Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Mora se stati na put kopačima pijeska

Subotica godinama ima problem s nelegalnom eksploatacijom pijeska. Eksploatacija pijeska se obavlja na temelju dozvole o prenamjeni zemljišta, koju izdaje Ministarstvo poljoprivrede. Ovih dana čelnici lokalne samouprave obavili su razgovor s republičkim poljoprivrednim inspektorom o tome kako stati na put nelegalnoj eksplo-ataciji pijeska u našem gradu.
»Ne slažemo se s ovakvim načinom izdavanja dozvola za prenamjenu poljoprivrednog zemljišta. Ministarstvo poljoprivrede izdaje ove dozvole bez naše suglasnosti i izlaska na teren. Zbog toga smo Ministarstvu uputili dopis da se ubuduće ne izdaju dozvole o prenamjeni zemljišta bez naše suglasnosti, jer mi ipak najbolje poznajemo teren. S druge strane, dogovorili smo se s poljoprivrednim inspektorom da nam pošalje točan izvještaj na kojim je sve parcelama tražena suglasnost. Tako ćemo imati uvid koje parcele su dobile dozvolu za prenamjenu zemljišta i nakon godine ili dvije bit ćemo u mogućnosti kontrolirati je li obavljena rekultivacija zemljišta«, rekla je članica Gradskog vijeća zadužena za komunalije i zaštitu životnog okoliša Suzana Dulić.
OČISTIMO SRBIJU: Minis-tarstvo zaštite životnog okoliša i prostornog planiranja pokreće akciju »Očistimo Srbiju«. Svim lokalnim samoupravama upućen je formular koji treba popuniti.
»Zbog nekontroliranog odlaganja otpada naš okoliš i prirodni resursi trpe. Zagađuju se podzemne i površinske vode, zagađuje se zrak i zemljište, a samim tim ugroženo je zdravlje naših sugrađana.Velike su posljedice po životni okoliš. Ministarstvo pokreće ovu akciju s ciljem uklanjanja i sprečavanja nastajanja novih divljih deponija. Mi smo popunili ovaj formular i naš grad ima neslužbeni katastar divljih deponija. Komunalni inspektori, zajedno sa stručnom službom JP ‘Direkcije za izgradnju grada’, obišli su grad i registrirano je preko 60 divljih deponija i procijenjena je količina otpada. Očekujemo daljnje aktivnosti Ministarstva, jer će oni na osnovi podataka iz popunjenih formulara napraviti akcijski plan kako očistiti sve divlje deponije.
POŠUMITI VOJVODINU: Pokrajinsko tajništvo za zaštitu životnog okoliša i održivi razvoj tradicionalno provodi akciju »Za čistiju i zeleniju Vojvodinu«. Natječaj je raspisan krajem prošle godine i to za dobivanje sredstava za podizanje vjetrozaštitinih pojaseva. Subotička gradska uprava javila se na natječaj i dobila dva milijuna dinara.
»Ovim sredstvima kupit ćemo 13.000 sadnica, koje su određene projektom za podizanje poljozaštitnih pojaseva. Kako u Bajmoku imamo pripremljenju površinu za sadnju, odlučili smo u tom naselju zasaditi 13 kilometara dugačak troredni vjetrozaštitini pojas. Krajem prosinca sklopili smo ugovor s JKP »Čistoćom i zelenilom«, koje treba nabaviti i zasaditi sadnice, kao i iduće dvije godine skrbiti o njima«, istaknula je Suzana Dulić.
 
 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika