Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Hrvatske stranke ponovno jedinstvene

Sastanak predstavnika HDZ-a BiH, HDZ-a 1990., HKDU-a, HSP-a BiH (Đapić-dr. Jurišić) i HSS-NHI ponovno je ujedinio hrvatske stranke u Bosni i Hercegovini. Čelnici hrvatskih stranaka ocijenili su pozitivnim ishod razgovora te su istaknuli kako je ovo pozitivna poruka bosansko-hercegovačkoj javnosti, a osobito hrvatskom narodu. 
Na sastanku održanom u Mostaru izražena je podrška predsjedniku HDZ-a BiH Draganu Čoviću u nastavku razgovora o novom ustavu koje vodi s predstavnicima SDA Sulejmanom Tihićem i SNSD-a Miloradom Dodikom. 
KVALITETAN ODNOS MEĐU HRVATSKIM STRANKAMA: Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović kazao je kako je sastanak bio konstruktivan te je tom prilikom predstavnike hrvatskih stranaka u BiH informirao o svemu što je dogovarao s Tihićem i Dodikom, kao i o eventualnim zamkama koje se očekuju u procesu ustavnih reformi. Čović je najavio kako će idući sastanak hrvatskih stranaka u organizaciji HDZ-a 1990. biti održan za 15 dana. 
Komentirajući spekulacije koje su se pojavile u javnosti da će se dijeliti samo Federacija BiH te da će tako Republika Srpska ostati netaknuta, Čović je kazao kako nije točno da će se dijeliti samo Federacija te da se u cijelom procesu govori o kompletnoj BiH. 
Zamjenik predsjednika HDZ-a 1990. Martin Raguž je, izražavajući načelnu podršku Čoviću u pregovorima, istaknuo kako Čović ipak pregovara samo kao predsjednik HDZ-a BiH, stranke koja ima legitimitet, ali je za promjenu ustava nužna dvotrećinska većina u Parlamentu koju HDZ BiH, SDA i SNSD nemaju. 
On je naglasio kako njegova stranka podršku može dati samo ako se bude jamčilo da će u budućim ustavnim reformama biti »riješena cjelina«. Raguž je također kazao kako je ovaj sastanak pokazao znatno kvalitetniji odnos među hrvatskim strankama. 
POZITIVNA PORUKA JAV-NOSTI I HRVATIMA: Pred-sjednik HSS-NHI-a Ivan Krndelj je poručio kako nema kvalitetnog rješenja bez rješavanja hrvatskog pitanja bosanske Posavine, središnje Bosne, ali i Hercegovine. 
No i on je iskazao zadovoljstvo što se hrvatska politička scena ponovno ujedinjuje. 
Predsjednik HKDU-a Ivan Musa izrazio je uvjerenje kako dogovor iz Pruda te osnove ustava koje je prezentirao HDZ BiH također idu u prilog Kreševskoj deklaraciji. 
Predsjednik HSP-a (Đapić-dr. Jurišić) Zvonko Jurišić je nakon sastanka hrvatskih stranaka najavio načelnu podršku procesu pregovora koji vode Čović, Tihić i Dodik. Sastanak je nazvao pozitivnom porukom javnosti, a pogotovo hrvatskom narodu.                    g
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika