevaca, Tovarnika i Sotina, mjesta koja su oduvijek u Republici Hrvatskoj, a jedino je Gibarac ostao s druge strane najmlađe državne granice. Sve ovo navedeno nedvojbeno svjedoči da je i Gibarac oduvijek pripadao hrvatskom nacionalnom korpusu.
Župan Galić zahvalio se na darovima i obećao potporu sukladno mogućnostima Vukovarsko-srijemske županije.
 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika