Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Vera Erl ponovno predsjednica

Za predsjednicu udruge Šokačka grana na izbornoj skupštini je ponovno izabrana mr. sc. Vera Erl, Šokica podrijetlom iz Drenovaca. Izabran je i novi Upravni odbor od 23 člana, Nadzorni odbor od 5 članova i Sud časti od 3 člana, te je usvojen program rada za sljedeće razdoblje.
Nakon što je pozdravila goste i sve osječke Šokce, a Šokci su ponovno napunili dvoranu gradske četvrti Retfala, Vera Erl je izvijestila o aktivnostima Šokačke grane u proteklom četverogodišnjem razdoblju, zatim je tajnica Ljubica Pilipović izvijestila o kretanju članstva, kojih je već više od 500, rizničarka Ana Farkaš izvijestila je o stanju blagajne, Zlata je Ličanin podnijela izvješće o financijskom poslovanju udruge, dok je predsjednica Nadzornog odbora Marija Knežević to sve ocijenila vrlo dobrom ocjenom.
Kako je izborna skupština uvijek i prigoda za pohvale, gosti su doista iskoristili prigodu i nahvalili mladu šokačku udrugu, jer ovo je tek prvi četverogodišnji mandat, a trajnih je tragova puno. Da je Šokačka grana ostavila traga i da su je prepoznali svi, ne samo u Gradu i Županiji već i znatno šire i izvan granica Lijepe Naše, posvjedočili su Željko Kraljičak u ime Osječko-baranjske županije, Marija Šeremešić u ime udruge Urbani Šokci iz Sombora, dr.  Darko Šimun Vukašinović Soljačić u ime udruge Zlatni klas iz Višnjevca, vlč. Vladimir Delić iz župe u Podravskim Podgajcima te vlč. Ivica Jurić, žup-nik župe Preslavnog imena Marijinog u osječkom Donjem gradu. 
»Četiri su godine iza nas«, rekla je Vera Erl, »što možda i ne izgleda puno, no, mjereno brojem i učinkom naših aktivnosti ova naša udruga kao da postoji već više od desetljeća. Ovo vjerojatno i nije prva šokačka udruga u Osijeku, ali je svakako prva koja je skrenula na sebe pozornost čitave osječke i šire javnosti, pa i politike, jer prepoznali su nas i Grad i Županija i nesebično nam daju potporu, i to ne samo moralnu, već i onu materijalnu, a vjerujte, bez sredstava se ne bi moglo toliko toga postići. Naravno, mi ne dobivamo sredstva na lijepe oči, već za naše projekte, a tu moram istaknuti Međunarodni okrugli stol, znanstvenu sesiju posvećenu Šokcima i šokaštvu, pa i našim Bunjevcima, jer imamo bogatu prekograničnu suradnju s Hrvatima iz Vojvodine, Mađarske, Bosne i Hercegovine. Tu su svakako i šokački suveniri gradu Osijeku, a na dobrom smo putu da neke tradicijske proizvode brandiramo i da se nađu u širokoj prodaji, tu je i naša nakladnička djelatnost. Tiskali smo Šokačku čitanku u suradnji s Maticom hrvatskom, štivo koje je naišlo na pozornost šire čitateljske publike, tiskali smo tri zbornika – Urbani Šokci, Šokci i tambura i Znameniti Šokci i Bunjevci, i upravo pripremamo četvrti okrugli stol s temom: Zemlja, šuma, Šokci i Bunjevci u suradnji s Urbanim Šokcima iz Sombora i, naravno, tiskat ćemo i taj zbornik. Tiskat ćemo u suradnji s Maticom hrvatskom i Filozofskim fakultetom u Osijeku i novu knjigu Vladimira Rema Šokci u kulturi i povijesti. Puno bi trebalo i vremena i prostora da se sve to pobroji, no, moram još istaknuti potporu Grada, koji nam je dao na uporabu lijepi prostor u osječkoj Tvrđi, kojega sada uređujemo«.
I doista, trebalo bi barem još nekoliko kartica novinskoga teksta da se vjerno svjedoči o izbornoj skupštini Šokačke grane. Izvješće Vere Erl pratio je slikom Iva Živić, Šokac iz Sikiriveca, inače ravnatelj O.Š. Franje Krežme u Osijeku. Ukupnom dojmu pridonijela su i izvješća: Mirka Bašića o radu tamburaškog sastava Šokačka duša, Marijana Ivića o muškoj pjevačkoj skupini Šokci, Zlate Ličanin o ženskoj pjevačkoj skupini Šokice, Kate Šimić o folklornoj skupini i Vesne Dorušak o dramskoj skupini Druge. Bilo je riječi i o korizmenim radionicama šlinga, zlatoveza, veza, heklanja, necanja, štrikanja i šaranja jaja tradicijskim tehnikama i još ‚tušta‘ toga. Lijepo je bilo te srijede biti Šokac u Osijeku, mada je netko primijetio da je teško biti Šokac i u ruralnoj sredini, a kamoli u Osijeku, ali ova je grupacija Šokaca pod vodstvom Vere Erl jednostavno znala iskoristiti svoju povijesnu šansu.
 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika