Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Donijeti pravilnik o nastavi na jezicima nacionalnih manjina

Hrvatsko nacionalno vijeće tražit će da se na razini Nacionalnog prosvjetnog savjeta donese pravilnik kojim bi se u potpunosti regulirala nastava na jezicima nacionalnih manjina, odlučeno je prošle srijede na sastanku Odjela HNV-a za obrazovanje. Povod te odluke bio je aktualan slučaj u dvjema subotičkim školama, koje pri raspisivanju natječaja za nastavu na hrvatskom jeziku u natječajne uvjete nisu uvrstile i obvezu znanja hrvatskog jezika, kao i otvoreno pismo kojim se HNV oglasio u javnosti tim povodom. U svezi s istim problemom, na sastanku je istaknuta i potreba za organiziranjem lektorata te otvorenjem katedre za hrvatski jezik u Republici Srbiji.
Na sastanku je odlučeno i da se krene s anketiranjem roditelja i djece za upis u prvi razred osnovne škole i gimnazije na hrvatskom nastavnom jeziku.  
Razmatrana je i informacija o ovogodišnjem ljetovanju djece u Selcu u Hrvatskoj, koje će HNV u suradnji s Crvenim križem RH organizirati od 10. do 17. kolovoza. Za ljetovanje je osigurano 112 mjesta (skupa s voditeljima), od kojih će 15 biti rezervirano za učenice hrvatskog gimnazijskog odjela, a ostale polaznike će određivati škole, vodeći  se ravnomjernom zastupljenošću broja učenika. 
Na sastanku je izneseno kako je dovršena izrada nastavnog programa za predmete hrvatski jezik i hrvatskih jezik s elementima nacionalne kulture, kako za osnovnu školu, tako i za sva četiri razreda gimnazije društveno-jezičnog smjera.
Budući da su od ove godine u natjecanje u Ekološkom kvizu »Lijepa naša« uključeni i učenici iz Vojvodine, najavljeno je da će se natjecanje hrvatskih odjela na pokrajinskoj  razini održati 28. veljače u OŠ »Ivan Milutinović« Subotici.
Sastanku, kojeg je vodio predsjedavajući Odjela Stipan Stantić, uz Jašu Šimića, člana Izvršnog odbora HNV, nazočili su ravnatelji i nastavnici osnovnih škola iz subotičke Općine, Sonte i Bačkog Monoštora u kojima se redovito ili kroz izborni predmet odvija nastava na hrvatskom jeziku. 
D. B. P.
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika