Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Vijesti

Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata predstavljen udrugama kulture iz sela s područja grada Subotice
Udruge pozvane na suradnju
 
U okviru promotivnih aktivnosti, Zavod za kulturu vojvođanskh Hrvata (ZKVH) je u prošlu srijedu, 11. veljače predstavio plan svoje djelatnosti predstavnicima hrvatskih udruga kulture iz sela s područja grada Subotice. Predstavljanju u sjedištu Zavoda nazočili su članovi uprave HKPD »Matija Gubec« iz Tavankuta, HKUD »Ljutovo« iz Ljutova, HUK »Lajčo Budanović« iz Male Bosne, HKUD »Đurđin« iz Đurđina, te pojedinci iz MZ Bikovo i MZ Palić.
O ustroju novoutemeljene ustanove i planovima njezina rada govorio je ravnatelj Zavoda Tomislav Žigmanova, istaknuvši da će ZKVH kroz projekte i programe, u koje će, među ostalim, biti uključene i udruge, raditi na oč, promicanju i razvijanju kulture u zajednici. Bavljenu kulturom vojvođanskih Hrvata, kako je istaknuo, pristupit će se na znanstveno utemeljen i suvremen način. 
Po pitanju konkretnih projekata, najavljen je rad na uspostavljanju arhiva kulture vojvođanskih Hrvata, izrade cjelovite bibliografije te postavljanju internetskih stranica Zavoda. U tom kontekstu, predstavnici udruga pozvani su da za potrebe arhiva dostaviti materijale koje posjeduju (pozivnice, plakate, značke, audio i video snimke…).
Prigodom predstavljanja nazočnima su se obratile i djelatnice Zavoda – menadžerica kulturnih aktivnosti Katarina Čeliković i administrativno-poslovna tajnica Ljiljana Dulić. 
D. B. P.
 
Knjiga povodom jubileja
Dokument o stoljeću 
Subotičke filharmonije
 
Nakon što je prošle godine proslavila veliki jubilej – 100. obljetnicu od osnutka – Subotička je filharmonija nedavno dobila još jedan prilog o svojem stoljeće dugom postojanju.  Riječ je o knjizi »100 godina Subotičke filharmonije«, čiji je autor Tibor Pekar, dugogodišnji koncert-majstor Subotičke filharmonije i profesor violine u mirovini.  U pitanju je zapravo prijevod knjige »A zenekari muzsikálás kétszáz éve (1803–2003) Szabadkán« objavljene 2005., koja je tako u nešto dopunjenom izdanju sada dostupna i čitateljima na srpskom jeziku. 
U pet poglavlja Tibor Pekar obrađuje glazbeni život Subotice – od 1803. do 1908. godine, razdoblje do Prvog svjetskog rata, u vrijeme između dva rata, te poslijeratno razdoblje sve do 2007. godine. Posljednje poglavlje posvećeno je Subotičkom komornom orkestru, koji je činio dio Subotičke filharmonije. 
Knjiga je predstavljena u utorak u Velikoj vijećnici Gradske kuće. Osim autora, na predstavljanju knjige govorili su Miroslav Jovančić, direktor Subotičke filharmonije, Gabriella Égető, dugogodišnja ravnateljica i umjetnička voditeljica zbora »Pro musica« i Mirko Gottesmann, prevoditelj knjige na srpski jezik.
Knjiga »100 godina Subotičke filharmonije« može se kupiti u Suvenirnici te u svim subotičkim knjižarama po cijeni od 300 dinara.
D. B. P.
 
Konferencija za tisak 
Centra za socijalni rad
 
Centar za socijalni rad planira u 2009. godini obaviti ukupno 59.700 poslova i pružiti ukupno 27.224 oblika mjera i usluga socijalne zaštite za 7.430 korisnika, rečeno je na konferenciji za tisak održanoj 24. veljače u Subotici, na kojoj su javnosti predočeni Izvješće rada u protekloj 2008. godini i Program rada u tekućoj 2009. godini.
Okupljenim predstavnicima medija obratili su se sociologinja Danijela Zvekić, član GV za socijalnu skrb Oskar Szemesi i ravnateljica Centra za socijalni rad Ljiljana Popović, pojašnjavajući brojna pitanja u vezi rada ove ustanove i korelacije određenih aktivnosti, koje se vrše u suradnji s tijelima lokalne samouprave. Iz bogate evidencije obavljenih poslova tijekom protekle godine (ukupno 53.328 za 6.908 osoba), taksativno su navedene usluge poput 548 isplaćenih naknada, 94 pokopa, 94 prekida trudnoće, 157 besplatnih autobusnih karata, 157-ero djece smještene u predškolsku ustanovu, 1.088 obitelji je dobilo po 1 tonu ugljena, 1.250 obitelji pakete hrane, a 160 obitelji higijenske pakete. 
Također, u okviru projekta »Fond za budućnost« 9-ero djece bez roditeljske skrbi u srednjoškolskom uzrastu dobilo je stipendije i za njih je bilo osigurano besplatno ljetovanje u Grčkoj, dok je 225 lica bez roditeljske skrbi udomljeno u 139 hraniteljskih obitelji.
Planirane poslove za centar će izvršavati 44 stručna radnika i 14 radnika zajedničke službe, uz pomoć ročnika na civilnom odsluženju vojnog roka. Planira se, između ostalog, i početak rada projekta »Dnevni centar za djecu s poremećajima u ponašanju« i veće posvećivanje uključivanju u normalni život osobama oboljelim od HIV-a, te sudjelovanje u planu izrade akcijskog plana razvoja socijalne zaštite na gradskoj razini.
D. P.
 
DSHV pojačao »nepolitičke« aktivnosti
 
Stranka mora imati svoju politiku i u njezinu provedbu mora uložiti najveći napor, no sve više treba imati odgovore i na svakodnevne životne probleme članova, ali i šire zajednice, kaže predsjednik DSHV-a Petar Kuntić objašnjavajući sve učestalije skupove posvećene tzv. nepolitičkim temama. 
»Mi smo konstantno s našim narodom, živimo s njim i iz njega stranka crpi svoje kadrove. Osjetila se stoga potreba da svoje aktivnosti proširimo i izvan politike«, rekao je Kuntić. Poslije nekoliko susreta organiziranih za poljoprivrednike u utorak je u sjedištu DSHV-a organizirano mjerenje razine šećera u krvi i predavanje o rizicima dobivanja šećerne bolesti. »Teška socijalna situacija koja uzrokuje loš način ishrane, pa i loš način života, jedan je od razloga koji je mene ponukao da predložim ovakvu akciju«, kaže predsjednica Foruma žena DSHV-a, koji je bio organizator ovoga predavanja, Marijana Čović.
Predavanje o šećernoj bolesti i rizicima za njezino nastajanje održala je doktorica Marija Mandić, koja kaže da pozdravlja svaku inicijativu koja za cilj ima unapređenje zdravlja ljudi. Ničeg spornog nema u tome što to inicira stranka, ističe doktorica. A da ima razloga za permanentnu kontrolu i edukaciju stanovništva pokazuju dosta porazni podaci: »U Vojvodini postoji najveći rizik od dijabetesa, odnosno šećerne bolesti. Primijećeno je da postoji skoro dvostruko više onih oboljelih nego registriranih, upravo zato što je malo ovakvih akcija i promocija ranog otkrivanja dijabetesa«. Akciji mjerenja šećera u krvi i predavanje o toj temi u utorak se odazvalo 30 članova i simpatizera stranke, uglavnom članica Foruma žena DSHV-a. 
J. S.
 
 
Produžetak radova 
 
Gradska knjižnica iz Subotice obavještava korisnike da posudbeni odjel neće početi raditi 25. veljače kako je planirano, zbog objektivnih poteškoća u izvođenju radova ličenja prostorija. O točnom datumu početka rada ovoga odjela građani će biti pravodobno obaviješteni. 
 
Zabrinutost zbog kaznenih djela
 
U Subotici se broj najtežih kaznenih djela povećava iz dana u dan. Liga socijaldemokrata Vojvodine, Gradski odbor Subotica, izražava zabrinutost zbog ovakvog stanja u gradu i inzistira na brzim i efikasnim promjenama u radu institucija koje su mjerodavne u ovim situacijama, kao i njihov koordinirani rad, koji neće biti zabilježen samo kao statistički podatak. Nije dovoljno samo da se pokrenu postupci protiv počinitelja i da se na tome završi rad nadležnih. Reagiranje mora biti efikasnije, a mjere oštrije. Neophodna je i suradnja s institucijama koje mogu pomoći u prevenciji ovih nemilih događaja.
 
Prosvjed KK Spartak
 
Prije prvenstvenog susreta Srpske košarkaške lige u petak, 20. veljače, igrači i vodstvo KK Spartaka iz Subotice izrazili su prosvjed zbog napada na svog igrača Miladina Krstića, koji je nedavno ranjen ubodom noža. Prosvjedu su se pridružili i predstavnici ostalih subotičkih sportskih kolektiva, kao i svi nazočni u prepunom gledalištu, u kojem su bili i brojni gradski dužnosnici predvođeni gradonačelnikom Sašom Vučinićem. Obitelj ozlijeđenog mladog igrača zahvalila je na podršci, a igrači Spartaka su potom u publiku bacili majice s natpisom »Stop nasilju«, u kojima su istrčali na parket pred početak prvenstvenog duela.
  »Željeli smo na ovaj način izraziti prosvjed zbog napada na našeg igrača i poslati poruku javnosti da se zaustavi nasilje, te se ujedno zahvaljujem i svima koji su nam se pridružili u akciji«, rekao je u kraćoj izjavi Goran Banjanin, član uprave KK Spartak iz Subotice.
D. P.
 
Slike na svili s motivima mora
 
U izložbenoj galeriji Muzičke škole u petak, 20. veljače, otvorena je izložba slika Nele Horvat rađenih u tehnici batika pod nazivom »Impresije«.
Ovo je treća samostalna izložba Nele Horvat, koja se ovom rijetkom granom slikarstva bavi preko dvadeset godina. Ova Subotičanka, koja je preko obitelji vezana za more, prenijela je svoje impresije na svilu i mnogobrojnim ljubiteljima ove rijetko korištene slikarske tehnike prikazala krasne motive s mora.
Rad  u batiku, ovoj rijetkoj i zahtjevnoj tehnici slikanja, autorica je svladala kod profesorice Jadranke Kostić u Beogradu. Nakon Subotice, izložba se seli  u Sentu, a zatim u Beograd.
LJ. V. L.
 
Trening za novinare
 
Misija OESS-a u Srbiji organizirala je u srijedu 25. veljače, trening za novinare na temu korištenja prava na slobodan pristup informacijama od javnog značaja u borbi protiv korupcije na lokalnoj razini. Trening je održan u Plavoj vijećnici subotičke Gradske kuće, a predavači  su bili: Rodoljub Šabić, povjerenik za informacije od javnog značaja, Zlatko Minić, urednik BETE, Miroslav Janković, koordinator Sekcije za nove medije i medijski pravnik u Misiji OESS-a.
D. P.
 
 
 
 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika