Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Dan otvorenih vrata

Posljednjeg četvrtka pred korizmu, prema starom običaju, treba devet puta jesti i čak se malo ugojiti, jer se na taj način nekada manifestiralo dobro zdravlje. Danas, sukladno modernim trendovima nastojanja očuvanja dobre linije, na ovaj dan nitko baš ne jede toliko puta, ali je zato svatko tko se našao te večeri u Domu DSHV-a, imao priliku pojesti nekoliko ukusnih fanaka i počastiti se u društvu prijatelja. Svojevrstan dan otvorenih vrata, na koji čelni ljudi DSHV-a pozivaju svoje članove, simpatizere i prijatelje, lijepa je, sada već,  tradicijska svečanost koja svake godine okupi sve veći broj posjetitelja. 
Ulazeći u Dom, na vratima nas je kao i sve goste, srdačno dočekao Petar Kuntić, predsjednik stranke, kojeg smo odmah zamolili i za kraću izjavu.
»Kao i svake godine, DSHV organizira  u posljednjem tzv. debelom tjednu prije korizme, obilježavanje Debelog četvrtka, lijepe pučke manifestacije na koju pozivamo sve naše članove, simpatizere, ali i prijatelje iz drugih političkih stranaka ili posve politički neangažirane u nastojanju promoviranja prijateljstva i dobrih odnosa koji skupa žive na ovim prostorima. U nekim drugim sredinama ovakva manifestacija mogla bi se nazvati i ‘Danom otvorenih vrata’, a kada se prođe kroz njih sve naše goste ugostit ćemo ukusnim fancima i prigodnim posluženjem raznovrsnih pića«.
Idejni tvorac ovakvog načina proslavljanja Debelog četvrtka je Martin Bačić, predsjednik subotičke podružnice DSHV-a, koji je također rekao koju riječ o ovom lijepom običaju.
»Na ovaj način, po mom sjećanju deseti je put kako organiziramo proslavu Debelog četvrtka u našim stranačkim prostorima. Želimo doprinijeti interesu zbližavanja Subotičana i očuvati jedan lijepi običaj, koji nažalost, polagano pada u zaborav. Drago nam je što se broj gostiju od početnih stotinjak danas popeo već na par stotina, a najbolji pokazatelj je i broj napravljenih fanaka koji je svake godine sve veći«.
Fanci su bili zbilja ukusni i »planuli« su brzo, a napravljeno ih je vrijednim rukama gospođe Mare  i njezinih pomoćnica, više od 2 000. i svi gosti ove lijepe manifestacije, u sklopu koje je prikazan i kratki film Rajka Ljubiča »Sve arende u sluge Ente«, snimljen prema motivima istoimene pripovijesti Tomislava Žigmanova, dobro su se zabavili i družili toga posljednjeg, »Debelog« četvrtka pred korizmu.
 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika