Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Vijesti

Mata Matarić izabran u Gradsko vijeće Sombora
Priznanje za Hrvate 
somborskog kraja
 
SOMBOR – Predsjednik somborske podružnice Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini Mata Matarić imenovan je za člana gradske vlade. Matarić kaže kako je ovo imenovanje veoma važno za Hrvate ovog dijela Vojvodine, jer sudjelovanje u izvršnoj vlasti jamči izvornost zbivanja i prenošenja na našu zajednicu.
»Mi smo danas imali čast na neki način promovirati našu politiku, koja je tolerantna i poštena prema svima. Dobio sam apsolutnu podršku svih delegata, nitko nije bio protiv mog imenovanja za člana Gradskog vijeća. To je za mene čast i znat ću to cijeniti u budućem radu«, rekao je za Hrvatsku riječ Mata Matarić.
Mata Matarić je na novu dužnost izabran na sjednici Skupštine Grada Sombora održanoj u četvrtak, 19. veljače.
Z. G.
 
Tribina u Rumi o aktualnostima u poljoprivredi
Vremenski uvjeti kao bitan
 čimbenik proizvodnje
 
RUMA – »U domaćoj poljoprivrednoj proizvodnji često se ne koriste povoljni vremenski uvjeti, kako bi se povećala proizvodnja«, - rekao je profesor Branko Marinković poljoprivrednim proizvođačima na predavanju održanom u Rumi. On je dodao kako je jako bitno primijeniti odgovarajuće agrotehničke mjere, svake godine ovisno o vrsti vremenskih uvjeta.
Predavanje je održano u suradnji s Institutom za ratarstvo i povrtlarstvo u Novom Sadu, a tema su bile aktualnosti u poljoprivredi. Osim Branka Marinkovića govorio je i profesor Miroslav Malešević, koji je, s druge strane, govorio o elementima tehnologije proizvodnje pšenice i osobito istaknuo kako se kod proizvodnje žitarica mora voditi računa o vremenu sjetve, kao i da gnojidbu parcela treba obavljati racionalno, i to u skladu s rezultatima analize zemljišta, a sve u cilju izbjegavanja nepotrebnih gubitaka i troškova.
O novim sortama povrtlarskih kultura (paprika, kupus, rajčica, krastavac, luk, češnjak, grah, boranija, itd.) govorio je Đuro Gvozdenović, dok je profesor Đorđe Jocković na samom kraju sve nazočne upoznao o najnovijim hibridima kukuruza koji se u Insitutu proizvode.
Nikola Jurca
 
Nevolje mještana Stanišića i Svetozara Miletića
Nasilni nomadi štetočine
 
STANIŠIĆ – Žitelji pograničnih mjesta Stanišić i Aleksa Šantić već su nekoliko godina izloženi nesvakidašnjoj pošasti. Naime, u njihovim se atarima napasa 4-5 tisuća ovaca. Budući da na tom potezu nema pašnjaka, ovce se napasaju na strnjištima, ugarima i poljima pšenice. Nomadi su nasilno nastrojeni i ne libe se napasti svakog tko bi ih ometao u njihovom djelu. Poseban problem predstavlja to što čobani sijeku remize, drvorede i vjetrozaštitne pojaseve koje je sadila lovačka udruga i poljoprivredna zadruga. Nasade, koji su tu da pruže utočište divljači i spriječe eroziju tla, oni nemilice sijeku za svoje potrebe. Nije teško zamisliti koliku štetu tolika stada čine na zasijanim poljima.
Osim toga, nomadi za sobom ostavljaju lešine uginulih životinja koje su leglo zaraze, njih zatim proždiru divlje životinje i psi lutalice koji poslije dolaze do sela. U vezi ovog pitanja intervenirano je žalbom Republičkoj poljoprivrednoj komisiji, ali to nije dalo nikakvih rezultata. Mjerodavni su bili gluhi za naše probleme.
Podrijetlo nomada i njihovih stada ostaje enigma. Naglaba se o tome da dolaze iz BiH te da ih netko propušta preko Rače. Bilo kako bilo, stanovnici ovih mjesta izloženi su samovolji nasilnika i za sada se ne nazire nikakvo rješenje, uglavnom zato što oni koji bi trebali djelovati za to nemaju volje.
S. Tadić   
 
Uključiti se u izbore
 
STANIŠIĆ – Druga sjednica Odbora Mjesne organizacije DSHV u Stanišiću održana je  16. veljače u maloj dvorani Doma kulture u Stanišiću.  
Donijete su sljedeće odluke: MO aktivno uključiti u izbore za Savjet Mjesne zajednice, započeti aktivnosti oko reaktiviranja rada KUD »Vladimir Nazor«, pružiti punu logističku potporu Inicijativnom Odboru za osnivanje Udruge dalmatinskih Hrvata na pokrajinskoj razini, da se u selu održe večeri novijeg hrvatskog filma u suradnji sa Generalnim konzulatom RH u Subotici, Domom kulture i OŠ u Stanišićuu travnju mjesecu dati puna potporu CRO-MEDIJI pri snimanju priloga o Hrvatima u Stanišiću,  nastaviti s animiranjem Hrvata, a pogotovu mladih, u cilju učlanjenja u DSHV, animiranje proširiti i na  Riđicu i Gakovo, te pružiti pomoć članstvu DSHV u Svetozar Miletiću oko pripreme izvanredne Skupštine Mjesne organizacije. 
I. K.
 
U Beogradu održan Međunarodni pčelarski sajam 
Predstavljena najnovija
 svjetska kretanja
 
Beograd – Na Međunarodnom pčelarskom sajmu u Beogradu, održanom 14. i 15. veljače, bila je izložena i prodavana suvremena pčelarska oprema, literatura i pčelinji proizvodi. Na sajmu se predstavio veliki broj domaćih i inozemnih izlagača iz – Srbije, Hrvatske, BiH, Slovenije i Bugarske.
Sajam je otvorio predsjednik SPOS-a Rodoljub Živadinović, a nakon otvorenja otpočeo je međunarodni seminar za pčelare »Složno u budućnost« s temom suzbijanja varoe (pčelinji krpelj), bolesti pčela i tehnike pčelarenja.
Zapaženo i dobro prihvaćeno predavanje održao je dr. Zlatko Tomljenović iz Hrvatske. 
Nazočni su upoznali najnovija svjetska stremljenja u području pčelarstva. Naglasak je stavljen na efikasno suzbijanje pčelinjih bolesti i parazita uz istovremeno održanje visoke kakvoće pčelinjih proizvoda. 
Dr. Zlatko Tomljanović prikazao je stanje pčelarstva u Hrvatskoj, govorio je o poticajima koje tamošnji pčelari primaju, kao i o situaciji u kojoj će se naći ulaskom u EU i mjerama koje kane poduzeti (budući da 2014. moraju drastično smanjiti poticaje za pčelarstvo, pčelu namjeravaju staviti na popis ugroženih životinja i time ishoditi veće subvencije).  
Kupcima je na tezgama dijeljen DVD-film »Zdravlje iz košnice«. Najsrećniji kupac dobio je na dar bure meda.
S. Tadić
 
 
DSHV organizirao savjetovanje u Somboru
 Obnova registracije 
poljoprivrednih gazdinstava
 
Na području Sombora registrirano je 8061 gazdinstvo, a rok za obnovu upisa u registar istječe 31. ožujka, rečeno je na savjetovanju u Somboru, koje je za tamošnje poljoprivrednike organizirala somborska podružnica DSHV-a. Tema savjetovanja, održanog 17. veljače u Hrvatskom domu, bila je obnova registracija poljoprivrednih gazdinstava za 2009. godinu, a predavači su bili načelnik Uprave trezora Sombor Vajo Rapaić, voditelj ekspoziture Sombor Miroslav Kovačić i David Stevančev iz Uprave trezora Sombor. 
Vajo Rapaić je naglasio kako postoje dva organizacijska oblika poljoprivrednog gazdinstva: komercijalno, koje je tržišno usmjereno i koje može dobiti određene subvencije, premije ili financijski poticaj od strane države, te nekomercijalno poljoprivredno gazdinstvo, koje je netržišno usmjereno. Nositelji netržišnog poljoprivrednog gazdinstva su osobe starije od 65 godina i imaju svojstvo osiguranika zemljoradnika preko Republičkog fonda za mirovinsko i invalidsko osiguranje, ili su u poljoprivrednoj mirovini. 
Druga novina je status, koji može biti aktivan ili pasivan. Aktivan status ima svako registrirano gazdinstvo, koje redovito izmiruje svoje obveze i redovito obnavlja registraciju. Oni koji ne obnavljaju registraciju i ne izmiruju ranije preuzete obveze na osnovi kredita, subvencija koje treba dijelom vraćati, oni koji daju lažne podatke Upravi za trezor ili ne poštuju pravila Ministarstva poljoprivrede, spadaju u pasivan status. Taj status traje sve dok se ne uklone uzroci uvođenja u ovaj status.
Već tijekom samog predavanja uslijedila je žučna rasprava poljoprivrednika iz Sombora i okolice.
Z. G.
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika