Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Test

Test 
 
Premda je nakon susreta trojice predsjednika: Srbije - Borisa Tadića, Vlade - Vojislava Koštunice i Narodne skupštine - Olivera Dulića, naizgled prevladana kriza unutar vladajuće koalicije i najviših državnih institucija,  procjene su u medijima da će čvrstina dogovora, i same koalicije, biti na testu već od nedjelje kada će kosovski Albanci, kako se najavljuje, proglasiti neovisnost.   
Što tko pod »jedinstvenom državnom politikom« podrazumijeva postati će vidljivo tek nakon tog dana jer ono što se u javnosti zna o dogovoru DS-a i DSS-a ne daje jasan odgovor na to pitanje.
Međutim jasno je da će glavna prepreka na kojoj će se lomiti opstanak koalicije pitanje europskih integracija. Obzirom da je upravo potpisivanje političkog sporazuma s EU i bilo predmet blokade rada Vlade i Skupštine Srbije, opći je dojam da pravi kompromis nije ni postignut, pa se predviđa da će sljedeća kriza uslijediti onoga trenutka kada na dnevni red dođe potpisivanje sporazuma o pridruživanju s Bruxellesom. Nakon sastanka na državnom vrhu, već iz izjava predsjednika Srbije i predsjednika Vlade, vrlo je vidljivo kako se radi o dvije različite politike, dva različita viđenja kojim bi Srbija putem trebala ići. 
»Srbiji je mjesto u Europi i naš put je europski, a samo Srbija u Europskoj Uniji može braniti svoje Kosovo« rekao je Tadić pozivajući sve državne dužnosnike i lidere svih stranaka u Srbiji da povodom najava jednostranog proglašenja neovisnosti Kosova i Metohije pristupaju ovom problemu odgovornije nego do sada. 
S druge strane premijer Koštunica poziva sve državne institucije »da uoči proglašenja jednostrane neovisnosti Kosova iskažu puno državno i nacionalno jedinstvo u obrani pokrajine« a iz njegove stranke poslana je poruka da rasprava o putu ka EU sada nije na dnevnom redu. 
No, bilo ovo pitanje na dnevnom redu ili ne, politički škripac odrazio se trenutačno na nacionalnu valutu koja je, kao i pregovori s EU – krenula naniže, i dinar je u srijedu imao najnižu vrijednost prema euru od početka ove godine.
J. D.
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika