Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Zajednički projekt Šokaca iz triju država

Na sjednici održanoj u prostorijama OŠ »Bratstvo i jedinstvo« u Somboru formiran je organizacijski odbor projekta »Šokci i baština«. Nazočni su jednoglasno prihvatili ideju da sudjeluju KUD »Napredak« iz Tuzle i Hrvatska manjinska samouprava iz Santova uz konstataciju, kako će uključivanje ovih dviju institucija samo dati na težini cjelokupnom projektu i formalno mu osigurati status međunarodnog i međuregionalnog. Za predsjednicu odbora izabrana je Marija Šeremešić iz Sombora, a za portparola Ivan Andrašić iz Sonte. 
POKROVITELJI: Sukladno dogovoru na radnom sastanku u Baču, Šeremešićeva je bila na preliminarnim razgovorima glede pokroviteljstva u Zavodu za kulturu vojvođanskih Hrvata, u Generalnom konzulatu Republike Hrvatske u Subotici, te u HNV-u. U izvješću nazočnima istaknula je povoljne ocjene ovakvog oblika suradnje izrečene od strane čelnika institucija koje je posjetila, te o potrebi uspostavljanja kontakta s HMI glede supokroviteljstva i NIU »Hrvatska riječ« glede medijskog pokroviteljstva. U opsežnoj, ali iznimno konstruktivnoj raspravi iskazano je zadovoljstvo odjekom prošlogodišnjeg zajedničkog projekta »Tragovima Šokaca od Gradovrha do Bača 1688.-2008.«, koji je pokazao koliko potencijala postoji u šokačkim udrugama i koliko ujedinjene mogu postići. »Iza nas je teška godina, ali godina u kojoj smo svima pokazali koji je pravi put do uspjeha. Mi Šokci sebe ćemo uvijek tako nazivati, ponosni smo na svoje ime, ali jednako tako i na svoje hrvatsko podrijetlo. Podjele na Šokce i Hrvate strane su nam i raduje me što niti u jednom segmentu nismo nositelji podjela u našoj nacionalnoj zajednici. Uostalom, svako od šest mjesta u šokačkom Podunavlju ima svoju udrugu s jasno naznačenom nacionalnom odrednicom, a ovako ujedinjeni u svojim aktivnostima postajemo čimbenik kojega nitko ne može zanemariti«, istaknuo je predstavnik »Kranjčevića« Josip Kolar. U nastavku jednoglasno je potvrđen naziv »Šokci i baština«, a dogovoreno je da se za sljedeći sastanak pripremi i logo projekta u idejnom rješenju. 
PROGRAM MANIFESTACI-JA: Jednako tako dogovoreno je da svečana pjesma Sonćanke Božane Vidaković »Šokadija« postane himna šokačkih institucija kulture. Na prijedlog prof. Zvonka Tadijana odlučeno je da se himna »Šokadija« obvezno izvodi na otvorenju manifestacija koje će se organizirati u okviru projekta »Šokci i baština«, a o uporabi na ostalim manifestacijama odlučivat će organizatori. Ustrojen je i preliminarni kalendar manifestacija koje će biti obuhvaćene projektom. Tako će HKUPD »Matoš« 9. svibnja u Plavni organizirati izložbu etno-zaostavštine i kulturno-umjetnički program, Sonta će biti domaćinom manifestacije posvećene izradi narodnog ruha 23. svibnja, »Mikini dani« u Bačkom Bregu bit će održani  20. lipnja, a »Dukat« u Vajskoj za kraj srpnja priprema igrokaz »Šepa« od Antuna Karagića. Za »Susret Šokadije« u Baču predviđena je trodnevna manifestacija od 28. do 30. kolovoza, a u Bačkom Monoštoru 11. listopada »Zavitni dan«. U studenom će UG »Urbani Šokci« u Somboru prirediti dvodnevnu manifestaciju pod nazivom »Od gajdi do tambure«, koja će obuhvatiti predavanje Julija Njikoša, demonstraciju tamburaškog orkestra Somborca Đure Parčetića, te koncert tamburaškog orkestra »Pajo Kolarić« iz Osijeka i Vere Svobode. Na koncu sastanka predsjednica Marija Šeremešić upoznala je odbor s »Pismom dobrih namjera« upućenim institucijama hrvatske nacionalne zajednice. U pismu je izraženo nezadovoljstvo principima raspodjele financijskih sredstava u okviru zajednice. »Ovo pismo uputili smo zbunjeni principima raspodjele financijskih sredstava po natječajima Pokrajinskog tajništva za upravu, propise i nacionalne manjine i Pokrajinskog tajništva za kulturu. Nezadovoljni smo preraspodjelom sredstava od strane povjerenstva HNV-a već kad je Pokrajina odobrila projekte. Jasno mi je da su odobrena sredstva mala i da svaka udruga nastoji nešto dobiti, no nejasna su mi tumačenja načina raspodjele. HNV bi se trebao izboriti u Pokrajini za povećanje sredstava koje naša nacionalna zajednica uopće i dobije. Mi smo, konkretno, na tri natječaja prijavili tri projekta, koji su prošli, da bi nam kasnije u HNV-u bilo rečeno kako smo sredstva dobili po jednom, pa ne možemo i po drugom. To me navodi na razmišljanje kako nije bitna kvaliteta projekta, nego stvaranje prividnog zadovoljstva u udrugama.  To naše probleme ne može riješiti, može samo stvoriti zabunu kod onih koji se ponašaju sukladno važećim normama«, kaže za Hrvatsku riječ predsjednica Marija Šeremešić.
 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika