Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Nezakonite odluke staviti izvan pravne snage

Delegati Osme redovite izborne skupštine Podružnice Subotica Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini, što je održana u Subotici 10. veljače 2008. uputili su pismo predsjedniku Republike Srbije Borisu Tadiću i mjerodavnim državnim tijelima, u kojem traže da se zaustave intervencije državnih službenika Ministarstva prosvjete Republike Srbije kojima je u Osnovnoj Školi »Matko Vuković« i u Gimnaziji »Svetozar Marković« u Subotici obustavljena normalna nastava na hrvatskome nastavnom jeziku usred školske godine i naređeno raspisivanje natječaja za nastavnike na neodređeno vrijeme bez uvjeta poznavanja hrvatskog jezika na kojem se izvodi nastava. 
»Naša djeca imaju pravo na školovanje na svom materinskom jeziku prije svega na temelju Ustava Republike Srbije, te na temelju Zakona o zaštiti prava i sloboda nacionalnih manjina i Zakona o osnovama vaspitanja i obrazovanja Republike Srbije, kao i na temelju međunarodnih sporazuma što ih je ratificirala Republika Srbija, kao što su Europska povelja o regionalnim ili manjinskim jezicima i Sporazum o zaštiti nacionalnih manjina što su ga potpisale Republika Srbija i Republika Hrvatska. Ista ta administracija države Republike Srbije, koja je suprotno znanosti priznala da je bunjevačka grana hrvatskoga naroda u Republici Srbiji zasebna nacionalna manjina, sada na još jedan način želi onemogućiti opstojnost hrvatskoj nacionalnoj manjini, sada kroz pravo na školovanje što joj osiguravaju domaći i međunarodni propisi. Mi smo ravnopravna nacionalna manjina s drugim nacionalnim manjinama i tražimo da  propisi što važe za ostale nacionalne manjine, važe i za nas«, navodi se u pismu.
Delegati izborne skupštine DSHV-a u pismu od predsjednika Tadića i drugih kojima je poslano, traže da upotrebe sav svoj autoritet u administraciji premijera gospodina Vojislava Koštunice i da se nezakonite i iracionalne odluke inspekcijskih službi Ministarstva prosvjete Republike Srbije i odjela tog ministarstva u Somboru stave izvan pravne snage, jer je dosadašnje pismeno obraćanje mjerodavnom ministarstvu, kako se navodi, ostalo bez odgovora.
g
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika